Politika aktuale primitive dhe shkatërruese

Politika duket se drejtohet kryesisht nga konsideratat financiare dhe / ose potencialet financiare. Në disa vende, këta të fundit mund, duke financuar kandidatë, të ndikojnë në zgjedhjet në favor të tyre dhe (bashkë) të përcaktojnë politikat.Kjo lloj politike është e dëmshme sepse lë shumë njerëz në të ftohtë ose nuk trajtojnë ose nuk trajtojnë njerëzisht (mjaftueshëm).

Kur planifikoni fushatën të ardhshme ose planifikoni strategjinë si një anëtar i qeverisë, ju lutemi mendoni fort për njerëzimin dhe jo shumë për paratë dhe ato që shkojnë me to. Ose nëse jeni duke menduar për para, atëherë mundësisht mënyra për t’i bërë paratë të humbasin një farë fuqie. Së bashku me kolegët tuaj në vendet e tjera. Sigurisht jo me “monetokratët” (qofshin ata që administrojnë qeverinë e imponuar nga paratë ose ata që kanë fituar shumë para – shpesh në mënyra “jo të shëndetshme”).Shoqëria jonë po humbet gjithnjë e më shumë njerëzimin e saj. Gjithçka sillet rreth parave “pa ndjenja”, të cilat kanë filluar të marrin kontrollin e gjithçkaje. Ajo duhet të ndalet.

Marketingu i shtyn njerëzit të konsumojnë gjithnjë e më shumë. Të mos jenë të kënaqur me ato që kanë apo me veten e tyre. Ata gjithmonë duhet të fitojnë më shumë për këtë. Në një familje ata tani zakonisht punojnë në çifte, sepse përndryshe nuk do të mbajnë dot fund dhe nuk do të arrijnë më imazhin e konsumatorit ideal për botën e biznesit ose shumicën e mediave. E gjitha kthehet në një rreth. A nuk duhet që “standardi i jetesës” si masë të ketë lidhje me “standardin e lumturisë”?Ashtë për të ardhur keq që prindërit e zellshëm kanë kaq pak kohë për fëmijët e tyre. Sigurisht që ekziston një qendër e kujdesit ditor, por ato mbeten lara-lara. Asgjë nuk e mund ngrohtësinë e familjes suaj.

Shoqëria jonë e konsumit ishte dhe vazhdon të ndërtohet rreth parave. Gjithmonë shisni dhe blini më shumë produkte. Dhe gjithnjë e re. Produktet janë vetëm jashtë pelenave kur tashmë ka një zëvendësim (të cilin ata duhet ta shesin me çmime të larta në fillim sigurisht). Vetëm pak “më mirë”, por sipas marketingut gjëja që ju duhet të jeni me të vërtetë “në” ose “ekskluzive”.Jo, themi ne. Pjesërisht sepse aspak ose shumë pak merret parasysh vlera e njerëzve. Kjo ndjenjë vlere përcakton lumturinë e tij. Kjo ka rëndësi të gjithë kanë nevojë për vlerësim dhe kënaqësi. Shumë kompani e konsiderojnë punonjësin si një lloj lënde të parë. Ju duhet t’i përdorni ato sa më lirë të jetë e mundur dhe sa më pak të jetë e mundur. Punonjësi është shpesh një numër dhe për ta nuk ka fytyrë, aq më pak ndjenja. Robotizimi ose zhvendosja në vendet me paga të ulëta janë mjetet e menaxherëve të drejtuar numerikisht. Disa prej tyre shkojnë aq larg sa të punësojnë fëmijë në ato vende. Si mund të jetë ndryshe? Këtu ata shpesh i vendosin njerëzit në rrugë sikur të ishin shembje dore.

Për shumë kompani, vetëm paratë llogariten. Ata kërcejnë rreth tij sikur rreth një zjarri të shenjtë. Ata duhet të prodhojnë sa më shumë para në mënyrë që aksionarët dhe menaxherët të marrin kompensim bujar dhe të mos i kthejnë shpinën kompanisë nga sot në nesër.

Ne e kuptojmë, sigurisht, që ju duhet të dëmshpërbleheni, por në çfarë mase dhe me koston e çfarë? Në kurriz të njerëzimit? Shpresojmë se kjo gjithashtu ju ofendon, i dashur politikan, dhe ju doni të bëni diçka për këtë.

Kur dëgjuam tridhjetë vjet më parë se në një vend në zhvillim, pagat e shefit ishin deri në 100 herë më të larta se ajo e punëtorit, ne u tronditëm kur pamë kontradiktat midis të pasurve dhe të varfërve.Pra, sistemi po kthehet qartë shumë menaxherë shohin vetëm numra dhe kanë humbur të gjithë sensin e proporcionit.Tregjet e aksioneve janë gjithnjë e më shumë tempuj të zotit të ri: paraja. Spekullatorët dhe aksionarët kryesorë,sakrificat punonjësit dhe ndërmarrjet që nuk japin mjaftueshëm (më). Kjo është e paqëndrueshme. Kontradiktat bëhen të patretshme dhe çojnë në trazira dhe rezistencë (vetëm shikoni se çfarë po ndodh në shumë vende).Ku janë etika apo vlerat njerëzore në këtë histori te shpejt .Djegur plotësisht …Nëse nuk bëjmë asgjë për njerëzimin në biznes, punonjësit do të bëhen thjesht robotë. Një turp, sepse ato janë qenie njerëzore që meritojnë më shumë respekt.

Filozofia në biznes duhet të jetë ajo që mund të bëjmë për të sjellë ose ruajtur më shumë njerëzim dhe jo, si tani, çfarë mund të bëjmë për të fituar sa më shumë para. Ideali për spekullatorët dhe shumë aksionarë dhe menaxherë është se ata mund të fitojnë para pa ndonjë kosto.

Ngjarja paraprake

Në Spitalin e Pejës 127 pacientë me coronavirus, 100 prej tyre në oksigjeno-terapi

Ngjarja e ardhëshme

Në Gjenevë nisin bisedimet e reja për paqen në Siri

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian