Shkolla që sundon Britaninë

Një memoar i ri kujton jetën në Kolegjin Eton – shkolla për të fuqishmit dhe të privilegjuarit e Britanisë së Madhe.

Disa kilometra poshtë rrugës së Heathrow-t, aeroportit më të ngarkuar të Evropës, ndodhet shkolla më e famshme e britanike. Eton College, një shkollë me konvikt për djem në qytetin Windsor, në skajin perëndimor të Londrës, i cili shfaqet edhe në filma, shkruhet në libra dhe është pjesë e emisioneve televizive për dekada. Pse duhet të jetë kjo?

A është për shkak se Eton është vendbanimi për brezat e liderëve politikë, ku janë arsimuar 20 nga 55 kryeministrat britanik, përfshirë të parin, Robert Walpole dhe të fundit, Boris Johnson? Vetëm kjo i jep asaj një nivel të famës që vet-përjetësohet, raporton bbc.

Apo është historia e gjatë e shkollës (u themelua pothuajse 600 vjet më parë), çmimi i një arsimit është 58 mijë dollarë në vit, traditat e saj apo edhe uniforma e saj, ku kishin veshur kapele të larta deri në vitet 1960.

Këto elemente inkurajojnë mitologjizimin dhe ndjenjën e shkollës si një botë magjike, një fantazi e trilluar e arsimit të lartë, ku kaluan breza familjesh pasuria e të cilave, siç e tha shkrimtari i vjetër Etonian James Wood, “kaq larg shtrihej origjina e prosperitetit të tyre e padukshme”. A përputhet realiteti me historitë e treguara – dhe librat e shkruar – për shkollën që sundon Britaninë?

Epo, jo të gjithë ata që morën pjesë në Eton përshtaten me format. Këtë muaj pritet të dal në shitje botimi i “One of Them: An Eton College Memoir” nga shkrimtari, podcaster dhe muzikanti Musa Okwonga.

Kur ndoqi Eton nga 1993 deri në vitin 1998, Okwonga ishte një nga vetëm një grusht djemsh me ngjyrë në shkollë. Libri është kontributi i tij në një “eksplorim të racës dhe klasës” në Britani, me arsyetimin se “për të kuptuar se ku po shkojmë si shoqëri, duhet të kuptojmë se si kemi arritur këtu”.

Një fakt i mrekullueshëm është se Okwonga nuk u dërgua te Eton nga një familje e uritur për ta ndihmuar: në vend të kësaj, ai e nxiti nënën ta dërgonte pasi e pa atë në një dokumentar televiziv dhe e vizitoi shkollën.

“Unë isha i vetëdijshëm”, tha ai se “arsimimin mund ta merr kudo që të shkosh, edhe nëse largohesh nga një vend”.

Familja e tij ishte refugjatë e klasës së mesme nga Uganda dhe “Mendova, ky është lloji i arsimit që të çon kudo”. Gjithashtu, ai ndan ditëlindjen e tij (11 tetor) me datën e themelimit të shkollës. “Ishte e shkruar të ishte!”, shton ugandasi.

Okwonga solli një ambicie të një niveli Etonian me të: kujtimet tregojnë se si e merrte seriozisht arsimin e kushtueshëm, duke llogaritur që i kushtonte nënës së tij 20 funte (27,50 dollarë) në ditë që të ishte atje.

“Unë në thelb vrapova ose u bashkova me secilën shoqëri që munda”, thotë ai duke shtuar se “Dita më kalonte me shpejtësinë e plumbit, një listë e gjërave që duhej të bëja për ta fituar atë ditë”. Një tipar befasues i kësaj etike pune ishte se ai shkoi vetëm dy herë në shtëpi në pesë vitet e tij në Eton, pavarësisht se jetonte “më afër shtëpisë se kushdo tjetër në shkollë”.

Vendosmëria që Okwonga tregoi është një cilësi që shohim tek djemtë e vjetër që janë ngjitur në polin e yndyrshëm të politikës “Askush këtu nuk na thotë kurrë me zë të lartë se etonianët janë udhëheqës natyral”, shkruan ai.

Por historitë që u japin aromë fakteve shpesh janë nga trillimet; megjithëse duke pasur parasysh skepticizmin e botës letrare për suksesin material (dështimi është më interesant), portretizimi i një romancieri për djemtë e Eton mund të jetë joshës – ose më keq.

Një totem kombëtar

“Maska” e Okwonga – “ftohtësia” e Watkins – është një gjë për të cilën shumë etonianë të vjetër mund të bien dakord. Aktori Damian Lewis tha në vitin 2016 se “Ju kaloni nëpër diçka që, në atë moshë, ju përcakton dhe aftësinë tuaj për të përballuar. Ka një mungesë të papritur të intimitetit me një prind, dhe aftësia juaj për ta kaluar atë ju përcakton emocionalisht për pjesën tjetër të jeta juaj”.

Besimi i tij se Eton u mundëson nxënësve të “ndajnë jetën e tyre emocionale në mënyrë të suksesshme sa të mund të shkojnë drejt e lart” mund të shpjegojë atë përqindje të jashtëzakonshme të udhëheqësve tanë politikë që shkuan atje.

Por si totemët e tjerë të diskutimit kombëtar, Eton përshtatet çfarëdo që parapëlqejnë dëshirat e tua se një fantazi e madhështisë ose mërisë kundër privilegjit të pa fituar. Çfarë na tregon në të vërtetë për Britaninë? “Problemi”, thotë Paul Watkins për BBC Culture, “është kur shkon në Eton, gjithçka që bën, bëhet një koment shoqëror. Është e vështirë të përmbledhësh një vend si Eton pa ofenduar dikë. Vetëm kjo flet për fuqinë që ajo mban mbi ne “Mbi të gjitha, për të, ajo përfaqëson” magjepsjen e Anglisë me vetveten”.

Për Musa Okwonga, ajo që Eton na tregon për Britaninë është “mungesa e vëzhgimit që merrni nëse jeni një lloj i caktuar personi”. Ai u referohet busteve të kryeministrave të vjetër etonianë në një dhomë të shkollës dhe rrezikut të “kthimit të pushtetit pa kontekst”.

Ai gjithashtu flet për atë që ai e quan “efekti i hinkës”, ku njerëzit që janë “personalisht të mirë, vërtet miqësorë… sidoqoftë mund të zbresin në një gyp të veçantë ku ka mungesë ndjeshmërie për njerëzit që nuk kanë pasur përvojën tuaj të jetuar”. Kjo tingëllon si një aspekt tjetër i distancës emocionale të përmendur më lart.

Dhe nëse ftohtësia e pamëshirshme është një pikë referimi, çfarë përfaqësuesi më të mirë imagjinar mund të ketë Eton sesa spiuni më i madh i Shekullit XX-të, James Bond?

Njohuritë tona për kohën e Bondit në shkollë janë të kufizuara, por romani Ian Fleming – “You Only Live Two Two” përfshin një nekrologji të shkruar nga spymaster M kur Bond supozohet i vdekur “Duhet pranuar që karriera e tij në Eton ishte e shkurtër dhe e padallueshme dhe, pas vetëm dy gjysma [terma], si rezultat […] i disa problemeve të pretenduara me njërën nga shërbëtoret e djemve, tezen e tij u kërkua ta hiqte atë”.

Koha e krijuesit të Bondit në Eton ishte më e gjatë, por jo më e dalluar. Ian Fleming mori rrugën tradicionale për në shkollë – ai ishte djali i një majori të vjetër të ushtrisë etoniane – por nuk arriti të performonte në mënyrë akademike dhe u largua nga shkolla nga nëna e tij para se të mos mund të diplomohej. Ai së paku e nisi karrierën me shkrime në Eton, duke botuar historinë e parë në revistën shkollore “The Wyvern”.

Fleming gjithashtu e quajti vëllanë e Bondit, Blofeld me emrin e një shoku të vjetër të klasës, por ndjenjat e tij për Eton janë përmbledhur më së miri në vazon e James Bond All Purpose Grand Challenge Trophy që ai i paraqiti Shoqatës së Vjetër të Ethianit të Golfit – e cila ishte në fakt një tenxhere dhome.

Fleming nuk është i vetmi shkrimtar që ka një marrëdhënie të komplikuar me shkollën. George Orwell, i cili ndoqi një bursë dhe lidhja e shkollës së tij të vjetër nuk i përshtatej një njeriu të tillë të popullit, më vonë e përçmoi Etonin, duke thënë se megjithëse ishte “relativisht i lumtur” në shkollë, ai “nuk bëri asnjë punë atje dhe mësoi shume pak”.

Në esenë e vitit 1941, Luani dhe Njëbrirëshi, ai ka shkruar se “ndoshta Beteja e Waterloo-s u fitua në fushat e lojës së Etonit, por betejat hapëse të të gjitha luftërave pasuese kanë humbur atje.

Një nga faktet mbizotëruese në jetën angleze gjatë tre të katërtat e fundit të një shekulli ka qenë prishja e aftësive në klasën sunduese”.

Shkolla, pa u penguar, mban Çmimin Orwell në emrin e tij, duke ofruar vende të financuara plotësisht “për djem të talentuar, mundësitë e jetës së tyre kanë qenë të kufizuara”.

Edhe për shkrimtarët që nuk morën pjesë në Eton, ai ka qenë frymëzim për ata. John le Carre dha mësim atje për një vit dhe e përshkroi atë si “një vend i ekstremeve” ku “klasa e lartë angleze mund të shihet në rastin më të mirë dhe më të keq. Nxënësit e mirë shpesh janë të shkëlqyeshëm […] dhe ju çojnë në kufijtë e njohurive”, shtoi ai” Nxënësit e këqij ofrojnë një pasqyrë unike në mendjen kriminale”.

Këto ishin “pasuri” për një romancier, dhe le Carre përdori Etonin, si frymëzim për shkollën e trilluar Carne në romanin e tij “Një vrasje cilësore”.

Ose shkrimet e Evelyn Waugh, kronistes së jashtme ziliqare të klasës së lartë, e cila ndoshta do të dëshironte të shkonte në Eton në vend të Kolegjit më të përulur të vallëzimit. Dhe në një akt tipik të burrërisë, ai dërgoi personazhin e tij Sebastian Flyte atje në romanin më nostalgjik Brideshead Revisited.

“Faleminderit Zotit që shkova në Eton”, psherëtin Sebastian gjatë një debati të errët filozofik midis familjes dhe miqve. Sebastian, në mënyrë të konsiderueshme, fillon librin si mishërimi i magjepsjes, por pëson një rënie ndërsa historia vazhdon. (Ndjenjat e përziera të Waugh për Eton mund të jenë ngjyrosur nga fakti që gruaja e tij e parë, e quajtur gjithashtu Evelyn, kishte një lidhje me një etonian të vjetër).

Ashtu si Fleming dhe Orwell, Paul Watkins filloi të shkruajë tek Eton gjersa “Qëndro para Zotit tënd” e shkroi duke e lidhur një laps në kornizën e shtratit, në mënyrë që të shkruante idetë në mur kur zgjohej natën.

Çfarë i mësoi Eton? “Fisnikëria në ndjekjen e një qëllimi,” tha ai duke shtuar se “jo vetëm qëllimi në vetvete. Kur dola në botë, askujt nuk i interesonte që po shkruaja libra derisa ato u botuan”.

Mësimi më i vlefshëm që Eton i dha atij “guximin të ndiqte ëndrrën se isha i ndërtuar dhe jo vetëm atë që të tjerët donin të bëja”.

Për Okwonga, ishte një ndjenjë e përmbushjes së pritjeve të shoqërisë – por edhe e tij – nga një arsim i tillë i privilegjuar. “E dija që ishte një mundësi që e marrin kaq pak njerëz me ngjyrë. Dhe unë mendoj se e kam kryer tërë karrierën time, këtë kuptim të:” Unë duhet të arrij diçka, duhet ta bëj kohën time të vlefshme”.

Ngjarja paraprake

Courtois më i miri: Getafe 0-0 Real Madrid, notat e lojtarëve

Ngjarja e ardhëshme

Kourtney Kardashian feston 42-vjetorin e lindjes me një dhuratë romantike nga i dashuri Travis Barker

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian