Pyetje deputetësh/ Mexhiti: Ja 3 pyetjet e mia që ia parashtrova ekzekutivit të BDI-së

Deputeti i BDI-së Izet Mexhiti në seancën e sotme të kuvendit kushtuar pyetjeve të deputetëve, ekzekutivit të partisë, të udhëhequr nga Artan Grubi ia ka parashtruar 3 pyetje.

1. Zona Vizbeg

Filimisht dua tu prezentoj disa fakte për zonën industriale Vizbeg për ata që ndoshta nuk janë shumë të njoftuar me specifikat. Bëhet fjalë për zonë ku kryesisht gravitojnë bizneset shqiptare.

Aty gjithsej operojnë 250 kompani aktive të cilat kanë qarkullim vjetor prej 500 miliona euro dhe kanë punësuar rreth 4.000 persona në mënyrë direkte dhe 3 fish aq në mënyre indirekte duke shërbyer bizneset në forma të ndryshme. Ritja e këtyre kompanive ka shkuar me ritëm mbi 7% dhe këto kompani marrin pjesë me 4% në bruto prodhimin vendor. Investimet e deritanishme direkte në këtë zonë kanë kaluar shumën prej 1 miliard euro.

A është përgjigja e shtetit proporcionale, e drejtë dhe korrekte?

Deri tani jo. Por ky fenomen urgjentisht duhet ndryshuar. Sot këtu jam për të bërë thirje dhe paralajmërim se nuk do të rijmë të qetë karshi faktit se kjo zonë sistematikisht po diskriminohet nga faktorët e brendshëm.

Zona Industriale Vizbeg ka qenë pjesë e programit qeverisës që nga viti 2017, por deri sot, nuk janë bërë as lëvizje minimale. Shumë projekte kanë ngec dhe po bojkotohen.

Fillimisht do u kisha bërë thirje komunave që teritorialisht përfshijnë zonën, me theks të veçantë ndaj komunës Çuçer Sandevë, e cila po bën të pamundurën për ta penguar zhvillimin e zonës në forma nga më të ndryshmet. Opinioni është dëshmitar për disa nga këto obstrukcione ndaj biznesit shqiptar, por edhe shumë obstrukcione tjera do të dalin në shesh.

Këtu dua të shtoj komentin se Qeveria nuk po ndihmon aspak zhvillimin e kësaj zone edhe pse është pjesë e programit. Të paktën nga këto 35.000.000 euro që u ndanë projekteve nëpër komuna nga fondi i aeroportit të Shtipit, me vetëm 1.000.000 euro do të mund të përfundohen shumë projekte në këtë zonë. Duke filluar nga infrastruktura themelore si ujë, kanalizim, gas, ndriçim etj.

Kur jemi te projektet komunale, është e interesit jetik për zonën që të zgjerohet rruga dhe të merr karakter të bulevardit, potencoj, bulevardit, sepse çdo zgjidhje tjetër në formë të autostradës, dëmton karakterin dhe zhvillimin e zonës. Këtu i bëj thirje Qytetit të Shkupit që sa më parë t’i përfshijë bizneset e zonës në krijimin e planit të ri gjeneral dhe të fillojë me projektin e ndërtimit të bulevardit me të gjitha tiparet.

Të zgjidhet statusi juridik i zonës industriale, tranfsormimi i tokës bujqësore në industriale si dhe asflatimi i rrugëve dhe rrugicave.

Sa u përket rrugëve, u bëj thirje palës maqedonase të ndalojnë obstrukcionet që po i bëhen korridorit 8. Prej në aeroplan duket dallimi mes korridorit 8 dhe 10. Ne duhet të dëshmojmë se orientimi ynë është pro-evropian.

Ekzekutivit të BDI-së në krye me Artan Grubin u porosis merrni yrnek nga shteti më i ri në Evropë dhe i posaformuar: prej Hanit të Elezit deri në Prizren për 45 min lëviz me 150 km në orë, me standarde evropiane dhe imazh të ri për Kosovën.

Prandaj, reklamimi për se di të satën herë se gjoja po ndërtojmë diçka, në vetëm 2km tash të filluara është i tepërt. Këto ditë degjuam se në Maqedoni vetëm sivjet janë investuar afër 1 miliard euro në infrastrukturë, si është e mundur projektet shqiptare të ngecin?

Edhe porosis, kur të përfundojnë të gjitha 12 km, jo vetëm 2 km, është e udhës mos të dalim të fotografohemi aty sepse boll jemi fotografuar në Bllacë.

Dhe në fund, e rendit do ishte që së paku që këto 12 km ti përfshini kompanite shqiptare jo vetëm Granitin, së paku në formën e nën-kontraktuesve besoj se do keni aq fuqi. Nëse ata nuk marrin punë këtu në Bllacë, a mos shpresojnë se në Vallandovë do marrin ndonjë punë.

2. Përaqësimi adekuat te ndërmarjet private

Pjesë e programit tonë zgjedhor Artan dhe një nga shtyllat kryesore ishte avancimi dhe mos-diskriminimi i shqiptarëve në sektorin privat. Kjo ide e Bashkimit Demkratik për Integrim ishte shumë fisnike, e sinqertë dhe e drejtë. Kjo ide është mirë e menduar dhe ka të bëje me realitetin ekonomik.

Në interes jo vetëm të shqiptarëve por edhe të kompanive është që të kemi përfaqësim të drejtë të shqiptarëve. Kjo do tu ndihmonte kompanive që të kuptojnë me mirë konsumuesin shqiptar. Ende tek shumica e kompanive të mëdha në vend, shqiptarët janë nën 3% të punësuar. A është kjo reale? Kur do të fillojmë të korigjojmë këtë padrejtësi? Nëse jo sot, kur?

Qasja ynë ishte mjaft pozitive dhe sugjeruam subvencione për kompanitë që do punësojnë shqiptar. Kjo ide u hudh menjëherë posht, pse? Pas vetëm 1 pres konference në muajin e parë që paralajmërove, ideja u refuzua menjëherë. A mund të na tregosh pse u dorëzove menjëherë? Ne na u tha se programi ynë politik është i përfshirë në programin e qeverisë?

Diskriminimi i shqiptarëve në vend është sistematik. Kjo nuk bëhet pa plan. Përveç në kompanitë tradicionale ku ska shqiptar, sistemi nuk i lejon shqiptarët as te investimet e huaja. Psh, në mënyrë pompoze paralajmërohen investime milionëshe në qytete ku 80% janë shqiptar, kurse punësohen 95% maqedonas. Si e spjegon këtë?

Pse nuk hap vende të reja pune me programin K5 si zëvendëskryeministrat e mëparshëm. Meqë përfaqësimi ende nuk është i përmbushur.

Pse u etiketuan 1.300 administratorë veç administratorëve tjerë? Pse ligji nuk përmban edhe plan transparent për shpërndarje?

Faji është i shtetit dhe jo i tyre që skanë filluar me punë, ata sot do ishin me përvojë të gjatë dhe në pozita më të larta në administratë.

Pse fillimisht nuk ua pranove fakultetet?

3. Premtimet Zgjedhore/Programi i Qeverisë

Kjo pikë apo pyetje ndërlidhet me të mëparshmen ku pamë se për një nga shtyllat kryesore të programit qeverisës, Artani u dorëzua që në javën e parë, dua ta pyes pse u dorëzua nga këto pikat tjera?
Në programin tonë për 100 ditët e para, theksoj, programi ynë për 100 ditët e para ishte i qartë:
– 600 Euro paga minimale për stafin mjeksor
– Pension për gratë e moshuara
– Punësimet në sektorin privat
– Orar fleksibil dhe orar të shkurtuar ditën e premte
– 20.000 euro grante për bujqit e ri
– Gjuha shqipe obligative në çdo shkollë duke filluar në klasën e pestë
– Ligji për kazinot dhe bastoret, me të cilin do të largohen nga qendra, shkollat, spitalet, xhamit etj.

A ka nevojë të elaboroj pikë për pikë, apo gjërat janë të qarta?

Ngjarja paraprake

Startupet e Uplift drejt realizimit të ideve

Ngjarja e ardhëshme

Debat për raportin e vlerësimit të ndikimit në mjedis të ndërtimit të autoudhës Prishtinë-Merdar

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian