Sindroma depresive e ankthit, shqetësimi i të jetuarit

Sindroma depresive e ankthshme nuk gjen një pamje diagnostike në DSM V, as në ICD-10, megjithatë të dy pikat referuese shëndetësore shohin një korrelacion të ngushtë midis depresionit dhe ankthit.

Sindroma depresive e ankthshme, në ICD-10, mund të marrë formën e çrregullimit të përzier ankth-depresiv. Kur flasim për Manualin Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM V), sindroma depresive e ankthit mund të konfigurohet në mesin e çrregullimeve depresive me praninë e ankthit, në veçanti, në çrregullimin depresiv të vazhdueshëm me karakteristika ankthi.

Sindroma depresive e ankthit tregon realitetin që përjetojnë shumë njerëz: një gjendje shpirtërore depresive me tipare të theksuara ankthi. Le të shohim të gjitha detajet.

Sindroma depresive e ankthit

Korrelacioni midis ankthit dhe depresionit është shumë i fortë, aq sa i njëjti tipar i personalitetit është në bazën e të dy çrregullimeve. Njerëzit me sindromë depresive ankthi mund të ndajnë një tipar të personalitetit të quajtur “neurotizëm”.

Robert R. McCrae dhe Paul T. Costa krijuan teorinë e pesë tipareve të personalitetit, klasifikimi i tipareve kryesore të personalitetit. Midis morisë së modeleve të përqendruara në një qasje nomotetike për studimin e personalitetit, ai i Costa dhe McCrae është ndër më të ndarët dhe të testuarit, si teorikisht dhe empirikisht.

Ndër këto tipare është “qëndrueshmëria emocionale” në krahasim me konceptin e “neurotizmit”. Ata që kanë një shëndet të mirë mendor kanë një stabilitet të lartë emocional i cili karakterizohet nga:

Humor i qëndrueshëm

Mungesa e depresionit

Kontrolli i ankthit

Mungesa e impulsivitetit

Kontrolli i acarimit

Neurotizmi shpjegohet si prirja për të reaguar ndaj ngjarjeve anësore me pesimizëm, stres, ankth, zemërim, frikë dhe, natyrisht, paqëndrueshmëri emocionale. Nga pikëpamja konjitive, tendenca për të dhënë një interpretim negativ nuk bën gjë tjetër veçse rrit frekuencën dhe intensitetin e kërcënimit të përjetuar (qoftë objektiv apo subjektiv). Kjo tendencë na ekspozon ndaj gabimeve të shumta njohëse.

Ata që vuajnë nga sindroma depresive e ankthit do t’i japin përparësi përpunimit të informacionit negativ sesa përpunimit të informacionit neutral dhe pozitiv. Me fjalë të tjera, nëse personi me sindromë depresive të ankthit po kalon një ditë të mrekullueshme, mund të ketë një “faktor të vetëm” që mund të prishë gjithçka. Këtu subjekti mendon “Unë nuk jam në rregull me një!”. Pavarësisht se sa i rëndësishëm mund të jetë ai faktor, për personin me një shkallë të lartë të neurotizmit ai padyshim do të jetë vendimtar; përkundrazi, për një person me një “stabilitet emocional” të lartë, ai “faktor” do të jetë një detaj që mund të zbehet dhe të humbasë në sfondin e një dite të pastër.

Modeli njohës i Beck dhe sindroma depresive e ankthshme

Teoria njohëse e Beck thotë se ne jemi vazhdimisht të angazhuar në ndërtimin e kuptimit të ngjarjeve. Tek ata që vuajnë nga sindroma depresive e ankthit diçka nuk shkon mirë, kur përpiqen t’u japin kuptim përvojave të tyre! Ndërsa rritemi, ne mësojmë modele të mendimit që janë automatike, të pavullnetshme, vizualisht, të pastrukturuara. Ata që vuajnë nga sindromi depresiv i anktheve reaktive drejtohen t’u japin përparësi temave të tilla si:

Dështimi

Vetëkritika

Paaftësia

Jo miqësia

Humbja

Padenjësia

Pacientët me sindromën depresive të ankthit bëjnë vazhdimisht  vlerësime të njëanshme të ngjarjeve. Kujdes! Kjo nuk do të thotë se ata “nuk jetojnë në realitet”, do të thotë se ata kanë mësuar të çaktivizojnë modelet automatike të mendimit. Skemat janë struktura relativisht të qëndrueshme, ato përbëhen nga “ide, stimuj, përvoja, kujtime…”, një grup konstruktesh të përdorura për t’i dhënë kuptim informacionit të ri dhe përvojave të reja.

Modelet anksiogjenike dhe depresogjenike mësohen në fëmijëri

Skemat mësohen në fëmijëri. Ata që kanë pasur një fëmijëri të vështirë me përvoja të braktisjes, abuzimit, neglizhencës emocionale, refuzimit të kujdesit, keqtrajtimit… ose ata që, në një mënyrë pak a shumë të theksuar, janë rritur në një mjedis kërcënues, do të kenë ndërtuar skema për të interpretuar një realitet kërcënues.

Nëse, gjatë rritjes dhe jetën si të rritur, subjekti arrin të ndërtojë një dimension të qetë. Megjithatë, ngjarjet stresuese mund të riaktivizojnë modelet dhe të krijojnë një sindromë reale ankthi-depresiv ose, më konkretisht, mund të shkaktojnë një çrregullim depresiv dhe/ose një çrregullim ankthi.

Në praktikë, ekziston një reaksion zinxhir që nxit atribimin e kuptimit të ngjarjeve. Në depresion, gjithçka fillon të vlerësohet si humbje, si provë e pavlefshmërisë, si një shenjë e paaftësisë ose pafuqisë së vet, çdo shenjë tregon mungesën e të tjerëve dhe vetminë.

Në ankth, gjithçka fillon të vlerësohet si një kërcënim, një kërcënim i humbjes së një afeksioni, i vlerës së dikujt, i autonomisë së dikujt… Për fat të keq, dalja nga sindroma depresive reaguese ndaj ankthit nuk është aspak e lehtë.

Simptomat e ankthit dhe depresionit

Skemat orientojnë proceset njohëse në një kuptim konfirmues. Në fushën e simptomave depresive do të kemi që:

Ndjenja e pavlefshmërisë rezulton në lodhje, gjymtyrë të rëndë, ngurtësi të muskujve.

Rënia e humorit bën që individi të bëhet hiperkritik dhe të ngrejë standardet e tij duke lehtësuar pakënaqësinë me rezultatet e marra të cilat kurrë nuk duken të mjaftueshme.

Ndjenja e vlerës së ulët të vetes përkthehet në pasivitet, anhedoni, reagim të dobët ndaj stimujve.

Në fushën e simptomave të ankthit do të kemi që:

Ndjenja e vetëvlerësimit të ulët përkthehet në dëshirën për të kontrolluar gjithçka, nga frika e së papriturës.

Rinimi mund të shkaktojë ankth dhe depresion, duke iu kthyer vazhdimisht përvojave të trishtueshme, të turpshme ose nënçmuese, si dhe mendimeve të shqetësuara.

Ndjenja e padobishmërisë përkthehet në ngurtësi dhe një autokritikë të fortë, edhe në këtë kontekst dikush është hiperkritik me vetveten.

Si të kurojmë sindromën depresive të ankthit

Pacientët me sindromë depresive ankthi dhe në veçanti, pacientët me depresion, kanë tendencë të vlerësojnë negativisht simptomat e tyre, shkaqet dhe pasojat e tyre. Në thelb, pacientët me sindromë depresive ankthi vuajnë dhe dënojnë veten e tyre për vuajtjet e tyre! Në pacientët me depresion, trajnimi për të pranuar simptomat e tyre ose për të shkëputur vëmendjen nga fërkimi (ndjenjat dhe mendimet depresive) zvogëlon intensitetin dhe kohëzgjatjen e simptomave dhe qëndrimin negativ ndaj përvojave negative.

Pasi të keni pranuar që sindroma depresive e shqetësuar nuk paraqet një pamje diagnostike në vetvete, duhet të mbahet mend se çdo shqetësim psikologjik për tu diagnostikuar kërkon vlerësimin e një psikologu / psikoterapisti.

Vendimi për të filluar një rrugë psikoterapeutike është i vështirë. Ndërsa reflektoni për këtë mundësi, ju mund të filloni të shëroni dialogun tuaj të brendshëm, të identifikoni gabimet më të shpeshta njohëse dhe mbi të gjitha të ndriçoni modelet që ju drejtojnë të bëni vlerësime të caktuara mbi realitetin.

Ngjarja paraprake

Lufta e fortë e Kosovës/ Shefit të Grupit Parlamentar të Lëvizjes Vetëvendosje i konfirmohet aktakuza, niset drejt Hagës: Po shkoj me kokën lart!

Ngjarja e ardhëshme

A Bie Nga Pesha Duke Mos Ngrënë?

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian