Rajonet e BE-së Ku Njerëzit Do Të Jetojnë më Gjatë

Rekordin e mban kryeqyteti i Spanjës, Madridi ku jetëgjatësia mesatare parashikohet 88.1 vjeç për gjininë femërore.Foto: Flickr

Një foshnje që ka lindur në vitin 2018 në Bashkimin Evropian, parashikohet se do të ketë një jetëgjatësi mesatare prej 81 vite.

Parashikimi në të gjitha rajonet e vendeve të BE-së është më i lartë për jetëgjatësinë e gjinisë femërore, pasi parashikohet një jetëgjatësi prej 83.7 vjeç kurse për meshkujt 78.2 vjeç.

Rekordin e mban kryeqyteti i Spanjës, Madridi ku jetëgjatësia mesatare parashikohet 88.1 vjeç për gjininë femërore.

Në 10 rajonet ku parashikohet jetëgjatësia më e madhe për femrat bëjnë pjesë 7 rajone spanjolle dhe 7 franceze.

Kurse për jetëgjatësinë e meshkujve, parashikimi më optimist është për veriun dhe qendrën e Italisë, ku piku arrihet në Trento (82.7%).

Të dhënat tregojnë se, një person 65 vjeç që ka jetuar në BE, do të ketë një jetëgjatësi me 20 vite të tjera.

Parashikimi më optimist është për zonat e veriun e Spanjës, perëndimin dhe jugun e Francës, në veri dhe qendër të Italisë si dhe në veriperëndim të rajonit të Ipeiros në Greqi.

Në kontrast, jetëgjatësia tek 65-vjeëarët është e ulët tek shumica e vendeve lindore të BE-së dhe vendet baltike.

Niveli më i ulët parashikohet në dy rajone të Bullgarisë, ku ata që kanë jetuar 65 vjet jetë mund të presin të jetojnë mesatarisht dhe 15.7 vite.

Të dhënat janë publikuar nga Eurostat me rastin e Ditës Ndërkombëtare të të Moshuarve, që është më 1 tetor. /Euronews Albania

Ngjarja paraprake

Biden tregon nëse do të debatojë me Trumpin

Ngjarja e ardhëshme

Numri i të infektuarve me koronavirus në Spanjë kalon 800,000

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian