Politikanët që kuptojnë rëndësinë e sociale dhe politike

Shkencëtari politik australian John Keane e sheh fatalizmin si një forcë antidemokratike. Ata që dorëzohen sepse kanë hequr dorë nga shpresa për përparim, argumenton ai, janë të humbur për të mirën publike. Keane ka të drejtë. Rëndësia e demokracisë në përfshirjen sociale dhe politike të njerëzve është e vështirë të mbivlerësohet. Një shembull historik janë kryengritjet kundër diktaturave komuniste në Gjermaninë Lindore (1953) dhe Çekosllovaki (1968). Shtypja e dhunshme e asaj proteste zbuloi natyrën tinzare të një qeverie që e quajti veten një republikë popullore, por u kthye kundër popullit. Që atëherë, ishte koha për të pritur që shtetet satelitore sovjetike t’i nënshtroheshin mashtrimit të tyre, që ndodhi me rënien e Murit në 1989.

Shembujt e zgjimit politik që pasuan manifestimet publike të zemërimit ndaj padrejtësisë janë të panumërt. Për shembull, grevat e shkollave të iniciuara nga Greta Thunberg i bënë politikanët të mendonin se do të shkatërronin jetën e brezave të ardhshëm pa ndërhyrë në krizën klimatike. Dhe kështu, falë demonstratave të Black Lives Matter, politika nuk mund të shpëtojë më: ​​bota perëndimore është larg nga të pajtohet me historinë e saj koloniale dhe turpin e skllavërisë. Me pranimin se ka ‘racizëm sistemik’ në Holandë, kryeministri Mark Rutte tani po e merr seriozisht barrën e së kaluarës dhe ka hequr dorë nga qëndrimi i tij i gabuar lakonik për diskriminimin. Votuesit mund ta mbajnë atë me ato fjalë.

Ju prisni më shumë konsideratë nga politikanët që e marrin seriozisht sundimin e ligjit. Për ata që janë në pushtet, kontradikta është e vështirë, për demokracinë është e nevojshme. Në krizën e koronës, duket edhe një herë se politikanët që shohin një këndvështrim të ndryshëm nga ai i tyre, marrin vetëm vendime budallaqe si shqetësim. Në mënyrë domethënëse, virusi godet relativisht më fort në vendet me liderë që mendojnë se dinë më mirë dhe që veprojnë sipas këtij keqkuptimi: SHBA, Rusia, Brazili dhe MB.

Për politikanët, mbajtja në rregull e etikës demokratike krijon detyrime. Në radhë të parë, ata duhet të shmangin skemat populiste për të diskredituar shkencën dhe gjyqësorin ose për të ngacmuar pavarësinë e tyre. Këto institucione, me ekspertizën dhe cilësinë e tyre objektivizuese, u kundërvihen çështjeve të ditës ndaj të cilave politika është mjaft e ndjeshme.Në radhë të dytë, politikanët janë përgjegjës për ruajtjen e lirive që njerëzit përdorin për t’i dhënë përmbajtje angazhimit të tyre shoqëror, si liria e shprehjes dhe liria për të demonstruar. E drejta e fundit nuk është e pakufizuar. Megjithatë, në polemikën rreth demonstratës kundër racizmit në Amsterdam, lindi përshtypja se politikanët e partive me mendje demokratike ishin gjithashtu të përgatitur për ta lënë mënjanë atë. Mund të presësh kaq shumë oportunizëm me të drejta nga populistët në politikë: para se të gjykojnë një protestë sociale, ata së pari shikojnë nëse do t’u sjellë dobi elektorale. Ju mund të prisni më shumë konsideratë për liritë civile nga politikanët që e marrin seriozisht sundimin e ligjit. Në rastin e protestës së Digës, ata duhet të kishin peshuar në debat të paktën rëndësinë demokratike të lirisë së demonstrimit ndaj nevojës për të ruajtur masën një metër e gjysmë. Në radhë të dytë, politikanët janë përgjegjës për ruajtjen e lirive që njerëzit përdorin për t’i dhënë përmbajtje angazhimit të tyre shoqëror, si liria e shprehjes dhe liria për të demonstruar. E drejta e fundit nuk është e pakufizuar. Megjithatë, në polemikën rreth demonstratës kundër racizmit në Amsterdam, lindi përshtypja se politikanët e partive me mendje demokratike ishin gjithashtu të përgatitur për ta lënë mënjanë atë. Mund të presësh kaq shumë oportunizëm me të drejta nga populistët në politikë: para se të gjykojnë një protestë sociale, ata së pari shikojnë nëse do t’u sjellë dobi elektorale. Ju mund të prisni më shumë konsideratë për liritë civile nga politikanët që e marrin seriozisht sundimin e ligjit. Në rastin e protestës së Digës, ata duhet të kishin peshuar në debat të paktën rëndësinë demokratike të lirisë së demonstrimit ndaj nevojës për të ruajtur masën një metër e gjysmë.

Politikanët që e kuptojnë rëndësinë e përfshirjes sociale dhe politike të njerëzve duhet të mbajnë rregull edhe shtëpinë e tyre. Partitë politike vuajnë nga neglizhenca dhe humbja e funksionit. Ata po organizohen gjithnjë e më shumë si organizata të fushatës që kanë prioritet synimin për të tërhequr sa më shumë vota. Në një botë të tillë të strategëve të fushatës dhe spin doktorëve, idealet për të cilat qytetarët e ndërgjegjshëm politik dikur themeluan partinë janë më pak të rëndësishme sesa llogaritja e probabilitetit për zgjedhjet e ardhshme. Hapi tjetër logjik është që partitë të zhvillohen në ‘lëvizje’: organizata që kryejnë propagandë të përhershme, të udhëhequra nga një lider që bën zgjedhjet. Ky nuk është një habitat stimulues për qytetarët që duan ta kthejnë përfshirjen e tyre në të mirën publike në veprim politik.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Gjermania thotë se pranimi i Ukrainës në BE mund të jetë më i shpejtë se sa pritej

Story i radhës

Vendi i Amerikës Latine dhe qeveria e saj përfundojnë peng i një grupi hakerësh

Të fundit nga