Pse çiklizmi është i mirë për fëmijët, përfitimet që ai sjell për trupin dhe mendjen

Lëvizja është thelbësore për fëmijët, veçanërisht në këtë periudhë pandemike, ku të gjithë kemi më shumë të ngjarë të lëvizim më pak, pasi shpesh duhet të qëndrojmë brenda. Dhe pastaj të ndihmojmë fëmijët tanë të lëvizin më shumë bëhet një imperativ kategorik për prindërit. Organizata Botërore e Shëndetësisë ka krijuar disa udhëzime edhe në lidhje me aktivitetin fizik.

“Fëmijët nën pesë vjeç duhet të kalojnë më pak kohë ulur dhe duke parë ekranet, ata duhet të flenë më mirë dhe të kenë më shumë kohë për të luajtur nëse duan të rriten të shëndetshëm.”

Pra, le të zbulojmë të gjitha përfitimet për trupin dhe mendjen që sjell kjo mënyrë transporti me ndikim zero në mjedis.

Nxit aktivitetin fizik. Kur ngisni një biçikletë, lëvizni dhe nuk lodhni nyjet që mund të jenë më delikatë gjatë rritjes. Jo vetëm kaq, ajo forcon sistemin imunitar dhe kardio-vaskular. Përmirëson kapacitetin e frymëmarrjes dhe ndihmon në mbajtjen e sjelljes korrekte. Së fundmi, përmirëson gatishmërinë, ndjenjën e ekuilibrit, shpejtësinë dhe aftësinë për të qenë më të shkathët.

Nxit shoqërizimin. Në vend që të mbyllen në ambiente të mbyllura para një ekrani, fëmijët janë në gjendje të bashkëveprojnë me bashkëmoshatarët e tyre ndërsa ngasin biçikletat e tyre. Gjatë periudhës pandemike, natyrisht, ky aspekt duhet të neglizhohet, por sa më shpejt që makthi i Covid-19 të jetë zhdukur, mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për të kaluar kohë me miqtë.

Kontakti me natyrën. Biçikleta ju shtyn të qëndroni në mes të natyrës, në fakt, për të ngarë një biçikletë duhet domosdoshmërisht të jeni jashtë dhe nëse shkoni në një park, fëmija do të ketë mundësinë të qëndrojë në kontakt me gjelbërimin dhe natyrën.

Ndjenja qytetare. Të ngasësh biçikletë do ta ndihmojë fëmijën të njohë dhe respektojë rregullat e rrugës që në moshë të vogël dhe për këtë arsye të ketë respekt për të tjerët. Për më tepër, për të ngarë një biçikletë duhet të keni një kokore, kjo do ta mësojë atë të ketë respekt edhe për veten e tij.

Ndërgjegjja ekologjike. Meqenëse biçikleta është një mjet i qëndrueshëm dhe pa ndikim në mjedis, kjo do ta mësojë fëmijën të respektojë edhe mjedisin.

Stimulon një humor të mirë. Lëvizja, bërja e aktivitetit fizik dhe sportiv stimulon endorfinë, ato substanca përgjegjëse për humorin e mirë. Këtu mund të gjeni se si t’i zhvilloni ato natyrshëm.

Nxit vetëvlerësimin. Ndër avantazhet psikologjike që ofron biçikleta ekziston edhe ajo e rritjes së vetëvlerësimit tek fëmijët. Kjo sepse duke qenë pronarë të një automjeti ata do të ndihen më autonom dhe ndjenja e tyre e përgjegjësisë do të rritet.

Lufton një mënyrë jetese të ulur. Armik i të gjithëve dhe aq më tepër i fëmijëve, ky zakon çon në pasoja shumë negative të shëndetit, siç është mbipesha e fëmijëve. Me biçikletë e gjithë kjo do të shmanget sepse fëmija do të lëvizë ndërsa argëtohet.

Zhvillon inteligjencën motorike. Një aftësi shumë e rëndësishme që fillon të zhvillohet rreth moshës 6 vjeç dhe që gradualisht rritet deri në rreth 12 vjet. Në këtë drejtim, mund të jetë vërtet e dobishme të përdorësh një biçikletë sepse fëmija do të duhet të menaxhojë situata më të vështira siç janë ngjitjet dhe zbritjet dhe terrenet e pabarabarta.

Ngjarja paraprake

Turqia regjistroi mbi 15 mijë raste të reja me COVID-19

Ngjarja e ardhëshme

Autoriteti Palestinez dhe Liga Arabe dënojnë hapjen e zyrës çeke në Jerusalem

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian