Zyra e hapur për Luginë nga Qeveria e Kosovës mund të ketë fatin e Rezolutës!

Hapja e një zyre për Luginën e Preshevës nga Qeveria e Kosovës   për ofrimin e asistencës për qytetarët e asaj Krahine mundë të ketë fatin e Rezolutës së miratuar nga Parlamenti i Kosovës .

Rezoluta

Kujtoj opinionin e gjërë se më 6 qershor 2013,Kuvendi i Kosovës miraton Rezolutën për Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë, ku me  74 vota pro dhe 4 kundër është miratuar teksti i rezolutës. Ndër të tjera parashikon që Kosova të kujdeset për të zhvendosurit , vendosjen e reciprocitetit mes të drejtave që gëzojnë Serbët në veri të Kosovës me shqiptarët respektimin e të drejtave të shqiptarëve si dhe të hapen zyra në Prishtinë e Gjilan. Asnjëra nga këto pika nuk janë përmbajtur.  Prishtina zyrtare në vend që të ngrit mbështetjen përmes kësaj  rezolute për Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë është duke e ulur rolin, rendësin dhe mbështetjen që do të duhej tu jepte.

Zyra  për Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë

Më datën 28 shtator 2020 Qeveria themelon Zyrën për ofrimin e asistencës për qytetarët e Luginës së Preshevës , këtu jepet lajmi. Prandaj edhe kësaj here banorët e kësaj krahine nuk trajtohen aspak drejtë. 

Më 30 dhjetor 2014,është hapur zyra  për Medvegjë,Bujanoc dhe  Preshevë, vetëm në Gjilan edhe  pse është nuk është dashur që kjo zyrë ndërlidhëse në Gjilan të hapet ndaras nga ajo në Prishtinë dhe anasjelltas. Koordinatori që do të udhëhiqte do të harmonizonte punët me dy zyrat duke caktuar një strategji veprimi edhe me Medvegjë, Bujanoc e Preshevë por edhe me Qeveri, Presidencë, Parlament dhe me diplomacinë kosovare nëpër botë, por edhe me Tiranën zyrtare, Shkup e qendra tjera të hapësirës sonë shqiptare dhe instanca ndërkombëtare. Sipas tij, dy zyrat së bashku do të duhej të kompletohen me koordinatorin në krye por edhe detyrat dhe përgjegjësit e tyre të caktohen. Zyra nuk filloi as me staf e as detyra e përgjegjësi të caktuara.

Komiteti për bashkëpunim ndërkufitarë për Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë

Më 27 qershor  2013,është miratuar vendimi i KK të Gjilanit  dhe është formuar  Komiteti për bashkëpunim ndërkufitarë. Ky komitet,  ka kuptimin  jo vetëm  për Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë por edhe për Kumanovë e Likovë. Komuna e Gjilanit është dashur  që komitetin për bashkëpunim ndërkufitar ta funksionalizoj  dhe të paraqes projekte në interes të trekëndëshit kufitar në investim e partneriteti në projekte  të interesit të përbashkët në këtë trekëndësh kufitar që ndahen nga programe e grande të IPA I dhe IPA II të BE-së. Kuvendi Komunal  i Kamenicës dhe i Prishtinës ende nuk ka formuar Komitetin në fjalë.

*

Ende Kuvendi i Komunës së Kamenicës,Gjilanit dhe  Prishtinës nuk kanë shpalluar binjakëzime, miqësime dhe vllazërime me Komunat  Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë. Ende këto tri Komuna që kufizohen nuk i kanë  rekomanduar Parlamentit dhe Qeverisë për të dëbuarit, zhvendosurit dhe shpërngulurit shqiptar  që vijnë  nga këto tri komuna. Pra, nuk është ndihmuar kështu as me Rezolutën, Zyrën  e as me Komitetin për bashkëpunim ndërkufitarë për Medvegjë,  Bujanoc dhe Preshevë të tri instancave gati prej letre. Prishtina zyrtare e aq më pakë nga Tirana zyrtare si dy qendra nuk ndihmojnë as me këto tri veprime të ndërmarra si mundë të ndërroj qasja e të tjerëve ndaj kësaj Krahine shqiptare të mbetur padrejtësisht nën administrimin e Serbisë.

Autori është, ish-Këshilltarë Komunal i Gjilanit në legjislaturën 2009-2013, që bëri propozimi për themelimin e  Komitetit të përhershëm për bashkëpunim  ndërkufitarë në seancën e IX-ët të  KK- Gjilanit të  datës 15 korrik 2013, po ashtu ka bërë disa shkrime autoriale dhe ka punime-trajtime nëpër sesione e konferenca shkencore lidhur me bashkëpunimin ndërkufitare dhe mbi  rolin e rëndësin e programeve  të BE-së dhe IPA. Ka dhënë propozimin  për hapjen Zyrës  për Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë në kuadër të Zyrës së Kryeministrit të Kosovës dhe formimin e Komisioneve parlamentare të përbashkëta të Parlamentit të Shqipërisë dhe Kosovës.

Ngjarja paraprake

Berisha rinovon me Ferizajn: Mbi të gjitha janë lojtarët, shoqëria e mirë  

Ngjarja e ardhëshme

Përshkallëzohet situata afër Kaspikut

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian