Pse demokracia është forma e mirë e qeverisjes dhe shtetit

Për të shpjeguar rëndësinë e demokracisë duhet të përgjigjen disa pyetje themelore: Çfarë nënkuptohet saktësisht kur njerëzit thonë “demokraci”? Pse supozohet se demokracia duhet të jetë forma e preferuar e qeverisjes në botë? Si krahasohet me modelet e tjera të organizimit politik? Dhe pse ekziston një perceptim kaq i përhapur se demokracia është nën kërcënim.Kur flasim për rëndësinë e demokracisë, është e rëndësishme ta përkufizojmë atë me saktësi. Demokracia është sovraniteti popullor – sipas fjalëve të Abraham Lincoln, “qeveria e popullit, nga populli, për popullin”. Në zemër të tij është koncepti i zgjedhjes së një qeverie nga popullsia përmes zgjedhjeve të rregullta, të lira dhe të ndershme.Demokracia është teoria që njerëzit e thjeshtë e dinë se çfarë duan, dhe meritojnë ta arrijnë atë mirë dhe vështirë.Në Evropë dhe në botën anglishtfolëse shpesh supozohet se demokracia merr natyrshëm formën e demokracisë liberale – sovranitet popullor, por i kufizuar nga një kushtetutë që garanton liritë individuale (siç është fjala) dhe të drejtat (siç është një gjykim i drejtë). Në mënyrë thelbësore, këto liri thelbësore nuk i nënshtrohen një votimi demokratik.Në fakt, demokracia nuk duhet domosdoshmërisht të jetë liberale. Disa kombe sot kanë demokraci joliberale ku votimi vazhdon, por karakteristikat liberale, të tilla si një gjyqësor i pavarur dhe shtypi i lirë, janë komprometuar.

Mbrojtësit e demokracisë liberale thonë se kjo në fakt i bën këto shoqëri në thelb jodemokratike, pasi heqja e garancive liberale çon në frikësim dhe detyrim nga shteti, duke minuar zgjedhjet.

Kufittë e demokracisë liberale synojnë të sigurojnë se asnjë interes etnik, gjeografik, klasor apo biznesi nuk dominon apo shfrytëzon të tjerët në një shkallë të paarsyeshme dhe se ka një pëlqim të drejtë dhe universal për politikat e qeverisë.

Ndoshta rëndësia e demokracisë liberale është e dyfishtë: asnjë sistem tjetër qeverisjeje nuk garanton të drejtën e shprehjes së lirë të preferencave politike; dhe asnjë sistem tjetër nuk promovon përparimin nëpërmjet konkurrencës paqësore ndërmjet interesave dhe ideve të ndryshme.Kjo pyetje po bëhet shumë më tepër pasi demokracia kërcënohet nga forca të ndryshme në mbarë botën. Disa vënë në dyshim vlerën e votës popullore kur ajo çon në ndryshime sizmike si Brexit dhe zgjedhjen e demagogëve që kërcënojnë vlerat liberale.

Edhe sistemi amerikan, për një kohë të gjatë shembulli i lirive demokratike, duket aq i polarizuar sa rrezikon të bëhet impotent, dhe aftësia e tij për të duruar ndryshimet teknologjike, demografike dhe kulturore në dyshim.Ndërkohë, gjatë 30-50 viteve të fundit, një formë më teknokratike dhe uniforme e politikës është përhapur në Bashkimin Evropian (BE), ku demokracia është ndoshta më pak e përgjegjshme ndaj qytetarëve dhe elementë të mëdhenj të popullsisë ndjehen të përjashtuar nga procesi i qeverisjes. .Kohët e fundit, qeveritë jodemokratike, autoritare si Kina janë lavdëruar për durimin e pandemisë COVID-19 më mirë se demokracitë, sepse ato janë më të afta të detyrojnë sjellje specifike nga qytetarët pa u shqetësuar për liritë individuale ose mospajtimin nga shtypi i lirë.

E gjithë kjo mund të vërë në dyshim nevojën për demokraci. Por shumica e sistemeve autoritare pengohen nga dobësitë strukturore: grupet e mëdha të pakicave të privuara nga të drejtat e tyre nxisin ndjenjën e padrejtësisë; mbështetja në figurat e ‘të fortëve’ e bën transferimin e pushtetit potencialisht të dhunshëm; dhe interesat personale mbrohen nga kërkesat popullore për ndryshim.Demokracia liberale, të paktën në teori, ofron një mekanizëm për një formë sundimi me përfaqësim proporcional, me qytetarët të fuqizuar për të sjellë ndryshim nëpërmjet pjesëmarrjes dhe për të bindur të fuqishmit të veprojnë për të mirën më të madhe.Por demokracia është një proces, jo një shtet. Vende të tilla si MB dhe SHBA nuk ishin demokraci të vërteta deri relativisht kohët e fundit. Ekskluziviteti i Britanisë u zgjerua gradualisht nga viti 1830 dhe vetëm në vitin 1918 grave iu dha e drejta për të votuar. Në SHBA, vetëm në vitin 1965 afrikano-amerikanët në shtetet e saj jugore fituan një të drejtë të garantuar për të votuar.

Demokracia ka qëndruar pjesërisht për shkak të aftësisë së saj për të akomoduar ndryshimin nga poshtë përmes zgjerimit të të drejtave të votës dhe mbrojtjes më të madhe të lirive civile.Në të kundërt, autoritarizmi është, nga natyra e tij, i centralizuar.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Zjarri i madh në Ferizaj, digjet një supermarket

Story i radhës

Rusia do të përgjigjet nëse qytetarët vriten në Ukrainën lindore

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish