Tronditëse dhe e turpshme, dhuna se*suale në sporte dhe federatat!

Alarm në Serbi!  Tronditëse dhe e turpshme në Serbi! 

“Siç raportohet atje, gazetarët e bashkuar në “Shoqërinë e femrave Sportive” filluan projektin “Dhuna Seksuale në Sport në Serbi” në nëntor, në bashkëpunim me një fond të Këshillit të Evropës, Shoqatën e Gazetarëve Sportivë të Beogradit dhe Shoqatën Serbe të Mjekësisë Sportive.

Një projekt pilot që u krye në dhjetor në të cilin atletët serbë, gazetarë sportivë, trajnerë dhe mjekë sportivë iu përgjigjën pyetjeve nga pyetësori në mënyrë anonime. Dhe rezultatet janë tronditëse dhe poshtëruese!
Pothuajse dy e tretat e sportistëve të anketuar janë anëtarë të ekipit tonë kombëtar, dhe shkalla në të cilën ata hasin në dhunë seksuale në sport është një shenjë alarmi. Dhe jo vetëm për alarm, por për veprim urgjent dhe mbrojtje të të rinjve.

Fakti që anëtarët e Shoqatës së Sporteve të femrave hasën në pengesa të mëdha nga klubet dhe federatat dhe organizatat sportive, të cilat nuk donin t’ia përcillnin pyetësorin e përmendur sportistëve të tyre, është gjithashtu shqetësuese. Mjafton të themi me zë të lartë se ata ose kanë frikë nga përgjigjet e mundshme të atletëve, ose duan të mbulojnë ngjarjet, ose kanë qëndrimin se marrëdhëniet seksuale janë një gjë intime…”, shkruan media serbe “Kurir”.

Rezultatet më 31 dhjetor 2020

Nga 100 të anketuar, 61.3 për qind janë anëtarë të ekipeve kombëtare nga 24 sporte.
57.1% janë ngacmuar seksualisht nga telefoni, mesazhet, fotot (7.8% një herë, 20.8% disa herë, 7.8% shpesh).
50% kanë përjetuar dikë që u tregon atyre pjesë intime të trupit ose duke u zhveshur lakuriq (19.7% një herë ose dy herë, 19.7% disa herë, 10.5% shpesh).

23.4% përjetuan prekje, shtrydhje dhe puthje në një mënyrë seksuale të pakëndshme dhe të padëshiruar: (16.9% një herë ose dy herë, 2.6% disa herë, 3.9% shpesh).

29.9% u bindën të pranonin marrëdhënie seksuale (19.5% një herë ose dy herë, 9.1% disa herë, 1.3% shpesh).
Trajnerët ngacmuan seksualisht atletë 26.3%, punëtorë sportiv 22.1%, atletë 28.6%, prindër 5.3%.

Për shkak të refuzimit të marrëdhënies seksuale, 33.8% u ndëshkuan me kontrolle dhe teste të shpeshta dhe u hoqën nga ekipi, 11.7% nuk morën një letër nga klubi, detyrimet e tyre financiare nga kontrata nuk ishin përmbushur

36.8% e të anketuarve përjetuan dhunë seksuale jashtë sporteve

93.5% mendojnë se arsimi mbi dhunën seksuale është i domosdoshëm në sport.
92.1% mendojnë se duhet të ketë një linjë telefonike SOS për të mbështetur viktimat e dhunës.

Ngjarja paraprake

Në Bllacë janë gjetur një sasi armësh të groposura që nga viti 2001

Ngjarja e ardhëshme

Vuçiq i shqetësuar: Varianti britanik i coronavirusit është shfaqur në Serbi

të fundit nga

Milani me mungesa

Zlatan Ibrahimoviç, Isamel Bennacer dhe Theo Hernandez, do t’i mungojnë Milanit në

AlbanianEnglishMacedonian