Si “lindin” kujtimet?

Shkencëtarët përpiqen të përcaktojnë kohën kur krijohen kujtimet e para në trurin e njeriut.

Si dhe kur lind aftësia për të krijuar dhe ruajtur kujtimet nga truri i njeriut, është një fushë e madhe interesi për neuroshkencëtarët.

Në një studim të ri të botuar në Science, studiuesit e Universitetit Yale identifikuan tre faza të dallueshme në zhvillimin e trurit që i paraprijnë formimit të kujtimeve episodike.

Studiuesit matën aktivitetin e trurit në hipokampus (zona e trurit që kontrollon kujtesën) në minjtë e porsalindur dhe zbuluan se në fillim të javës së tretë të periudhës pas lindjes nuk kishte asnjë provë të aktivitetit neuronal që do të lejonte që kafsha të lidheni me kohën.

“I gjithë aktiviteti i trurit kishte të bënte me të tashmen”, shpjegon George Dragoi, një profesor asistent i psikiatrisë dhe neuroshkencës dhe autor kryesor i studimit. Kjo fazë korrespondon me fazën njerëzore të amnezisë së foshnjave, pra paaftësinë për të kodifikuar dhe ruajtur kujtimet episodike të ngjarjeve në foshnjëri në mënyrë që ato të kujtohen në moshën e rritur.

Shkencëtarët identifikuan gjithashtu ndryshime në arkitekturën e trurit pas javës së tretë të jetës së brejtësve, të cilat mund të lejojnë trurin të kodifikojë përvojat individuale, duke përdorur modele të lindura të aktivitetit nervor. Sidoqoftë, nuk doli asnjë provë që kishte ndryshime të përhershme në këto modele nervore si rezultat i këtyre përvojave.

Në fillim të javës së katërt të jetës, truri i brejtësve filloi të tregonte aktivitet që i lejoi ata të regjistronin për një kohë të gjatë veçantinë e një përvoje në hapësirë ​​dhe kohë.

Ngjarja paraprake

Gilmour infektohet me koronavirus, Mount dhe Chilwell vetizolohen

Ngjarja e ardhëshme

Austria kualifikohet tutje

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian