Si të ndërtoni një jetë më të lumtur duke menduar për të ardhmen?

Ne duhet të mendojmë më shumë se kush do të jemi në të ardhmen, sepse kjo ka pasoja të thella për shëndetin, lumturinë dhe sigurinë tonë financiare.

Sipas një mori studimesh psikologjike nga dekada e kaluar, përgjigjet e njerëzve shpesh ndryshojnë shumë duke zbuluar gjëra befasuese për prirjet e tyre të sjelljes. Disa njerëz priren të jenë më të përgjegjshëm me paratë e tyre dhe më etikë në trajtimin e të tjerëve; ata janë të prirur të veprojnë në një mënyrë që do ta bëjë jetën më të lehtë në vitet në vijim. Shumë njerëz të tjerë luftojnë ta imagjinojnë veten e tyre të ardhshme si vazhdimësi e personit që janë sot, dhe ata priren të jenë shumë më pak të përgjegjshëm në sjelljet e tyre.

Origjina filozofike

Frymëzimi për kërkimet e fundit psikologjike mbi veten në të ardhmen mund të gjendet në shkrimet e filozofëve si Joseph Butler, në shekullin e 18-të. “Nëse vetvetja ose personi i sotëm dhe ai i së nesërmes nuk janë të njëjtë, por vetëm si persona, personi i sotëm nuk është më i interesuar për atë që do t’i ndodhë njeriut të së nesërmes, sesa për atë që do t’i ndodhë çdo personi tjetër. ”, shkroi Butler në 1736. Teoria më vonë u zgjerua dhe u përkrah nga filozofi britanik Derek Parfit, puna e të cilit tërhoqi vëmendjen e një studiuesi të ri të quajtur Hal Hershfield. “Ishte thjesht një ide kaq bindëse,” thotë Hershfield. Ai dyshonte se një shkëputje nga vetja jonë e së ardhmes mund të shpjegonte shumë elementë irracionalë të sjelljes njerëzore, duke përfshirë hezitimin tonë për të lënë mënjanë kursimet për daljen në pension.

Kthehu në të ardhmen

Hulumtimi i mëvonshëm i Hershfield ka ekzaminuar fenomenin në shumë fusha të tjera të jetës. Në vitin 2018, për shembull, ai zbuloi se vetë-vazhdimësia e ardhshme e njerëzve mund të parashikonte sjelljet e tyre të stërvitjes dhe aftësinë e përgjithshme. Duket se nëse identifikoheni fuqishëm me veten tuaj në të ardhmen, jeni më të gatshëm të kujdeseni për trupin tuaj për t’u siguruar që ai të përjetojë shëndet më të mirë në vitet në vijim. Eksperimente të tjera sugjerojnë se njerëzit që kanë rezultate të larta në masën e vetë-vazhdimësisë së ardhshme kanë standarde më të larta morale sesa njerëzit që luftojnë të identifikohen me veten e tyre në të ardhmen. Në vitin 2020, Hershfield konfirmoi se (pa)aftësia e dikujt për t’u identifikuar me veten e tyre të ardhshme mund të ketë pasoja afatgjata për mirëqenien e tyre të përgjithshme.

Gjërat që do të doja t’i dija

Duke pasur parasysh përfitimet e shumta për sigurinë tonë financiare, shëndetin dhe lumturinë e përgjithshme, është e natyrshme të pyesim veten nëse mund të forcojmë ndjenjën tonë të lidhjes me veten tonë të së ardhmes. Hulumtimi i Hershfield ofron disa sugjerime. Në një seri eksperimentesh, pjesëmarrësit e tij hynë në një mjedis të realitetit virtual me avatarë të personalizuar që simulonin se si mund të dukeshin ata në moshën 70-vjeçare. Siç shpresohej, ata raportuan se ndjenin një lidhje më të madhe me veten e tyre të ardhshme dhe në masat pasuese të vendimmarrjes, ata treguan më shumë përgjegjësi financiare.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Shqipëria mundet në sfidën e dytë të kualifikueseve nga Skocia

Story i radhës

“Kievi si një kështjellë, njerëz të pabesueshëm”, ukrainasi tregon çka po ndodhë në kryeqytet

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish