Të jesh i lezetshëm, nuk do të thotë të jesh popullor

Një nga dëshirat më të fuqishme shoqërore të shprehura nga adoleshentët është dëshira për t’u konsideruar si i lezetshëm dhe popullor nga bashkëmoshatarët e tyre.

E gjithë kjo është krejt e natyrshme. Popullariteti dhe gjakftohtësia janë cilësi të dëshirueshme që pothuajse të gjithë do të preferonin t’i kishin, sesa të mos i kishin, por rëndësia e jetës shoqërore dhe obsesioni me popullaritetin është një tipar përcaktues i adoleshencës në një mënyrë që nuk krahasohet në asnjë fazë tjetër të jetës.

Dy lloje të ndryshme të popullaritetit

Në shikim të parë, popullariteti është i lehtë për t’u përcaktuar dhe njohur: Një person popullor është një individ që është i mirënjohur, i pëlqyer dhe i admiruar nga të tjerët. Personi popullor është dikush me të cilin shumica prej nesh do të donim të lidheshin. Në mënyrë të veçantë, ekziston një ndryshim midis popullaritetit sociometrik dhe popullaritetit të perceptuar nga bashkëmoshatarët, dhe shumica e njerëzve nuk kanë rezultate të larta në të dyja në të njëjtën kohë. Popullariteti sociometrik kryesisht pasqyron “pëlqyeshmërinë” dhe është i lidhur me tipare të tilla si të qenit i sjellshëm dhe i besueshëm. Popullariteti i perceptuar nga bashkëmoshatarët bazohet në një gjykim se sa popullor mendojnë të tjerët që ai person është midis bashkëmoshatarëve të tij ose të saj.

Si janë të lidhura popullariteti dhe qetësia?

Gjakftohtësia dhe popullariteti përfaqësojnë dy arena krejtësisht të pavarura, dhe të jesh lart ose poshtë në njërën, nuk do të thotë domosdoshmërisht se do të jesh lart ose poshtë në tjetrën. Të gjithë mund të mendojmë për individë që kemi njohur, të cilët ishin të pëlqyer dhe të njohur, por që nuk kishin cilësi që do të na bënin t’i përshkruanim ata si “të lezetshëm”. Përpjekja për të qenë e lezetshme dhe popullore ndoshta do të jetë gjithmonë pjesë e përvojës njerëzore, veçanërisht mes të rinjve. Në vetvete, kjo nuk është as e mirë as e keqe. Por mund të jetë e dobishme t’i kujtojmë vetes hollësitë e natyrshme në këto tipare dhe të jemi të qartë se çfarë është pikërisht ajo për të cilën po përpiqemi.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Lacazette afër largimit nga Arsenali

Story i radhës

“Jeta ime dhe e civilëve për rusët nuk vlente”/ Rrëfimi i kryebashkiakut i cili ishte rrëmbyer nga rusët

Të fundit nga