Përpjekja për ekselencë, por jo përsosmëri, rrit performancën krijuese

Hulumtimi i ri i publikuar në British Journal of Psychology sugjeron se nëse doni të përmirësoni krijimtarinë tuaj, është më mirë të synoni ekselencën sesa përsosmërinë. Në dy studime, studentët që ndoqën ekselencën performuan më mirë në detyrat krijuese sesa studentët që ndiqnin përsosmërinë.

Perfeksionistët janë njerëz që përpiqen për të përsosur, vendosin standarde shumë të larta për veten e tyre dhe janë shumë kritikë ndaj sjelljes së tyre. Ndërsa perfeksionizmi ka qenë objekt i shumë kërkimeve, mbetet e paqartë se si lidhet koncepti me të menduarit krijues.

Perfeksionistët mund të pritet të kenë mungesë kreativiteti pasi krijimtaria kërkon të qenit fleksibël dhe të hapur ndaj gabimeve. Por perfeksionistët mund të pritet gjithashtu të jenë të lartë në kreativitet pasi kërkimet krijuese kërkojnë këmbëngulje dhe përkushtim – cilësi që janë tipike për perfeksionistët.

“Standardet e përsosmërisë kanë një ndikim të rëndësishëm në procesin e krijimit,” shpjegoi autori i studimit Jean-Christophe Goulet-Pelletier, një student i doktoraturës në Universitetin e Otavës. “Ajo ndikon në motivimin, emocionet dhe sjelljet e individëve. Përpjekjet e larta mund të jenë energjike, por gjithashtu mund të ngurtësojnë sjelljet e individëve kur vendosen në mënyrë të ngurtë. Ne donim të hetojmë nëse përpjekjet e larta për përsosmëri ishin të dobishme, neutrale ose të dëmshme për të menduarit krijues.”

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

7 Korriku mund të sjellë lajme të mira për RMV-në dhe Shqipërinë për hapjen e negociatave?

Story i radhës

​Greqi, norma vjetore e inflacionit arriti në 12% në muajin qershor

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish