Shqetësim në Zvicër: Dhuna seksuale në konfliktet e armatosura është rritur

Dhuna seksuale përdoret herë pas here në konfliktet e armatosura.

Fëmijët preken gjithnjë e më shumë nga kjo.

Zvicra është e shqetësuar për këtë, shkruan misioni i përhershëm i Zvicrës në OKB.

Kjo aktualisht vlen sidomos për luftën në Ukrainë, ku ekziston një rrezik i lartë i kësaj forme dhunem, raporton SRF.CH transmeton “Bota sot”.

Këshilli i Sigurimit i OKB-së mësoi vetëm pak ditë më parë se raportet për krime të dhunws seksuale në Ukrainë ishin rritur në një shkallë alarmante.

Rezoluta e OKB-së për dhunën e seksualizuar gjatë luftës

Në vitin 2019, Këshilli i Sigurimit i OKB-së miratoi një rezolutë kundër dhunës seksuale në konfliktet e armatosura. Vendeve anëtare u kërkohet të përshtatin dhe shtrëngojnë legjislacionin e tyre në këtë fushë. Përveç kësaj, duhet të garantohet kujdes më i mirë për viktimat.

Misioni zviceran i OKB-së u bëri thirrje të gjitha palëve ndërluftuese që të përmbahen nga krime të tilla. Për të qenë në gjendje të luftojnë dhunën seksuale në konfliktet ushtarake, gratë duhet të përfshihen plotësisht, në mënyrë të barabartë dhe kuptimplotë në arsim në të gjitha nivelet. Mbrojtja dhe këshillimi për gratë duhet të sigurohet dhe po ashtu të sigurohen burimet e nevojshme.

Mosndëshkimi për dhunën seksuale duhet të luftohet në nivel lokal, kombëtar dhe global. Zvicra mbështet përpjekjet e Gjykatës Ndërkombëtare Penale për të analizuar këto krime dhe për të zhvilluar qasje të bazuara në gjini.

Të drejtat dhe nevojat e grave të mbijetuara, përkatësisht integriteti i tyre seksual, duhet të jenë në fokus. Institucionet përkatëse duhet të pajisen me burimet e nevojshme financiare për të forcuar parandalimin.

Luftimi i dhunës seksuale në luftë si prioritet kryesor

Zvicra punon ngushtë me shoqërinë civile dhe mbrojtësit e të drejtave të grave. Misioni zviceran në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara vazhdon të shkruajë se konfliktet e panumërta janë prioriteti i tyre kryesor kur bëhet fjalë për luftimin e dhunës seksuale.

Kryesisht gratë, por edhe shumë fëmijë kanë qenë viktima të dhunës seksuale të luftës gjatë vitit të fundit. Këtë e tregojnë të dhënat përkatëse për monitorim dhe raportim. Përdhunimi përdoret qëllimisht si armë, mjeti më tinëzar për të frikësuar dhe demoralizuar kundërshtarët. Aktualisht, gjendja e rëndë e grave që ikin nga Ukraina po shfrytëzohet.

Gratë shpesh mund të flasin për këto përvoja traumatike vetëm vite më vonë. Këtë e tregon përvoja nga konfliktet e tjera dhe tragjeditë e refugjatëve. Shtrirja e vërtetë e asaj që ndodhi u bë e dukshme vetëm vite më vonë.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Mirëqenia e çifteve ndryshon në mënyrë të pavarur me kalimin e kohës

Story i radhës

Të menduarit për demokraci dhe shoqëri

Të fundit nga