Studiuesit e psikologjisë zbulojnë se biseda me të huajt është efektive

Qeniet njerëzore janë krijesa sociale, por shumë njerëz kanë frikë nga ndërveprimet sociale me të huajt për shkak të shqetësimeve për refuzimin.

Ndërveprimi social është shumë i rëndësishëm dhe ka shumë përfitime të shumta , të tilla si rritja e lumturisë, shëndeti më i mirë dhe ndjenja më e fortë e përkatësisë. Pavarësisht kësaj, shumë njerëz janë të shqetësuar për shoqërimin me njerëz të rinj. Kjo është kryesisht për shkak të pesimizmit dhe frikës nga refuzimi.

Megjithëse shumë njerëz e kanë këtë frikë të përhapur, hulumtimet kanë treguar se shumica e të huajve janë krejtësisht të lumtur kur u flitet, duke e lënë këtë frikë të zakonshme të pabazuar. Studimi i ri kërkoi të eksploronte një ndërhyrje për t’i bërë njerëzit të ndiheshin më rehat dhe më të sigurt duke folur me të huajt.

Ata përdorën 286 pjesëmarrës të rekrutuar nga dy universitete: një në Shtetet e Bashkuara dhe një në Mbretërinë e Bashkuar. Duke krijuar një lojë gjuetie pastrues që pjesëmarrësit ta plotësonin duke përdorur një aplikacion celular. Secila nga 29 detyrat i udhëzoi pjesëmarrësit të gjenin një lojtar që i përshtatet përshkrimit të listuar, të tilla si pirja e kafesë ose veshja e këpucëve interesante.

Për çdo detyrë të përfunduar, pjesëmarrësit fituan pikë dhe u hodhën në short për një çmim. Pjesëmarrësit në gjendjen eksperimentale u udhëzuan të flisnin me të huajin, ndërsa kontrolleve iu tha që thjesht të vëzhgonin të huajin. Pjesëmarrësit përfunduan anketat e përgjithshme dhe ditore para dhe pas detyrave të tyre për pesë ditët e eksperimentit.

Rezultatet treguan se kjo ndërhyrje ndryshoi këndvështrimin e pjesëmarrësve. Pjesëmarrësit që u caktuan të flisnin me të huajt ndiheshin më pak të sikletshëm, më të sigurt dhe prisnin më pak refuzim deri në ditën e fundit të studimit. Këto rezultate vazhduan për të paktën një javë pas përfundimit të studimit, me kushtin e trajtimit që raportonte më shumë biseda me të huajt.

Besimet e njerëzve ndryshuan ngadalë gjatë gjithë studimit, duke treguar se ekspozimi i përsëritur ishte një faktor domethënës për ta bërë këtë ndërhyrje efektive. Për më tepër, gjendja e kontrollit tregoi disa përmirësime në të njëjtat dimensione, duke treguar se edhe pa ndërveprim, vëzhgimi i të huajve mund të ketë disa përfitime sociale.

“Ndërhyrja jonë mund të ketë një rëndësi të veçantë tani, pasi një numër në rritje i shkencëtarëve dhe zyrtarëve të shëndetit publik po ngrenë alarmin për rritjen e niveleve të vetmisë dhe pasojat e rënda shëndetësore”, thanë studiuesit.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Kampioni i botës mbron sulmuesin e Milanit

Story i radhës

Presidenti Erdoğan diskuton me kryeministrin holandez Rutte marrëdhëniet midis dy vendeve

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish