‘Pse e sheh mesazhin dhe nuk përgjigjet?’, mekanizmat që fshihen pas kësaj sjelljeje, në botën virtuale

Pse e sheh mesazhin por nuk përgjigjet? Besoj se kushdo e ka bërë këtë pyetje, të paktën një herë! Përfshirë edhe veten time. Cilat janë mekanizmat e fshehur pas një sjelljeje të tillë? Si ta trajtojmë një situatë të tillë? Pse ndonjëherë ne reagojmë në një mënyrë të caktuar, herë në një tjetër? Në këtë artikull rishikohet një pjesë e kërkimit shkencor të bërë në lidhje me këtë çështje. Rezultatet janë shumë interesante dhe japin një shpjegim të besueshëm dhe shkencor se si sillen njerëzit në botën virtuale.

Nevojat shoqërore të njeriut

Bota e rrjeteve sociale ka përfunduar në mënyrë progresive në qendër të vëmendjes për sa i përket hetimit të sjelljes njerëzore në lidhje me të. Deri tani, interneti dhe mediat sociale kanë marrë jetën tonë. Të gjithë e dimë për çfarë po flasim nëse përmend fjalën “Facebook”, “Instagram” dhe mund të marrim një imazh të qartë në mendjen tonë. Por, mbi të gjitha, secili prej nesh ka provuar një herë në jetën e tij ndjenjën e pritjes para ekraneve blu. Ndoshta keni menduar: pse e sheh mesazhin por nuk përgjigjet?

Pse rrjetet sociale bëhen gjithnjë e më të rëndësishme? Mund të jepen shumë përgjigje, por për sa i përket këtij artikulli, kjo është për shkak se marrëdhëniet shoqërore kanë lëvizur në mënyrë progresive nga sheshi i qytetit në botën virtuale. Shoqëria është shumë më e shpejtë dhe marrëdhëniet gjithashtu duhet të përshtaten me ndryshimet. Prandaj, ishte e nevojshme të krijoheshin sheshe IT, ku njerëzit mund të takoheshin dhe të kishin marrëdhënie.

Anëtarësimi

Një nga nevojat e njeriut është të jetë pjesë e një grupi. Të jetë pjesë e një familjeje, një grupi miqsh, një ekipi sportiv, një shoqatë, të cilat janë të gjitha mënyra në të cilat njeriu plotëson nevojën për të qenë pjesë. Në mënyrë të barabartë, duke folur për internetin, është e qartë se nevoja për përkatësi gjithashtu mund të plotësohet falë bisedave. Le të mendojmë për Ëhatsapp, Instagram ose Facebook, të cilat japin mundësinë për të komunikuar menjëherë me individë ose grupe të mëdha. Gjithashtu marrëdhëniet shoqërore krijohen dhe mirëmbahen virtualisht.

Përjashtimi

Sidoqoftë, ashtu siç është e mundur të jesh pjesë e një grupi, është gjithashtu e mundur që dikush të përjashtohet nga ky: ne flasim për ostracizëm. Kjo ndodh në jetën reale, por edhe në jetën virtuale. Në këtë rast, ostracizmi mund të përfaqësohet nga fakti që mesazhi shihet por nuk i kthehet përgjigje.

Prandaj, në marrëdhëniet reale, përjashtimi mund të shfaqet me heshtje, ndryshime të shikimit, mungesë vëmendje, distancë dhe shumë më tepër. Nga ana tjetër, në botën virtuale të bisedave, është e mundur që marrësi i mesazhit ta shohë dhe të mos përgjigjet. Në fakt, shigjetat blu kanë një kuptim të rëndësishëm në sjelljen komunikuese. Në fakt, ato tregojnë se mesazhi është lexuar dhe se për këtë ka pasur një formë reale komunikimi, por pa asnjë përgjigje. Për shembull, mund të imagjinojmë një mikun tonë, i cili, pasi të ketë zbuluar problemin tonë, tund kokën, pa na dhënë përgjigje.

Shikoni mesazhin dhe nuk i përgjigjeni, ja çfarë zbulon studimi

Një studim ka treguar se si nevoja për përkatësi, frika për tu larguar nga grupi dhe rolet shoqërore lidhen me arsyen pse një person vizualizon dhe nuk përgjigjet, ose si reagon dikush ndaj kësaj sjelljeje.

Në veçanti, studiuesit supozuan se faktorët që lidhen me perceptimin e emocioneve negative në raste të tilla lidhen me nevojën për përkatësi dhe për të mos u “përjashtuar”. Për më tepër, është hipotezuar se pritjet për të marrë një përgjigje janë më të larta nga sa ndihet i detyruar ta bëjë. Mbi të gjitha, në këto raste rolet shoqërore mendohet se ndikojnë në sjelljet e njerëzve.

Kur një person shikon, por nuk përgjigjet menjëherë, aq më e lartë është nevoja për përkatësi dhe frika se mos “përjashtohet” nga dërguesi i mesazhit, gjithashtu ai do të ketë më shumë emocione të forta negative, siç janë ankthi, zemërimi dhe zhgënjimi. Prandaj, nevoja për përkatësi dhe frika e përjashtimit kanë të bëjnë me ndjenjën e detyrimit t’i përgjigjesh dikujt menjëherë. Përkundrazi, kjo nevojë është e lidhur me pritjen që bashkëbiseduesi t’i përgjigjet shpejt mesazhit.

Pritjet në lidhje me sjelljen e personit me të cilin po bisedojmë gjithashtu kanë një ndikim të madh në mënyrën se si ata sillen para një mesazhi me dy shigjeta blu. Në fakt, u vlerësua se si një person ndihet më i detyruar t’i përgjigjet një mesazhi sesa pret tjetri. Në këtë rast, duket se rolet shoqërore janë shumë të rëndësishme.

Cilat janë, pra, rolet që rregullojnë marrëdhëniet midis dërguesit dhe marrësit? Studiuesit zbuluan se ndjenja e “detyrimit” për t’u përgjigjur është më e zakonshme në marrëdhëniet hierarkike, për shembull ato midis një punëdhënësi dhe një punonjësi, ose me të afërmit e ngushtë. Përkundrazi, kur bëhet fjalë për miqësi të forta, pritja që tjetri të përgjigjet është më e lartë se perceptimi i detyrimit.

Padyshim, të dhënat e hulumtimit janë të kufizuara nga fakti se ka kaq shumë sjellje njerëzore. Nuk është e mundur t’i mbani të gjitha nën kontroll dhe është e mundur që dikush ta shohë mesazhin dhe të mos përgjigjet për arsye të tjera. Sidoqoftë, të dhënat e gjetura sigurisht japin ushqim të mëtejshëm për të menduar.

Ngjarja paraprake

Sanksionohen 65 vozitës në Shkup

Ngjarja e ardhëshme

Gjobiten 322 qytetarë për mos mbajtje të maskës mbrojtëse

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian