Pse femrat karakterizohen nga zilia…

Studimet sugjerojnë se zilia tek femrat është e ndryshme nga meshkujt. Për shembull, meshkujt dihet se bëhen ziliqarë kur dikush i rivalizon në status dhe fuqi. Nga ana tjetër, gratë shfaqin procese më komplekse.

Jetojmë në një shoqëri ku, duam apo nuk duam, gratë duhet të punojnë më shumë për të arritur sukses. Në fakt, edhe kur ato kryejnë të njëjtën punë si homologët e tyre meshkuj, në të njëjtën punë, ato duhet të dëshmojnë se janë më të vlefshëm për të ruajtur pozicionin. Në të vërtetë, aftësitë e tyre, rezistenca, këmbëngulja, aftësitë negociuese, disponueshmëria dhe zgjuarsia vihen nën vëzhgim të vazhdueshëm.

Zilia tek femrat

Zilia tek femrat priret të mos flitet. Në fakt, edhe vetë gratë shmangin njohjen e këtyre lloj proceseve të brendshme në vetvete. Një studim i botuar në revistën, Evolution and Human Behavior, pretendon se gjinia femërore e përjeton këtë realitet zakonisht brenda familjes. Studimi pretendon se është e zakonshme që gratë të ndjejnë zili kur prindërit vlerësojnë më shumë vëllezërit e motrat e tyre. Ky aspekt kulturor zakonisht është i rrënjosur thellë dhe e orkestron zilinë femërore në nivele të panjohura më parë. Psikologët britanikë, Susie Orbach dhe Luise Eichenbaum theksojnë sa vijon:

Ka gra që kanë probleme në njohjen e nevojave dhe dëshirave të tyre për shkak të arsimimit. Për shembull, duke parë gra të tjera që janë më të sigurta në vetvete, më të sigurta dhe që dinë të pretendojnë atë që duan, gjeneron ndjenja zilie tek ato.

Shpesh, gratë i kanë zili llojet e aftësive të shfaqura nga të tjerët që nuk i kanë punuar vetë. Kjo është një dukuri e zakonshme që kërkon reflektim të mëtejshëm.

Zilia dhe armiqësia

Megjithatë, meshkujt tregojnë rezultate më të larta në nivelet e zilisë të përqendruar te statusi. Gratë tregojnë nivele më të larta në aspektet që përmendëm më parë. Sidoqoftë, ndryshe nga burrat, armiqësia për shkak të zilisë midis grave është përgjithësisht e padëmshme. Gratë kanë një tendencë për t’u kufizuar në veprime të vogla zilie të përditshme, por rrallëherë kalojnë kufirin në territorin e armiqësisë.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Rusia thotë se ka rrëzuar dy avionë të Ukrainës

Story i radhës

Sarri flet për njeriun e polemikave me tifozët

Të fundit nga