Vrangalla: Për luftën në Ukrainë mediat po përdorin frazeologji ksenofobike

Gazetari Agron Vrangalla në një postim në faqen e tij nërrjetin social facebook ka shkruar se që nga fillimi i agresionit Rus mbi Ukrainën, media të caktuara ndërkombëtare sistematikisht po përdorin disa frazeologji ksenofobike gjatë raportimeve të tyre.

Sipas Vrangallës bota kështu, nuk mund të jetë një vend më i mirë!

Ky është postimi i plotë i tij:

Disa frazeologji ksenofobike gjatë raportimeve të mediave perëndimore për konfliktin në Ukrainë. Bota kështu, nuk mund të jetë një vend më i mirë!

 1. BBC

“Është shumë emocionuese për mua, sepse shoh qytetarë evropianë me sy blu dhe flokë-bjond duke u vrarë”

– Zëvendëskryeprokurori i Ukrainës, David Sakvarelidze

 1. CBS News

“Ky nuk është Iraku apo Afganistani… Ky është një qytet relativisht i civilizuar, relativisht evropian”

– Korrespondenti i huaj i CBS, Charlie D’Agata

 1. Al-Jazeera

“Ajo që është bindëse është shikimi i tyre, mënyra se si janë veshur. Këta janë njerëz të prosperuar, të klasës së mesme. Këta nuk janë padyshim refugjatë që përpiqen të largohen nga Lindja e Mesme…ose Afrika e Veriut. Ata duken si çdo familje evropiane me të cilën do të jetonit si fqinj.”

– Peter Dobbie, prezantues i lajmeve në Al Jazeera.

 1. BFM TV (Francë)

“Ne jemi në shekullin e 21, jemi në një qytet evropian dhe kemi gjuajtje me raketa lundrimi sikur të ishim në Irak apo Afganistan, a mund ta imagjinoni!?”

 1. Daily Telegraph

“Ata duken shumë si ne. Kjo është ajo që e bën atë kaq tronditëse. Ukraina është një vend evropian. Këta njerëz shikojnë Netflix dhe kanë profile në Instagram… Lufta nuk është më diçka që thjeshtë prek popullatat e varfëra dhe të largëta. Mund t’i ndodhë kujtdo.”

– Daniel Hanan

 1. ITV (MB)

“Ka ndodhur e paimagjinueshmja… Ky nuk është një komb në zhvillim, i botës së tretë; kjo është Evropa!”

 1. NBC News

“Për ta thënë troç, këta nuk janë refugjatë nga Siria, këta janë refugjatë nga Ukraina… Këta janë të krishterë, ata janë të bardhë. Ata janë shumë të ngjashëm [me ne]”.

– Kelly Cobiella, korrespondente e NBC News, duke shpjeguar pse Polonia, e cila hezitonte të pranonte refugjatë nga Azia Perëndimore dhe Afrika e Veriut, tani po pranon refugjatë.

Origjinali në anglisht:

 1. BBC

“It’s very emotional for me because I see European people with blue eyes and blonde hair being killed”

– Ukraine’s Deputy Chief Prosecutor, David Sakvarelidze

 1. CBS News

“This isn’t Iraq or Afghanistan…This is a relatively civilised, relatively European city” – CBS foreign correspondent Charlie D’Agata

 1. Al-Jazeera

“What’s compelling is looking at them, the way they are dressed. These are prosperous, middle-class people. These are not obviously refugees trying to get away from the Middle East…or North Africa. They look like any European family that you’d live next door to.” – Peter Dobbie, Al Jazeera news presenter.

 1. BFM TV (France)

“We are in the 21st century, we are in a European city and we have cruise missile fire as though we were in Iraq or Afghanistan, can you imagine!?”

 1. The Daily Telegraph

“They seem so like us. That is what makes it so shocking. Ukraine is a European country. Its people watch Netflix and have Instagram accounts… War is no longer something visited upon impoverished and remote populations. It can happen to anyone.”

– Daniel Hannan

 1. ITV (UK)

“The unthinkable has happened…This is not a developing, third world nation; this is Europe!”

 1. NBC News

“To put it bluntly, these are not refugees from Syria, these are refugees from Ukraine…These are Christians, they’re white. They’re very similar [to us]”.

– Kelly Cobiella, NBC News Correspondent, explaining why Poland, which was hesitant to take in refugees from West Asia and North Africa, is now accepting refugees.

 

Story i mëparshëm

Cilat janë pasojat e grevës së shërbyesve të administratës në sistemin e drejtësisë

Story i radhës

Kovaçevski për karburantet: Sërish ka rritje të bursës, të shohim si do të ndikojë te ne

Të fundit nga