Një raport i ri nga Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e OKB-së (FAO) të hënën paralajmëroi se ushqyerja e 10 miliardë njerëzve të parashikuar deri në vitin 2050 do të kërkojë “zgjedhje më të guximshme dhe më të zgjuara në mënyrën se si bota menaxhon tokën, tokën dhe ujin e saj”.
Gjendja e fundit e Burimeve Tokësore dhe Ujore në Botë për Ushqimin dhe Bujqësinë (SOLAW 2025) theksoi se këto burime janë të kufizuara dhe duhet të mbrohen për të siguruar sigurinë globale ushqimore “tani dhe në dekadat e ardhshme”.
Raporti tha se në vitin 2024 rreth 673 milionë njerëz përjetuan uri, ndërsa shumë rajone vazhdojnë të përballen me emergjenca të rënda dhe të përsëritura ushqimore, shkruan Anadolu Agency.
“Këto presione do të intensifikohen ndërsa popullsia globale i afrohet 9.7 miliardë deri në vitin 2050, duke kërkuar që bujqësia të prodhojë 50 për qind më shumë ushqim, ushqim për kafshë dhe fibra sesa në vitin 2012, së bashku me 25 për qind më shumë ujë të ëmbël”, tha ai.
Por përmbushja e kërkesës në rritje do të jetë gjithnjë e më sfiduese. Gjatë 60 viteve të fundit, prodhimi bujqësor global është “trefishuar” me vetëm një rritje prej 8% të tokës bujqësore, por me “kosto të larta mjedisore dhe sociale”.
Më shumë se 60% e degradimit të tokës të shkaktuar nga njeriu ndodh në tokë bujqësore, tha ajo, duke theksuar se zgjerimi i tokës bujqësore duke pastruar pyjet ose ekosistemet e brishta “nuk është më i zbatueshëm”.
FAO përshkroi zgjidhje të bazuara në shkencë për të përdorur tokën, tokën dhe ujin në mënyrë më të qëndrueshme, duke thënë se bota ka potencialin të ushqejë deri në 10.3 miliardë njerëz deri në vitin 2085, por arritja e kësaj varet nga mënyra se si prodhohet ushqimi dhe me çfarë kostoje mjedisore dhe sociale.
Fitimet e ardhshme të produktivitetit duhet të vijnë nga “prodhimi më i zgjuar, jo thjesht më shumë”. Kjo do të thotë mbyllja e boshllëqeve të rendimentit (diferenca midis rendimentit të marrë aktualisht dhe atij potencialisht të arritshëm); diversifikimi në varietete të qëndrueshme të kulturave; dhe miratimi i praktikave të përshtatura në nivel lokal, me efikasitet të burimeve, të përshtatshme për kushtet specifike të tokës, tokës dhe ujit”, tha agjencia.
“Nuk ka një rrugë të vetme dhe asnjë zgjidhje të përshtatshme për të gjithë”, thuhet në raport, duke bërë thirrje për politika koherente, qeverisje të fortë, inovacion dhe financim të qëndrueshëm. Me krizën klimatike që po riformëson bujqësinë globale, “zgjedhjet që bëjmë sot për menaxhimin e burimeve tokësore dhe ujore do të përcaktojnë se si i përmbushim kërkesat aktuale dhe të ardhshme, duke mbrojtur botën për brezat që do të vijnë”, tha Drejtori i Përgjithshëm i FAO-s, QU Dongyu.
Burimi: botasot.info


