​Si ta njohim çrregullimin kufitar të personalitetit

Çrregullimi i personalitetit kufitar i referohet ndjenjave dhe sjelljeve që duken të përshtatshme dhe të justifikuara për personin që i përjeton ato, edhe pse janë këto ndjenja dhe sjellje që shkaktojnë shumë probleme në jetë.

Çrregullimi kufitar i personalitetit BPD është një çrregullim që zakonisht përfshin simptomat e mëposhtme:

Reagime të papërshtatshme ose ekstreme emocionale

Sjellje shumë impulsive

Historia e marrëdhënieve të paqëndrueshme

Ndryshimet intensive të humorit, sjelljet impulsive dhe reagimet ekstreme mund ta bëjnë të vështirë për njerëzit me çrregullime të personalitetit kufitar të mbarojnë shkollën, të mbajnë punë të qëndrueshme dhe të kenë marrëdhënie të shëndetshme afatgjatë.

Njerëzit me çrregullime të personalitetit nuk janë të vetëdijshëm se modelet e sjelljes ose të mendimit të tyre nuk janë të përshtatshme, përkundrazi besojnë se qëndrimet e tyre janë të sakta. Kur më në fund kërkojnë ndihmë nga një profesionist, ata besojnë se problemi i tyre është shkaktuar nga një person ose një situatë tjetër.

Çrregullimi i personalitetit përfshin këto lloje: paranoja, skizoid, skizotip, histrionik, jorealist, antisocial, kufitar, shmangës, varësues, obsesiv-kompulsiv dhe pasiv-agresiv.

Simptomat

Simptomat e çrregullimit të personalitetit kufitar ndryshojnë nga personi në person dhe te gratë ky çrregullim është më i zakonshëm se te burrat. Simptomat e zakonshme përfshijnë:

Imazh i paqëndrueshëm ose jofunksional për veten ose ndjenjë e shtrembëruar e vetvetes.

Ndjenjat e izolimit, mërzitjes dhe boshllëkut.

Mungesa e ndjeshmërisë.

Një histori marrëdhëniesh të paqëndrueshme me lëkundje drastike nga dashuria dhe idealizimi intensiv në urrejtje të fortë.

Frika e vazhdueshme nga braktisja dhe refuzimi, duke përfshirë reagime emocionale ekstreme ndaj braktisjes aktuale dhe madje imagjinare.

Humor intensiv, shumë i ndryshueshëm që mund të zgjasë me ditë ose vetëm orë.

Ndjenja të forta ankthi, shqetësimi dhe depresioni.

Sjellje impulsive, e rrezikshme, vetë-shkatërruese dhe e rrezikshme, duke përfshirë drejtimin e pamatur, abuzimin me drogën ose alkoolin dhe seksin e pambrojtur.

Armiqësia.

Planet dhe synimet dhe aspiratat e paqëndrueshme të karrierës në përgjithësi.

Shumë njerëz përjetojnë rregullisht një ose më shumë nga simptomat e mësipërme, por një person me çrregullim të personalitetit kufitar përjeton shumë nga simptomat e mësipërme gjatë moshës madhore.

Termi “vijë kufitare” i referohet faktit se njerëzit me këtë gjendje priren të “kufizohen” në diagnostikimin e disa gjendjeve të tjera mendore, përfshirë psikozën.

Një nga ironitë e këtij çrregullimi është se njerëzit me BPD mund të dëshirojnë intimitet, por reagimet e tyre emocionale intensive dhe të paqëndrueshme i bëjnë ata partnerë të vështirë duke i bërë njerëzit të distancohen prej tyre dhe ata të përjetojnë një ndjenjë të thellë izolimi.

Shkaqet

Megjithëse BPD është një tipar i fortë i personalitetit të një personi, ai quhet çrregullim sepse ndikon negativisht në të gjitha aspektet e jetës së një pacienti. Ndryshimet e para në zhvillimin e çrregullimeve të personalitetit ndodhin në adoleshencë ose në adoleshencë të hershme. Faktorët gjenetikë dhe trauma apo marrëdhëniet e dobëta familjare gjatë adoleshencës përmenden si shkaku i çrregullimit. Çrregullimi i personalitetit mund të jetë gjithashtu dytësor në rastin e traumave të rënda dhe për shkak të ndonjë sëmundjeje organike ose dëmtimit të trurit, që mund të çojë në “çrregullim organik të personalitetit”.

Çrregullimi i personalitetit kufitar dhe vetëvrasja

Rreth 80 për qind e njerëzve me çrregullime të personalitetit kufitar shfaqin sjellje vetë-shkatërruese, duke përfshirë përpjekjet për vetëvrasje, prerje, djegie dhe sjellje të tjera vetë-shkatërruese. Është vlerësuar se nga katër deri në nëntë për qind e njerëzve me BPD do të vriten.

Ndihmë

Të jetosh me çrregullim të personalitetit kufitar ose të jesh në një marrëdhënie me një person që ka BPD mund të jetë stresuese. Mund të jetë shumë e vështirë të pranosh dhe pranosh realitetin e BPD, por trajtimi mund të ndihmojë.

Nëse jeni të shqetësuar se ju ose dikush që ju intereson ka çrregullim të personalitetit kufitar, kontaktoni një psikolog ose psikiatër. Për shkak se BPD është një gjendje komplekse dhe trajtimi zakonisht kërkon terapi afatgjatë, është e rëndësishme të gjesh një profesionist të shëndetit mendor i cili ka njohuri dhe entuziazëm për të trajtuar këtë gjendje.

Pas një trajtimi të gjatë, pacienti mund të mësojë se si të menaxhojë ndjenjat e tij dhe të gjejë mënyra për të pasur marrëdhënie më të shëndetshme dhe më të rehatshme. Me ndihmën e terapisë së bisedës, mund të mësoni se si të reduktoni sjelljen impulsive dhe vetë-shkatërruese dhe të kuptoni më mirë gjendjen. Me një përkushtim ndaj trajtimit afatgjatë, ndryshimet pozitive dhe të shëndetshme janë me të vërtetë të mundshme.

Në trajtimin e këtij çrregullimi, 4 lloje të terapisë janë treguar të jenë efektive:

terapia dialektike e sjelljes

psikoterapia e bazuar në mentalizimin

psikoterapia e orientuar drejt transferimit

menaxhimi i përgjithshëm psikiatrik

Medikamentet në përgjithësi nuk janë pjesë e terapisë, por në disa raste përshkruhen antipsikotikë sepse ato kontrollojnë ndryshimet e papritura të humorit. Kur një pacient zhvillon ankth ose depresion të rëndë, atij i përshkruhen ilaçet kundër depresionit për një periudhë të caktuar, zakonisht më të shkurtër.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Mbi një milion vdekje me COVID-19 në SHBA

Story i radhës

Spezia vendos për të ardhmen e Rei Manajt

Të fundit nga