Të gjith të mbrojmë ekonominë kombëtare

E njëjta krizë kudo, të njëjtat sulme kudo,b orgjezia shpall hapur ngjyrën. Pikëpamja e saj e ftohtë dhe çnjerëzore mund të përmblidhet në disa fjalë: “Nëse doni të shmangni më të keqen, katastrofën ekonomike dhe falimentimin, duhet të shtrëngoni rripin tuaj si kurrë më parë!” Natyrisht, jo të gjitha shtetet kapitaliste gjenden menjëherë në të njëjtën situatë të deficitit të pakontrollueshëm dhe paaftësisë për të paguar, por të gjithë e dinë se janë drejtuar në mënyrë të pakthyeshme në atë drejtim. Dhe të gjithë e përdorin atë realitet për të mbrojtur interesat e tyre të rrafshët. Ku mund t’i gjejnë paratë e nevojshme për të kompensuar disa nga deficitet e tyre monstruoze? Ata nuk kanë pse të shikojnë larg. Ndërsa disa prej tyre tashmë kanë filluar ofensivën kundër klasës punëtore, të gjithë janë duke përgatitur terrenin ideologjikisht. Greqia, Irlanda, Portugalia dhe Spanja: një shije paraprake e asaj që pritet për të gjithë klasën punëtore Plani i kursimit të Greqisë i krijuar për të ulur deficitet publike është jashtëzakonisht brutal dhe i padëgjuar cinik. Ministri grek i Financave ka deklaruar pa shkelur syrin se “zyrtarët do të duhet të dëshmojnë për patriotizmin… dhe të udhëheqin me shembull.Ata duhet të pranojnë pa murmuritje dhe pa rezistencë që pagat e tyre do të priten, primet e tyre do të priten, që ata që dalin në pension të zëvendësohen pak nga pak, që mosha e pensionit,shkon deri në mbi 65 dhe se ata më në fund mund të pushohen nga puna pa shumë sherr. Të gjitha për të mbrojtur ekonominë kombëtare, atë të shtetit që i shfrytëzon ata, të bosëve dhe të shushunjave të tjerë. Të gjithë borgjezët kombëtarë evropianë morën pjesë aktive në përpunimin dhe zbatimin e këtij plani drastik të kursimit. Gjermania, Franca dhe madje Spanja i kushtojnë vëmendje shumë të veçantë politikave dhe sulmeve të kryera nga shteti grek. Ata duan t’i dërgojnë mesazhin vijues proletariatit në të gjithë botën: “Shikoni Greqinë. Banorët e atij vendi duhet të bëjnë sakrifica për të shpëtuar ekonominë. Së shpejti do të duhet të bësh të njëjtën gjë. ” Pas familjeve, bankave, kompanive amerikane, tani ka ardhur koha kur janë vetë shtetet që po goditen rëndë nga kriza ekonomike dhe kërcënohen me falimentim. Rezultati: ata nga ana tjetër duhet të organizojnë sulme të pamëshirshme. Ata, në muajt e ardhshëm, do të organizojnë një ulje drastike të numrit të nëpunësve civilë, në “kostot e prodhimit” në përgjithësi dhe kështu në nivelin e jetesës të të gjithë neve. Borgjezia i sheh punëtorët si bagëti që ata mund t’i çojnë në thertore nëse interesat e tyre të ulët e kërkojnë atë. Situata është e njëjtë në Portugali, Irlandë dhe Spanjë.të njëjtat plane brutale, i njëjti katalog masash ndaj punëtorëve. Në Francë dhe në Hollandë, e gjithë borgjezia po bëhet gati të shkojë në të njëjtën mënyrë. Por kjo nuk është tipike vetëm për zonën e euros. Në Shtetet e Bashkuara, vendi më i fuqishëm në botë, pas dy vitesh krize ka 17% të papunë, 20 milion të rinj të varfër dhe 35 milion njerëz që mbijetojnë falë pullave të ushqimit. Dhe çdo vit n ë Kosovë shtohet shumë mjerim.

Trazirat në Greqi dhe në disa vende të tjera tregojnë se klasa punëtore nuk ka gjasa të lejojë një operacion kaq masiv të kursimit të kalojë pa lëvizur dhe do ta gëlltisë atë pa luftë. Kjo është arsyeja pse, për të zbatuar masat shtrënguese, borgjezisë i duhet jo vetëm një ekip solid qeveritar por sigurisht edhe një opozitë e majtë e besueshme. Një rregullim optimal i aparatit politik të borgjezisë është i domosdoshëm për të qenë në gjendje të përballemi me reagimet e klasës punëtore. Shtë e vështirë të parashikosh se cili do të jetë roli i sovranit në këtë. Pavarësisht nëse ajo hyn në qeveri apo opozitë, hapësira për të formuluar një alternativë sociale (‘mbrojtja’ e asaj që ka mbetur nga ai që dikur quhej shtet i mirëqenies) është i plotë me thellësinë e jashtëzakonshme të krizës ekonomike. tashmë është zhdukur.

Ngjarja paraprake

​Eksploziv e të shtëna me armë zjarri, pamje pas grabitjes së bankës te Rruga “B”

Ngjarja e ardhëshme

Një nënë optimiste rritë një fëmijë të motivuar!

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian