Tragjedia e shqiptarëve!

Pas luftës së Krimes të vitit 1877/78 mes ushtrive ruse dhe osmane, apo siç njihet në histori luftratruso- turke, ushtria osmane pësoi humbje, prandaj kjo u detyrua të pranon shumë lëshime ndaj rusëve. Njërandërkërkesat ruse ishte që Rusia të fitojë të drejten me i përcjellë të drejtat e të gjithë popujve të besimit ortodoks që jetonin akoma në Prandorinë Osmane, kurse për të drejtat e popujve të besimimtarëve katolikë e mori Perandoria Austro-Hungareze.

Kjo gjendje politike e krijuar pas luftraveruso-turke ishte shkatërruese për kombin shqiptar që ishte nën sundimin osman, meqë pjesa dermuese e shqiptarëve i takonin besimit ortodoksë. Kështu që Perandoria Osmane u detyra me ligjet e saja të lejonte hapjen e shkollave për popujt e Ilirikut në gjuhën greke, serbe, bullgare etj, ndërsa në gjuhën shqipe nuk e bëri fare një gjë të tillë. Gjatë kësaj kohe thuhej se shqiptarët e besimit ortodoksë duhet të mësojnë nëpër kisha në gjuhën greke apo serbe, ndërsashqiptarët e besimit islam filluan të shpërnguleshinpër në Turqi, e ata që kishin mbetur në trojet shekullore të tyre të mësoninnëpër mejtepe që ishin hapur pranë xhamive në gjuhën turke apo arabe. Shqiptarët edhe pse ishin populli më i lashtë dhe autokton i Ilirikut, vazhdonte e keqja për ta duke i asimiluar në grekë apo sllavë; në serbë, malazezë, bullgarë, e më vonë edhe në të ashtuqujtur sllavo-maqedon.

Rusia në mënyrë institucionale dhe nëpërmjetkishës i krijioi shtete sllave në tokat shqiptare, përmes shkombëtarizimit të tyre në Gadishullin Ilirik duke krijuar shtete artificiale në interesa ruse si: Serbinë, Bullgarinë, Malin e Zi dhe Greqinë. Gjatë kësaj kohe propogandaruso-sllave ishte që popujt të trajtohen në bazë të konfesioneve e jo në baza kombëtare.

Kjo i parapriu që tokat shqiptare të copëtoheshin, duke filluar nga Kongresi i Berlinit e deri te Konferenca e Ambasadorve në Londër. Në mbarim të shekullit XIX dhe fillim të shekullit XX në trevat shqiptare filluan të hapen shkollat në gjuhen shqipe me ndikimin e Austro-Hungarisë dhe si të tilla u hapen shkollat në Pozheran dhe Stubëll të Vitisë.

Ngjarja paraprake

Revolta e botës ndaj masave antiCovid

Ngjarja e ardhëshme

Mësimi onilne,Vrenezi: 5 shkolla në Shkup të hënën në bojkot

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian