Këto bimë imponuese të kopshtit nuk kërkojnë pothuajse asnjë kujdes. Mbjellja në pranverë ose vjeshtë, pozicion me diell dhe pak hapësirë; këto janë kushtet themelore për kultivim të suksesshëm
Nëse do të kërkonit nga ndonjë botanist ose kopshtar profesionist që t’jua përshkruanin barin pampas, me siguri do të merrnit përgjigjen se është një bar shumëvjeçar me tufa të dendura, që rritet deri në tri metra lartësi dhe që mund të arrijnë deri në dy metra gjerësi.
Ata do të shtonin gjithashtu se është një specie e Cortaderia selloana dhe kultivarëve të saj të shumtë, të cilët janë të stolisur me gjethe të gjelbra blu dhe me lule vertikale, që shfaqen në fund të verës ose në fillim të vjeshtës dhe në fakt përfaqësojnë tërheqjen më të madhe të kësaj bime spektakolare.
Në varësi të kultivarit, ngjyrat e lulëzimit do të variojnë nga argjendi në të bardhë në rozë.
Me barin pampas, ju sillni në kopshtin tuaj një pjesë të pampasit, stepës ose prerisë, në varësi të kontinentit që preferoni dhe do të shijoni frymën e pllajave të mbuluara me bar të ulët nga ku ngrihen shtëllungat e kësaj bime të mrekullueshme.
Nëse nuk e keni tashmë këtë bimë, ne kemi bërë më të mirën me këtë pjesë hyrëse për t’ju inkurajuar që ta mbillni në kopshtin tuaj.
Më poshtë, ne do t’ju ofrojmë disa këshilla ekspertësh për rritjen e kësaj bime që nuk kërkon shumë kujdes.
Kur duhet ta mbillni?
Koha më e mirë për të mbjellë është pranvera, kur toka ngrohet. Mbjellja në pranverë lejon që bari të zhvillojë një sistem të fortë rrënjësh përpara sezonit të lulëzimit, duke siguruar një lëndinë të shëndetshme dhe me bimë të harlisur. Një kohë e mirë për mbjellje është edhe fillimi i vjeshtës. Në këtë mënyrë bima ka kohë të përshtatet dhe të zërë rrënjë para dimrit.
Dheu dhe dielli
Bari pampas pëlqen tokën pjellore, të thellë, por të drenazhuar mirë. Kërkon shumë diell të drejtpërdrejtë dhe shumë hapësirë; që do të thotë se duhet të gjesh një vend për të në një ekspozim jugor ose perëndimor dhe të presësh që të mbyt gjithçka rreth tij brenda një diametri prej të paktën një metër e gjysmë.
Plehërimi
Aplikoni një pleh mineral të ekuilibruar në fillim të pranverës për të nxitur rritjen e fortë në fillim të sezonit, gjë që është një parakusht për lulëzim të mirë. Një plehërim i lehtë në mes të verës mund të stimulojë më tej rritjen dhe të sigurojë që bima të ruajë vitalitetin gjatë gjithë sezonit të lulëzimit.
Riprodhimi
Riprodhohet nga farat që mbillen në pranverë kur temperaturat janë midis 13 dhe 18 gradë Celsius. Një metodë më e shpejtë e përhapjes është gërmimi dhe ndarja e petës së vjetër në fund të pranverës.
Krasitja
Pritini dhe “krihni” kërcejtë dhe gjethet e vyshkura në fund të dimrit ose në fillim të pranverës. Sigurohuni që të vishni doreza për të mbrojtur duart tuaja nga gjethet e mprehta.
Sëmundjet dhe dëmtuesit
Kryesisht nuk ka asnjë. Dhe ky është një lajm i mrekullueshëm, apo jo?
Burimi: botasot.info