Truk i provuar për gjumë më të mirë

Nuk është diçka e re që është e shëndetshme të kalosh sa më shumë kohë jashtë, në natyrë. Ajo gjithashtu ndikon në cilësinë e gjumit.

Një ekip ndërkombëtar studiuesish ka publikuar një artikull në Journal of Affective Disorders, në të cilin thonë se drita natyrale mund të jetë shumë e rëndësishme për shëndetin dhe veçanërisht për gjumin. Përveç ngritjes së shpejtë të humorit, qëndrimi jashtë, edhe në mot me re, na ekspozon ndaj një bollëk të dritës natyrore.

Për të studiuar rëndësinë e ekspozimit ditor ndaj dritës për gjumin dhe shëndetin e përgjithshëm, u mor parasysh baza e të dhënave britanike mbi të dhënat gjenetike dhe shëndetësore të më shumë se gjysmë milioni njerëzve në Angli, shkruan albeu.com.

Studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit raportuan gjumë më të mirë për çdo orë shtesë të kaluar jashtë. Ata zgjoheshin më lehtë, ishin në humor më të mirë gjatë ditës, dhe flinin më lehtë dhe flinin më mirë në mbrëmje. Kjo tregon se sa të lidhur janë ciklet e dritës dhe gjumit.

-Gjumi dhe drita janë të lidhura fort. Ju mund të ndryshoni ciklin e dritës duke ndryshuar ciklin e gjumit dhe anasjelltas – tha doktor Stephen Lockley.

Dhe një studim i mëparshëm zbuloi se 120 minuta në javë është koha minimale që duhet të kalojmë jashtë për të qëndruar të shëndetshëm.

Gjithashtu, gjumin mund ta “forconi” nëse shkoni në shtrat në të njëjtën orë çdo ditë dhe e njëjta gjë vlen edhe për zgjimin.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Kremlini: Bisedimet Rusi-Ukrainë mund të nisin më 29 mars

Story i radhës

Portugalia më e fortë

Të fundit nga