Sekreti i dietës së njerëzve që jetojnë më gjatë në botë

Gjithnjë e më shumë njerëz po preken nga sëmundjet e zemrës dhe kanceri çdo vit. Ushqimi i përditshëm nuk është e vetmja pjesë e ekuacionit, por sigurisht që luan një rol në jetëgjatësinë.

Ka pjesë të botës ku njerëzit sëmuren me ritme shumë më të ulëta. Të ashtuquajturat zona blu kanë përqendrimin më të lartë të njëqindvjeçarëve dhe për këtë arsye janë vazhdimisht objekt i kërkimit.

Studiuesit hulumtuan zakonet e përditshme të banorëve të këtyre rajoneve për të zbuluar se çfarë mund të ndryshojnë banorët e vendeve perëndimore në mënyrë që të zgjasin jetëgjatësinë dhe të rrisin cilësinë e jetës së tyre. Një nga sekretet është të hani një dietë me bazë bimore.

Në zonat blu, njerëzit hanë kryesisht drithëra, bishtajore, perime dhe fruta, dhe vetëm herë pas here mish dhe peshk. Dieta e njëqindvjeçarëve 95 për qind të kohës përbëhet nga bimë ose produkte bimore, dhe mishi është në meny në raste të veçanta. Përveç kësaj, American Journal of Lifestyle Medicine shkruan se porcionet e mishit janë ende shumë më të vogla se ato që shërbehen zakonisht.

Burimet kryesore të proteinave për njerëzit më jetëgjatë në botë janë bishtajoret, drithërat, perimet dhe produktet e sojës. Për shembull, në gadishullin Nicoya në Kosta Rika është një pjesë e fasuleve të zeza, në Icaria në Greqi është qiqra dhe bizele, dhe në Okinawa në Japoni është tofu dhe patate të ëmbla.

Studiuesit e zonës blu theksojnë gjithashtu rëndësinë e zgjedhjes së vajit dhe yndyrës së duhur të gatimit. Vaji i ullirit dhe vajrat e tjerë me bazë bimore janë të popullarizuar në mesin e banorëve të zonave më jetëgjatë, prandaj studiuesit sugjerojnë shmangien e yndyrave shtazore kur është e mundur.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Biden ia mësyn të përmirësojë raportet me këtë shtet që ka rezerva, pasi s’do të blejnë më naftë nga Rusia

Story i radhës

Aston Villa pritet ta finalizojë transferimin e Coutinhos

Të fundit nga