Si të ndërtoni një shtëpi që rrit vetëvlerësimin

Thuhet se bamirësia fillon në shtëpi, por këtu fillojnë edhe një sërë cilësish të tjera: dhembshuria, kalorësia dhe, më e rëndësishmja, besimi. Mes ngacmuesve dhe mediave tepër kritike, fëmijët duket se kanë vetëvlerësim më të ulët se kurrë më parë. Dhe ndërsa ne nuk mund të kontrollojmë atë që ndodh në shkollë ose atë që shkruhet në revista (megjithëse dëshirojmë të mundemi), ne kemi kontroll mbi një aspekt të jetës së fëmijëve tanë: shtëpinë e tyre.

Duke bërë disa ndryshime, ju mund të krijoni një hapësirë të sigurt që rrit vetëvlerësimin e fëmijëve tuaj dhe (me shpresë) i mëson ata të ndihmojnë të tjerët që mund të jenë paksa të shqetësuar për veten e tyre.

Bëni lavdërime

Por jo shumë! Ndërsa kritikat e vazhdueshme e bëjnë fëmijën tuaj të dyshojë në aftësitë e tij, një bollëk komplimentesh mund të fryjnë egon e tij dhe ta bëjnë atë të ofendojë të tjerët. Lëvdojeni atë për një punë të bërë mirë dhe mos kini frikë të jepni reagime konstruktive kur ai ka nevojë për to.

Tregoni dashuri

Do të habiteni se çfarë mund të bëjë një përqafim dhe një “Të dua” për besimin e fëmijës. Jo vetëm që i kujton atij që ju intereson, por gjithashtu e bën atë të shpreh rehat emocionet, duke e bërë më të lehtë për të që të merret me telashet e ardhshme.

Ndaloni negativitetin

Ne e dimë – është më lehtë të thuhet sesa të bëhet. Dhe gjithashtu nuk është plotësisht realiste. Është e vështirë të qëndrosh i qetë, kështu që fillo nga gjërat e vogla duke ndaluar fjalët që fëmija yt thotë më shumë (si budallaqe ose e shëmtuar). Sigurisht, ai mund t’i dëgjojë këto fjalë në shkollë ose në rrugë, por duke i ndaluar ato në shtëpi, ju krijoni një mjedis të sigurt kur ai ndihet keq.

Bëhu një model i mirë

Ju duhet të praktikoni atë që predikoni. Nëse e quani veten budalla ose të ndrojtur nga sfidat, atëherë fëmija juaj ka të ngjarë ta ndjekë atë shembull. Shikojeni këtë si një mundësi jo vetëm për të ndërtuar vetëbesimin e fëmijës tuaj, por për të rritur edhe tuajin.

Kaloni kohë së bashku

Ne e kuptojmë që secili prind ka nevojë për pak kohë vetëm, por marrja e shumë kohë për veten tuaj mund t’i bëjë fëmijët tuaj të ndihen sikur nuk interesoheni fare për ta. Fikeni telefonin tuaj dhe kaloni pak kohë së bashku. Duke u angazhuar me ta, qoftë përmes një udhëtimi në park apo duke biseduar në tryezën e darkës, ju i bëni fëmijët tuaj të ndjehen të rëndësishëm, gjë që nga ana tjetër rrit vetëvlerësimin e tyre.

Ngjarja paraprake

Mjeku Danillovski kërkon masa më të rrepta në Maqedoni

Ngjarja e ardhëshme

Videot që “ngritën në këmbë” Gjermaninë, dërgojnë mesazhe të fuqishme nga e ardhmja kundër koronavirusit

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian