Ti nuk je gjysma tjetër e mollës: nuk meriton një dashuri gjysmake

Dashuria është, ndër aspektet e jetës sonë, ajo që zë më shumë hapësirë në mendimet tona. Por çfarë është dashuria? Çdo person është unik dhe për këtë arsye ka një koncept unik të dashurisë. Kjo ndodh sepse ideja që ne krijojmë për dashurinë pasqyron kush jemi, dëshirat, vlerat tona, pritjet tona dhe mënyrën tonë të të jetuarit të marrëdhënieve.

Nuk jemi qenie të paplota

Nuk na duhet gjysma e portokalleve për të qenë të lumtur. Ne jemi portokall, limon, pjeshkë dhe fruta të tjera të panumërta që qarkullojnë në të gjithë botën, jashtë. Një pjeshkë mund të përzihet në mënyrë të përsosur me një portokall, nëse të dy janë të gatshëm të jetojnë së bashku dhe janë në gjendje të respektojnë dallimet dhe rastësitë e tyre.

Koncepti ynë i dashurisë mbyll disi botën tonë të brendshme: a jemi të gjithë në gjendje të duam?

Jemi vazhdimisht të angazhuar në kërkimin e dashurisë ose duke u dukur të dashur në sytë e të tjerëve, por vështirë se pyesim veten nëse jemi vërtet të aftë të duam. Kjo ndodh sepse e konceptojmë dashurinë si diçka të jashtme që duhet të hyjë në jetën tonë për të na dhënë gëzim. Ky është një qëndrim pritshmërie që na bën të ndihemi çdo gjë përveçse të lumtur….

Miti i gjysmës tjetër të mollës

Është miti i dy gjysmave të përshkruara në Simpoziumin e Platonit, një filozof athinas i shekullit të pestë para Krishtit, dhe rrëfyer nga dramaturgu Aristofani. Dikur burrat ishin qenie të përsosura. Atyre nuk u mungonte asgjë dhe nuk kishte asnjë dallim midis burrave dhe grave. Por Zeusi, i patur zili për një përsosmëri të tillë, i ndau në dysh dhe i destinoi të kërkonin njëri-tjetrin përjetë. Duke i gjetur të dyja, ata do të kishin gjetur përsosmërinë e lashtë të humbur. Qysh atëherë secili prej nesh ka qenë në kërkim të vazhdueshëm për gjysmën e vet, duke e gjetur, e kthen në përsosmërinë e lashtë… Dhe këtej lind miti i shpirtrave binjakë: në kërkimin e përhershëm që dikush mund të na plotësojë në defekte dhe thellësi, dhe e gjejmë veten një pasqyrë të vetvetes njësoj tek të tjerët.

Erich Fromm tha se të dashurosh është një art dhe se kjo kërkon njohuri dhe përkushtim?

Pse dituria?

Njohuria konsiston në aftësinë për të zhvilluar vetëdijen që na lejon të kuptojmë arsyet e situatave që na ndodhin. Të pasurit e vetëdijes, në fakt, na ndihmon të përqendrohemi në atë se si disa episode ndodhin në jetën tonë jo rastësisht, por sepse dobësitë tona, ose thjesht disa nga karakteristikat tona, na kanë shtyrë të sillemi në një mënyrë të caktuar në mënyrë që ajo që ndodh me ne është rezultat i disa prej veprimeve tona.

Pse angazhimi?

Përkushtimi është motivimi që na lejon të ndjekim drejtimin e duhur për ne. Prandaj, qëndrimi i duhur nuk është të presim që tjetri të bëjë ose të thotë diçka, as të presim që tjetri të bëhet ajo që duam ne ose – edhe më keq – ajo që ne besojmë se duhet të bëhet. Nëse fokusohemi vetëm në kërkimin e dashurisë, rrezikojmë të dashurojmë pa parë vërtet brenda. Kjo do të thotë se ne do të krijojmë një ndjenjë në të cilën “hedhim” të gjitha dobësitë, frikën dhe pritshmëritë tona pa e kuptuar as vetë. Këto do të përfundojnë duke e ndotur dashurinë, e cila për këtë arsye do të prishet.

Ajo që ne mund të bëjmë është t’i konsiderojmë pasiguritë tona si një pasuri të paçmueshme…

Në fakt, ata janë tanët, flasin për ne dhe mbi të gjitha na tregojnë rrugën që duhet të ndjekim për t’u bërë individë më të pjekur dhe më të integruar. Të mos marrim parasysh dobësitë tona do të thotë t’i mohojmë vetes, ndoshta përgjithmonë, mundësinë e zhvillimit të vetvetes si njerëz “plotësisht funksionalë”. Nëse në dashurinë e një burri ose një gruaje përjetojmë vuajtje, kjo ndodh sepse nëpërmjet asaj dashurie, nëpërmjet atij personi, ne kontaktojmë me plagët që janë brenda nesh. Nga ky këndvështrim, dhimbja jonë bëhet një mundësi e madhe për ndryshim.

Dashuri gjysmake: dhimbja e të dashuruarit vetëm

Ndonjëherë biem në dashuri pavarësisht se nuk na përgjigjen. Dhe në këtë situatë ne derdhim të gjitha energjitë tona në objektin tonë të dashurisë, por në një drejtim. Të jetosh një dashuri përgjysmë do të thotë të jesh në një histori ku nga ana tjetër nuk ka njeri që të përgjigjet; një gjendje që çon në përvojën e refuzimit, dhe rrjedhimisht të ndjeni një ndjenjë të thellë zbrazëtie dhe vuajtjeje.

Kur priremi të jemi përsëritës në dashuritë me gjysmë zemre?

Mund të ndodhë që të përjetoni një dashuri të turbullt… që ju bën të vuani; nëse nuk është më një episod i izoluar, por një situatë që tenton të përsëritet, do të thotë se diçka nuk shkon. Prandaj duhet të ndalemi dhe të kuptojmë se çfarë po ndodh. Ka shumë të ngjarë që të ketë plagë emocionale që duhen hetuar.

Mund të jetë:

Vetëvlerësim i ulët, një ndjenjë e ulët e vlerës personale, e cila si pasojë na bën të ndihemi të tërhequr nga njerëzit që nuk përgjigjen ose kanë shumë pak për të dhënë.

Një gjendje e privimit afektiv, e përjetuar brenda kontekstit tonë familjar.

Një ndjenjë e thellë vetmie që na shtyn të kërkojmë një lidhje me çdo kusht që të mos ndihemi vetëm

Një vështirësi në ndërtimin e një marrëdhënieje të vërtetë dhe të pjekur

Fytyrat e ndryshme të dashurisë me gjysmë zemre

Ne mund të jetojmë një dashuri me gjysmë zemre në shumë mënyra: të dashurohemi me ata që nuk i kthejnë ndjenjat tona, të vazhdojmë të dashurohemi me njerëz që nuk janë të lirë ose që nuk janë të prirur të jetojnë marrëdhënien me të njëjtin transport dhe pjesëmarrjen që do të dëshironim. Ne mund ta kemi jetuar këtë përvojë gjatë adoleshencës ose në moshë madhore. Dhe pjekuria jonë, një ndjenjë e stabilitetit personal dhe prania e burimeve shtesë relacionale mund të kenë bërë një ndryshim në mënyrën se si u tejkalua ai moment.

Në kushtet e vetëvlerësimit të ulët, mosbesimit dhe vetmisë, kjo situatë mund të çojë në zhvillimin e përvojave të vërteta depresive. Ndonjëherë e gjejmë veten duke përjetuar dashuri të pashpërblyer sepse përpiqemi më kot të marrim kredite të pakërkuara, por e bëjmë këtë në një mënyrë që përforcon mungesën tonë. Nëse ajo që kemi përjetuar është mungesa e dashurisë, mund të kemi një tendencë për të zgjedhur njerëz që nuk na duan, që nuk mund të na japin atë që duam aq shumë. Sepse në thelb është ajo që dimë dhe jemi mësuar, dhe nuk e dimë se si është të jesh i korresponduar dhe të jesh në një histori reale. Në këtë mënyrë ne vazhdojmë të përsërisim të njëjtën mungesë.

Të mos mësohemi me thërrimet

Të mos përshtatemi me dashurinë e pakënaqur, me idenë se nuk mund të ketë më shumë, sepse mund të kemi shumë më tepër. Por kjo varet kryesisht nga ne, nga zgjedhjet tona, nga veprimet tona dhe nga ajo që ne besojmë se meritojmë. Pra, do të jetë e nevojshme të forcojmë vetëvlerësimin tonë, të rizbulojmë vlerën tonë, të mësojmë të ndërtojmë një marrëdhënie të vërtetë që mund të na japë vërtetë cilësi dhe dashuri në këmbim. Do të jetë e nevojshme të eksplorohet pse njerëzit nuk janë të gjithë njësoj. Dhe nëse ka disa që nuk janë për ne, ka të tjera që mund të na japin shumë. Thjesht duhet t’i japim vetes mundësinë që t’i njohim dhe t’i lëmë të vijnë në jetën tonë.

Ne jemi Lulja më e rëndësishme në kopshtin e jetës

Le të shohim brenda, do të zbulojmë se gjysma tjetër e mollës jemi ne. Le të ndalojmë së prituri që një person tjetër të na plotësojë dhe të na bëjë të lumtur. Gjithçka është perfekte ashtu siç është, dhe ne jemi të përsosur në Unicitetin tonë, nuk ka ndarje në natyrë… Le të mësojmë ta perceptojmë këtë tërësi dhe t’i japim vetes mundësinë ta jetojmë atë përmes njohurive, duke zhvilluar dhe mirëpritur pjesën tjetër tonën që po pret vetëm të na përqafojë.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Manchester United humbet 1 miliard euro në dekadën e fundit

Story i radhës

Kroacia goditet nga një stuhi e fuqishme

Të fundit nga