Trahaniku i Ngrohtë – Si Të Përgatisni Një Ndër Recetat Më Të Vjetra Shqiptare

Një recetë shumë e vjetër por shije plotë dhe unike në mënyrën e përgatitjes dhe përbërësve të saj. Foto: Flickr 

Një recetë shumë e vjetër autentike por shije plotë dhe unike në mënyrën e përgatitjes dhe përbërësve të saj.

Ky është Trahaniku!

Sekreti i shijes fantastike të kësaj recete është përbërësi kryesor i tij, Bollguri, i cili është një drithë që prodhohet nga disa lloje gruri.

Bollgurin mund ta gjeni lehtësisht edhe në supermarketet e vendit tonë duke qenë se ky drithë ka qenë gjithnjë pjesë e gastronomisë shqiptare dhe kosovare.

AgroWeb.org sjell më poshtë recetën autentike të grave dhe nënave të zonave jugore të vendit, një recetë fantastike që zona si Përmeti, Erseka, Skrapari, Lunxhëria, Pogradeci, Korça etj vijojnë ta ruajnë si traditë edhe sot.

Kjo është mënyra që përdoret më zakonisht në krahinën e Lunxhërisë, ndërkohë në zonën e Përmetit, Ersekës dhe Skraparit bollguri ose gruri i shtypur me të cilin mbushet peta përgatitet edhe me mish të grirë dhe qepë të thata, ndërsa në zonën e Pogradecit dhe Korçës gjatë përgatitjes së mbushjes shtohet dhe djathë i bardhë i thërrmuar.

Përgatitja e Lakrorit të Lunxhërisë

Përbërësit

Për një tavë mesatare duhen:

3-4 gota uji me miell gruri (për petët) ose petë që mund t’i gjeni në supermarkete

2 gota uji me bollgur ose me grurë i shtypur

3 lugë gjelle gjalpë

2 kokrra vezë

3 lugë gjelle djathë i thërrmuar

Kripë

Përgatitja 

Pasi përgatitet brumi (si për byrek) hapet në petë të holla.

Bollguri (e gjeni në supermarkete) futet në një tenxhere me ujë të ngrohtë (30 minuta), që të bymehet.

Më pas vendoset që të ziejë. Përzihet vazhdimisht me lugë druri që të mos ngjitet. I shtohet qumësht dhe lihet të ziejë edhe 2-3 minuta të tjera.

Hiqet nga zjarri dhe pasi ftohet, i hidhen vezë, djathë i thërrmuar dhe gjalpë.

Në një tavë të lyer me gjalpë shtrohet gjysma e petëve, të cilat spërkaten me disa pika gjalpë të shkrirë ose vaj ulliri.

Hidhet bollguri i përgatitur dhe sipër tij vendosen petët e tjera, spërkatet me gjalpë dhe futet të piqet në furrë.

Ndërkohë, bollgurin mund ta përgatisni edhe ndryshe.

Në këtë rast, përgatiten më pak petë.

Shtrohen petët dhe lihen me anët e varura jashtë tavës.

Pasi hidhet bollguri, petët anash mblidhen në rrudha, duke e lënë mesin e tavës të hapur.

Spërkatet me gjalpë edhe piqet./AgroWeb.org

Ngjarja paraprake

Edhe një vlerësim i lartë i transparencës për Komunën e Lipjanit

Ngjarja e ardhëshme

Nxënësit prej sot në pushim dimëror, vetëm 1% e nxënësve të infektuar me Covid 19

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian