Qarja, biseda, shprehja e emocioneve: Cilat janë ndryshimet kryesore midis foshnjave djem dhe vajza?

Ja çfarë thonë hulumtimet

Rezultatet e studimeve të shumta kanë treguar se ka disa dallime ndërmjet foshnjave djem dhe vajza, ndërsa shumë prindër dëshmojnë se ato dallime ekzistojnë vërtet.

Sigurisht, shumica e këtyre qëndrimeve vijnë nga përvoja e dikujt dhe mund të ndryshojnë nga njëri fëmijë te fëmija tjetër.

Aftësitë sociale

Vajzat janë më të ndjeshme dhe më mirë shprehen emocionalisht se djemtë. Ato mund të “lexojnë” më mirë emocionet te njerëzit dhe të ndihen më mirë për atë që ndodh në familje. Studimet tregojnë se vajzat janë më të interesuara për të lexuar fytyrat, ndërsa djemtë janë më të interesuar për lëvizjet fizike.

Biseda

Disa studiues kanë zbuluar se djemtë kanë më shumë gjasa të flasin më vonë se vajzat, ndërsa vajzat shpesh kanë fjalor më të pasur dhe fillojnë biseda të gjata shumë herët.

Kjo ndodh sepse ato thjesht kanë zhvilluar më mirë ato pjesë të trurit që janë përgjegjëse për të folurit, kështu që tregojnë rezultate pak më të mira në aftësitë e hershme të komunikimit.

Aktiviteti fizik

Djemtë janë më aktivë edhe para lindjes. Prandaj, nënat e tyre i ndiejnë më herët në stomak, veçanërisht kur diçka nuk u pëlqen. Ata e ruajnë këtë aktivitet edhe pas lindjes.

Studiuesit kanë zbuluar se me mundësitë janë më të mëdha të shihni djem që vrapojnë, kërcejnë, ngjiten në pemë dhe luajnë top jashtë, ndërsa vajzat janë më të prirura për të luajtur më të qetë dhe preferojnë të argëtohen në shtëpi.

Zakonet higjienike

Ndërsa shumica e vajzave fillojnë të mësojnë të përdorin tualetin nga mosha 22 deri në 30 muaj, djemtë mund të kenë nevojë për tre muaj deri në një vit më shumë.

Mesatarisht, vajzat zakonisht mund ta zotërojnë këtë praktikë deri në 33 muaj, ndërsa djemtë kanë nevojë deri në 37 muaj. Pra, përgatituni që faza e pelenave do të zgjasë më shumë nëse keni një djalë dhe do të përfundojë më shpejt nëse keni një vajzë.

Të qarët

Sigurisht që të gjitha foshnjat qajnë, por në një periudhë prej 6 muajsh djemtë qajnë më shumë se vajzat. Me 12 muaj, ata gjithashtu tregojnë një reagim më të fortë ndaj problemeve negative.

Zakonisht janë në humor më të mirë dhe kërkojnë më shumë vëmendje. Kjo është shpesh për shkak të faktit se ata kanë një instinkt më të fortë kërkimor dhe kanë më shumë gjasa të bien në situata që mund të çojnë në dhimbje dhe zhgënjim.

Emocionet e forta

Djemtë janë më emocionues dhe të pasionuar në lojëra sesa vajzat. Ata pëlqejnë të fitojnë, frika dhe rreziku thjesht i emocionojnë. Shumë shkencëtarë pajtohen se testosteroni luan një rol kyç në këtë sjellje.

Vajzat janë më pak agresive dhe më të shoqërueshme se djemtë, gjithashtu shprehja e emocioneve të tyre mund të jetë më e fortë në prani të bashkëmoshatarëve, prindërve ose të rriturve të tjerë. 

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Parashikimi i motit për sot dhe për ditët në vijim

Story i radhës

Britanikëve u ofrohen 350 funta në muaj për të strehuar refugjatët ukrainas

Të fundit nga