Rëndësia e gjetjes së dikujt që të lejon “të dalësh nga moçali profesional”

Është shumë e vështirë të dalësh i vetëm nga “moçali profesional”, shpjegon menaxheri i projektit Enrico Zanieri, ndaj është thelbësore të mund të mbështetesh tek dikush që ka qenë atje, qoftë ai lider apo mentor.

Në karrierën tuaj, kur vraponi shumë, ndodh shpesh që të përfundoni në një “katrahurë”…

Deri një ditë më parë vrapove me shpejtësi dhe mbase po luaje me grupin drejtues… pastaj befas ndodhi diçka që nuk e vutë re… një gur, një ngërç, një shtytje e dhënë mirë dhe gjithë shkathtësinë dhe “aftësitë” që mendonit se i kishit grumbulluar përfundojnë me ju në një moçal (ndërsa të tjerët që shkuan më ngadalë se ju vazhdojnë të vrapojnë).

Kur je në moçal është e vështirë të dalësh prej tij sepse ajo që ke bërë deri në atë moment ka qenë për shkak të aftësive që në “baltë” janë totalisht të kota sepse moçali është si rëra e gjallë: sa më shpejt të vraposh, aq më shpejt fundosesh. Karriera është çështje shpejtësie dhe shkathtësie, por për të dalë nga moçalja duhet të kesh karakteristika të tjera që shpesh shkojnë në drejtim të kundërt me atë që ke bërë gjithmonë (si për shembull të qëndrosh në vend kur je mësuar të kërcesh).

Moçali nuk është i njëjtë për të gjithë: ka nga ata që arrijnë të qëndrojnë në këmbë dhe të dalin shpejt prej tij (sepse kuptojnë si të ndryshojnë strategji para të tjerëve) dhe nga ata që përfundojnë të zhytur deri në qafë (shumica prej nesh). Nuk e dini kur do të ndodhë, por kur të ndodhë është një rrëmujë e madhe sepse rrezikoni të qëndroni atje derisa të dilni në pension. Nëse nuk keni rënë ende në një moçal do të thotë që ose jeni shumë i ri ose keni pasur një karrierë nën mundësitë tuaja.

Është shumë e vështirë të dalësh nga moçali vetëm dhe me këmbët e tua, prandaj është thelbësore të kesh dikë që ka qenë atje (dhe që është i gatshëm t’ju ndihmojë). Kjo detyrë duhet të bëhet nga një udhëheqës ose mentor i mirë, i cili mund të sugjerojë lëvizjet e duhura për t’ju parandaluar të bëni gabime që mund t’ju lënë atje dhe të komprometojnë karrierën tuaj.

Moçali është i pashmangshëm për 99% të njerëzve. Kushdo është përballur me një moçal dhe vështirë se dikush pëlqen ta tregojë atë, por nëse doni të rriteni profesionalisht në çdo nivel, duhet të gjeni dikë që e ka të dobishme të shpenzojë për të tjerët dhe t’ju mësojë se si të qëndroni të qetë kur duhet të vraponi (ose anasjelltas).

Nëse, nga ana tjetër, dëshironi të ndihmoni të tjerët, duhet të mësoni të mos keni frikë nga moçali juaj dhe t’i tregoni…duke shpjeguar se si të kufizoni dëmin dhe si të tërhiqeni vetë (në vend që t’i shikoni ata pafuqishëm).

Nëse jeni në moçal kërkoni dikë që mund t’ju ndihmojë, ndërsa nëse keni qenë tashmë atje, ndihmoni të tjerët të dalin prej tij: ata do t’ju jenë mirënjohës dhe pa asnjë kosto do të keni kontribuar në ndërtimin e një klase më të fortë vrapuese…

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Ali Ahmeti uron 14 vjetorin e Pavarësisë së Kosovës

Story i radhës

Franca dhe aleatët do t’i tërheqin trupat nga Mali

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish