Rajoni i Ballkanit, zonë gjeopolitike tërheqëse me interes për disa fuqi botërore!

Administrata Demokratike e Bidenit në Shtetet e Bashkuara ka sjellë ndryshime të panumërta në politikën e vendit, si brenda dhe në fushën e politikës së jashtme, e cila është sërish një pjesë e rëndësishme e agjendës politike, me një rol që nuk kufizohet më në shërbimin ekskluzivisht të interesat e brendshme të shtetit.               

Me Bidenin, Shtetet e Bashkuara po luajnë sërish një rol në rajonin e Ballkanit. Presidenti ka vendosur të rikthehet si protagonist me një politikë të jashtme që do të punojë përkrah Bashkimit Evropian në Ballkan, për të frenuar fuqinë e Kinës dhe Rusisë, të cilat po  luajnë  një rol në rritje në rajon në vitet e fundit. 

Mungesa e udhëheqjes së SHBA-së për ndryshimet klimatike dhe tregtinë ndërkombëtare ka krijuar një boshllëk, duke i lënë hapësirë ​​fuqive të tjera  ambicioze për çëshje  globale. Kjo mungesë lidershipi është ndjerë edhe në politikën rajonale të Ballkanit, një rajon që në shumë mënyra mbetet nën hijen e luftërave të viteve 1990 dhe aktualisht, tre çështje kryesore rajonale (Bosnja dhe Hercegovina, Kosova dhe Maqedonia) kanë potenciali për të minuar rrugën e rajonit drejt ‘normalitetit’. Për shkak të këtyre tre problemeve në rajon, aktivitetet në rritje të Rusisë dhe hezitimi relativ i Evropës për të përshpejtuar procesin e integrimit kanë nxitur së fundmi Shtetet e Bashkuara të angazhohen sërish në politikën rajonale të Ballkanit. 

Duke u larguar nga paradigma Trumpiane “Amerika së pari”, rajoni i Ballkanit Perëndimor është edhe një herë një lojtar i rëndësishëm për Shtetet e Bashkuara për të investuar ndërisa të  bashkohet me Bashkimin Evropian në përpjekjet e tij,  për ta bërë këtë zonë të përparuar dhe sa më “perëndimore” të jetë e mundur.   

Duke përfituar nga mungesa euroatlantike në vitet e fundit, Kina dhe Rusia kanë pasur një shans të vendosen në territorin e Ballkanit Perëndimor, i cili është një pikë shumë strategjike gjeopolitike. Rajoni i Ballkanit, për shkak të heterogjenitetit të tij të veçantë dhe pozicionit të tij gjeografik dhe pozicioni i saj një udhëkryq mes Perëndimit dhe Lindjes, ka qenë gjithmonë një zonë gjeopolitike tërheqëse me interes për disa fuqi botërore. Rajoni është një qendër interesi për Kinën, e cila dëshiron të shohë realizimin e projektit të Rrugës së Mëndafshit të Ri, dhe për Rusinë, e cila dëshiron të kufizojë fuqinë dhe zgjerimin e Bashkimit Evropian duke përfshirë Ballkanin në një zonë kulturore dhe ndikimi sllav. 

Vitet e fundit, ne kemi parë në Ballkan një prirje për liderët rajonalë që të shpërqendrojnë popullsinë nga reformat e nevojshme, duke luajtur me çështjet e ndikimit emocional dhe duke ngarkuar mbi problemet e pazgjidhura të tre dekadave të fundit, në vend që të adresojnë nevojat më imediate të qytetarëve. Kjo ka rezultuar në ngadalësimin e procesit të zgjerimit të BE-së në rajon dhe ndërhyrja e SHBA-së dhe institucioneve evropiane të cilat ka qenë shpesh e nevojshme për të rivendosur veprimet e liderëve lokalë dhe kundërshtarëve të tyre në rrugën e duhur. Në një konferencë shtypi më 8 qershor 2021, Shtetet e Bashkuara njoftuan angazhimin e tyre për të luftuar korrupsionin në Ballkanin Perëndimor dhe angazhimin e tyre në garantimin e stabilitetit dhe sigurisë në rajon për të ofruar një demokraci solide dhe të begatë.  

Një situatë shumë e pasigurt në rajonin e Ballkanit është padyshim ajo mes Serbisë dhe Kosovës, ku duket se nuk ka asnjë marrëveshje në horizont që do të çonte në një zgjidhje konfliktuale mes dy vendeve. Mbajtja e pozitës së të dërguarit të posaçëm për Ballkanin Perëndimor, mbrojtja e pavarësisë dhe integritetit territorial të Kosovës dhe mbështetja e demokracisë liberale në Ballkan i japin administratës Biden një mundësi për të ripozicionuar politikën e jashtme të SHBA-së në rajon dhe  për të shërbyer gjatë. Interesat afatgjata të SHBA-së. megjithëse Ballkani nuk është në listën e prioriteteve të politikës së jashtme të Biden-it, në fakt, përfshirja në rajon është funksionale për arritjen e qëllimeve kolaterale si shmangia e lënies së tepërt të Kinës dhe inkurajimi sa më shumë që të jetë e mundur e rrugës së Ballkanit Perëndimor drejt Bashkimit Evropian.   

Nga Instituti Evropian për të Drejtën Ndërkombëtare dhe Marrëdhëniet Ndërkombëtare. 

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Elon Musk Won’t Sell Bitcoin, Ethereum, Dogecoins as Inflation Soars and Recession Risk Grows

Story i radhës

Nëse keni dy ose më shumë qen, shanset janë që ata janë bërë miq me njëri-tjetrin, por çfarë nëse ata nuk shkojnë mirë?

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish