​Pesë arsye pse fëmijët tuaj refuzojnë ushqimin

Refuzimi i përditshëm i ushqimit te fëmijët është stresues për prindërit. Refuzimi i ushqimit ndodh më shpesh kur shërbehen ushqime të reja, por refuzimi i ushqimit nuk përjashtohet as kur shërbehen ushqime të njohura.

Një problem me të cilin prindërit përballen çdo ditë me fëmijët e tyre është refuzimi i ushqimit. Për të ndihmuar fëmijët që refuzojnë të hanë, duhet të gjeni shkaqet, sepse refuzimi i ushqimit çdo ditë mund të ndikojë keq në zhvillimin e tyre.

Një nga arsyet më të zakonshme për refuzimin e ushqimit është refluksi i acidit dhe kapsllëku. Megjithëse refluksi i acidit vërehet më shpesh tek foshnjat, ai nuk përjashtohet as tek fëmijët. Shkaqe të tjera të mundshme janë çrregullimet e tretjes, si alergjitë dhe ndjeshmëritë ushqimore, zbrazja e vonuar e stomakut, ezofagiti eozinofilik dhe anomalitë fizike në fyt, gojë ose zorrë.

Shenjat që tregojnë për këto probleme tek fëmijët janë ngrënia e pjesëve të vogla, vështirësia në gëlltitje, hedhja e ushqimeve që u pëlqen normalisht, nevoja e fortë për lëngje dhe mbajtja e ushqimit në gojë.

Arsyeja e dytë më e zakonshme për refuzimin e ushqimit është procesi shqisor. Nëse fëmijës nuk i pëlqen shija apo tekstura e ushqimit në dorë, ai nuk do të dëshirojë të hajë. Indikacionet që një fëmijë refuzon ushqimin për shkak të proceseve shqisore janë aroma, tekstura ose shija e ushqimit.

Lëvizshmëria orale është arsyeja e tretë pse fëmijët refuzojnë ushqimin. Edhe pse përtypja është një nga aftësitë e lindura, ajo nuk zhvillohet në mënyrë të barabartë te çdo fëmijë. Shenjat që tregojnë këtë problem janë sigurisht mbytja nga ushqimi, grumbullimi i ushqimit në gojë, nevoja për ushqim të butë dhe lëngje.

Arsyeja e katërt është një rutinë e pavendosur. Pa një rutinë, fëmijët shpesh hanë vakte të veçanta nga familjet e tyre dhe për këtë arsye hanë vakte më të vogla. Është e nevojshme t’i kushtoni vëmendje kur fëmijët hanë dhe t’u ofroni atyre më shumë zgjedhje.

Arsyeja e pestë e dhënë nga prindërit si më e shpeshta është ankthi ushqimor. Shkaktarët janë qëndrimi i keq ndaj ushqimit në moshë më të hershme, si dispepsi dhe përvojat negative gjatë konsumimit të ushqimeve të caktuara. Në këtë rast, fëmija do të thotë se ka frikë nga disa ushqime për të mos mbytur.

Pavarësisht nga arsyeja e refuzimit të fëmijës për të ngrënë, është e rëndësishme që prindërit të mos ushtrojnë presion në situata të tilla.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

​Ka shkuar në 31 numri i të vdekurve nga shpërthimi i një cisterne nafte në Afganistan

Story i radhës

Spasovski: Çdo njeri lind i lirë dhe i barabartë sa i përket dinjitetit dhe të drejtave 

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish