Si mund të përgatiten introvertët emocionalisht për rihapjen e zyrave në punë?

Me rënien e niveleve të infeksionit nga Covid-19, ne mund të kthehemi në një botë që i ngjan më shumë jetës para marsit 2020. Kjo ka të ngjarë të sjellë ndjenja lehtësimi, emocioni dhe shprese për shumë njerëz – veçanërisht ekstrovertët që mund të kenë luftuar duke mos qenë në gjendje të marrin pjesë në aktivitetet e tyre të zakonshme shoqërore. Por për shumë introvertë, ky ri-angazhim publik mund të shkaktojë pak ankth dhe frikë.

Megjithë në sfidat e shumta të pandemisë, disa njerëz përjetuan një avantazh të karantinimit, veçanërisht lehtësimin që ai dha nga përballja me taksimin e situatave sociale, takimet dhe tubimet e zhurmshme. Për këta individë, puna në distancë siguroi një kohë vetë-reflektimi dhe ndoshta edhe më shumë kohë për aktivitete domethënëse. Ekziston një ide e gabuar se introvertët janë të ftohtë, të turpshëm dhe të vështirë nga ana sociale. Kjo thjesht nuk është e vërtetë. Introvertët shpesh kënaqen duke qenë rreth njerëzve, por preferojnë grupe të vogla njerëzish me të cilët janë afër, në vend të turmave të mëdha. Dallimi midis ekstrovertëve dhe introvertëve është se si ata rigjenerojnë energjinë e tyre. Ekstrovertët rigjenerohen nga të qenit rreth njerëzve dhe ngjarjeve shoqërore. Introvertët kanë nevojë për kohë vetëm, pasi e ndiejnë veten të lodhur duke qenë rreth shumë personave të tjerë.

Praktikoni aktivitete

Kur stresohen dhe përballen me sfida të reja, është e rëndësishme që introvertët të mbështeten në strategjitë që kanë funksionuar për ta në të kaluarën. Përveç pushimit të mjaftueshëm, një diete të shëndetshme dhe ushtrimeve, ata duhet t’u drejtohen sistemeve që kanë krijuar tashmë. Mund të nënkuptojë meditim ose aktivitete të tjera që iu duket se po rigjenerojnë. Kur kthehen në situata që janë stresuese, është thelbësore të lënë mënjanë kohën e duhur për t’u rimbushur dhe rigjeneruar. “Kur introvertët praktikojnë kujdes të mirë për veten dhe shfrytëzojnë aftësinë e tyre unike për të dëgjuar thellë, për të bashkëpunuar, për të zgjidhur problemet dhe për të krijuar besim, ata mund të shfrytëzojnë aftësitë e tyre delikate por të fuqishme dhe të përjetojnë sukses të jashtëzakonshëm në vendin e punës,” thotë Monica Parkin, autore e Tejkalimi i Aëkëard: Udhëzuesi i Introvertit për Rrjetëzimin, Marketingun dhe Shitjet.

Kërkoni çfarë ju duhet

Në botën perëndimore, ekstroversioni shpesh konsiderohet si norma e suksesit. Introvertët mund të ndihen të pakëndshëm duke kërkuar atë që u nevojitet—qoftë ky një orar hibrid i punës, një hapësirë më e qetë pune ose kohë gjatë ditës së punës që është e rezervuar për punë të qetë dhe individuale. Por është e rëndësishme për introvertët që t’u bëjnë të ditur menaxherëve dhe kolegëve të tyre se çfarë u nevojitet për të funksionuar në nivelin e tyre më të lartë në një mjedis zyre. Duke pasur një bisedë të sinqertë me menaxherin tuaj për mënyrën se si punoni më mirë, mund të ndihmojë shumë për të qetësuar nervat dhe të riktheheni në zyrë.

Kërkoni mbështetje nga të tjerët

Si një introvert, ju mund të ndjeni se jeni vetëm dhe të gjithë të tjerët janë më ekstrovertë se ju. Megjithatë, një sondazh nga Myers-Briggs zbuloi se 50.7% e popullsisë amerikane është introverte dhe 49.3% është ekstroverte. Kjo do të thotë se gjysma e njerëzve me të cilët punoni ka të ngjarë të jenë në të njëjtën situatë si ju. Ky është një grup që kupton se çfarë po kaloni – që do të thotë se mund t’i drejtoheni për mbështetje.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Duda: Përdorimi i armëve kimike mund të nxisë intervenim të NATO-s

Story i radhës

Gjilani sprovohet nga Llapi, Drita në Klinë

Të fundit nga