Si të inkurajoni potencialin e fëmijës suaj?

Ndonjëherë fëmijët pa vetëbesim mendojnë se diçka nuk është në rregull me ta dhe shpesh reagimet e të tjerëve i bëjnë gjërat edhe më keq. Kur një fëmijë i vogël, i cili mund të jetë i prirur ndaj ankthit, arrin në një situatë të re sociale, ndoshta në portën e shkollës ose në një festë, ai mund të struket pas këmbës së nënës ose babait të tij dhe të mbetet memec.

Kur përpiqeni të ndihmoni fëmijët në ankth, hapi i parë është të vlerësoni forcën e tyre dhe atë që është e drejtë me ta. Ankthi në situata të reja sociale është plotësisht i përshtatshëm dhe është një shenjë e një fëmije që merr kohën e tij dhe i peshon gjërat përpara se të vendosë se çfarë të bëjë. Fëmijët e shqetësuar shpesh janë shumë të ndjeshëm ndaj emocioneve të njerëzve të tjerë dhe mund të imagjinojnë më lehtë se si ata e shohin botën. Ndërsa sigurisht që ata mund të kenë nevojë për një mbështetje në lundrimin e situatës sociale, të qenit i turpshëm mund të jetë shumë më mirë sesa të qenit impulsiv. Duke vlerësuar fillimisht pikat e tyre të forta, ne i kundërvihemi besimit pengues se diçka nuk është në rregull dhe fillojmë me atë që është e drejtë dhe ndërtojmë prej andej.

Fëmijët më të rritur

Është e rëndësishme të mbani mend se ekziston një kuptim i ndryshëm i sjelljes së adoleshentit tuaj, për shembull, shumica e tij vjen nga pasiguria dhe vetëkritika e djalit ose vajzës suaj. Adoleshentët janë në një fazë të jetës ku janë vetëpyetës, të pasigurt në grupet e bashkëmoshatarëve dhe poshtërohen. Si një rrugë përpara, ju mund të bëni një hap prapa dhe të përpiqeni t’i kuptoni gjërat në mënyrë më empatike nga këndvështrimi i adoleshentit tuaj. Mund të jetë e dobishme të pyesni veten se çfarë admironi dhe pëlqeni tek fëmija juaj, pavarësisht nga vështirësitë? Edhe pse kjo mund të jetë e vështirë, ndryshimi për të perceptuar gjërat pozitive në një situatë të vështirë mund të jetë fillimi i zgjidhjes së problemeve. Për shembull, megjithëse është sfiduese të dëgjosh kritikat e adoleshentit, të paktën ti e di se çfarë ka në mendjen e tij. Ose nën rebelimin e tyre mund të jetë e dobishme të vlerësohet idealizmi që ata kanë, dhe se si ata janë të gatshëm të japin një opinion rreth një situate të caktuar.

Si të inkurajoni potencialin e fëmijës suaj

Mendoni se si mund t’i jepni secilit prej fëmijëve tuaj një mesazh inkurajues individual. Ndoshta ka diçka që ju pëlqen vërtetë tek ata dhe dëshironi t’ua kujtoni këtë. Ju mund të duhet të përshtatni qasjen tuaj në varësi të moshës së fëmijës suaj. Ndonjëherë është e lehtë t’i inkurajoni fëmijët e vegjël pasi thjesht mund t’u tregoni se si ndiheni dhe ata përgjigjen. Me fëmijët dhe adoleshentët më të rritur, mund t’ju duhet të zgjidhni momentin tuaj ose të përshtatni qasjen tuaj për t’u siguruar që ata besojnë se jeni të sinqertë. Përgatitni një mesazh të veçantë inkurajues për secilin nga fëmijët tuaj që mund ta dërgoni në një moment të mirë.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Disa të vdekur pas sulmit në qendër të Izraelit

Story i radhës

Hadërgjonaj: Luajtëm në maksimum

Të fundit nga