Shqipëria ndalon gjuetinë edhe për 5 vite të tjera

Qeveria shqiptare ka vendosur zgjatjen me 5 vite të tjera të moratoriumit të gjuetisë, tha sot Ministrja e Turizmit, Mirela Kumbaro, pas mbledhjes së qeverisë.

Në një njoftim në rrjetet sociale, Kumbaro u shpreh se ky vendim u bë pasi janë parë efekte pozitive nga dy ligjet e mëparshme.

Kumbaro theksoi se është konstatuar një rritje e ndjeshme e numrit të shpendëve të egër dhe një ndërgjegjësim shumë më i madh i popullatës.

Ka pasur dy ligje më parë që ndalonin gjuetinë në Shqipëri, një për vitet 2014-2016 dhe një tjetër për vitet 2016-2021 që i mbaroi afati vitin e kaluar.

“Duke konstatuar efekte pozitive të masave të marra, në lidhej me faunën e egër, por sidomos me shpendët e egër, është konstatuar një rritje e ndjeshme e numrit të shpendëve të egër dhe një ndërgjegjësim shumë më i madh i popullatës. Në vitin 2016, në censusin e zhvilluar, janë konstatuar rreth 60 mijë lloje shpendësh të egër në habitatet e ekosistemit shqiptar, ndërsa në vitin 2021 jemi në rreth 140 mijë lloje të tilla. Këta shpendë kontribuojnë edhe në ruajtjen e mjedisit të Shqipërisë. Shpallja e këtij moratoriumi kufizon ndjeshëm edhe kërkesën për t’u pajisur me leje armësh gjahu. Në dy vitet e para janë sekuestruar mbi 800 armë gjahu, falë këtij moratoriumi”, ka thënë Kumbaro.

Kumbaro theksoi gjithashtu se në këtë vendim “prevalon interesi për mbrojtjen e faunës, ruajte e mjedisit dhe zonave të mbrojtura të cilat janë shtuar nga 17% e territorit në 20% të territorit, vendi më i pasur me shpendë të egër janë lagunat sidomos e Karavastasë që dallohet për shumëllojshmërinë e tyre”. 

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Takim Xhaferi-Edshtadler

Story i radhës

Kina është e gatshme të çojë marrëdhënien e saj me Rusinë në një nivel më të lartë

Të fundit nga