Pensionet e Zvicrës për shqiptarët nuk do të rrjedhin aq shpejti në Shqipëri, siç u raportua. Jo para vitit 2024

Një lajm i mirë nga Berna dolijaven qe shkoi për të moshuarit (pensonistët) shqiptarë: Së shpejti pensionet zvicerane AHV dhe IV do t’i paguhen edhe Shqipërisë, ishte ky lajmi qe doli nga Tirana zyrtare. Lidhur me këtë lajm gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ka kolntakltuare autoritet e Bernës.  

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama, ka dhënë një lajm shumë të mirë për qytetarët shqiptarë që kanë punuar në Zvicër. Rama tha se se shpejti shqipatret do te amrrin pensionet e tyre..

Ndyrshe sipas aujtoritetev te Bernës « kjo nuk do te ndodhe edhe aq shopejte, nevoiutet kohe. Pnesikonet edne nuk mujnd te merren ngas shqipatret pa  miratimin e qverise zvcerane, rrespektivisht nga Këshilli i Shteteve i cli duhet të bjerë dakord…

Pa sketij vendimi, shtetasit e Shqipërisë duhet të jenë në gjendje të marrin pensionin e plotë AVS ose AI sapo të kthehen në vend. JU kutojme se Paralmenti zvceran ne fillim t ekeitj muaji miratoi me 129 vota pro marrëveshjes së sigurimeve shoqërore të nënshkruar me Tiranën.

Tirana e vonuar. Shqipëria, vendi i fundit ne ballkan që bën një marrëveshje ne favor te pensionisteve shqiptare

Marrëveshja synon të koordinojë sigurimin e pensioneve të dy shteteve përsa i përket pleqërisë, vdekjes dhe invaliditetit. Ai rregullon pagesën e pensioneve jashtë vendit. Kjo marrëveshje është e fundit e nënshkruar me një shtet ballkanik. Konventa korrespondon me ato të lidhura me vendet e tjera të rajonit si Kosova, Mali i Zi, Bosnja e Hercegovina dhe Serbia.

Një marrëveshje e tillë tashmë është nënshkruar. Autoritet e Berësd i kane thene redaklsise sonë se « Shqipëria trokiti në derën e Zvicrës pesë vjet më parë. Për shkak të pandemisë korona, lidhja e kontratës ishte vonuar. Ajo që mungon tani është drita jeshile nga Parlamenti. Këshilli Kombëtar do të vendosë të hënën – po duhet të jetë thjesht një formalitet. Më pas, Këshilli i Shteteve duhet të bjerë dakord… »

Kete e kane kofirmuar sot edhe nga Qeveria hlevetike në Bernë. « Më 5 dhjetor 2022, Këshilli Kombëtar miratoi marrëveshjen e sigurimeve shoqërore mes Zvicrës dhe Shqipërisë. Është Këshilli i Shteteve që duhet të miratojë konventën, ndoshta në sesionin e pranverës, përpara se Këshilli Federal të caktojë datën e hyrjes në fuqi të kësaj konvente… » ka thënë nder tjera sot për gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch znj. Elizabeth Hostettler zëdhënëse për media nga Departamenti Federal i Punëve të Brendshme (EDI) Zyra Federale e Sigurimeve Shoqërore (AVS/BSV)

Pra siq po shifet, pensionet zvicerane nuk do të rrjedhin aq shpejti në Shqipëri, siq paralajmëroi Tirana zyrtare. Jo para vitit 2024 meqë pasi te japin OK Këshilli i Shteteve (Conseil des États) jane edhe disa procedura deri sa te nisi procesi id henies se epnsioneve për shqiptaret.

Qeveria federale pret gjithashtu që pagesa e pensioneve jashtë vendit të shtyjë disa shqiptarë të largohen nga Zvicra. Kjo mund të çojë në kursime sepse këta njerëz nuk mund të marrin më përfitime suplementare, reduktime të primeve apo asistencë sociale, për shembull. Aktualisht, sipas burimeev shqipatre, në këtë vend jetojnë rreth 3000 shqiptarë nga Shqiperia. Por, sipas burimeve zyrtare, Qytetarët e Shqipërisë në Zvicër janë vetëm 1916, derisa Shqipëria është e 70-ta në këtë listë.

Para apo shtëpi? Don te thote tash e tutje shqiptaret nga Shqiperia ne Zvicer, mund te zgjedhin se ku dikush do të donte të jetonte pas daljes në pension është një nga liritë themelore. Në fund të fundit, të jetosh në Shqipëri është shumë më mirë me një pension zviceran sesa në Zvicër, duke pasur parasysh koston më të ulët të jetesës.

Nga ana tjetër, në të ardhmen do të ketë më shumë pagesa të pensioneve për shkak të marrëveshjes, pasi që tani e drejta e parave u takojnë njerëzve që nuk i takonin më parë. Qeveria federale po merr përsipër kosto shtesë prej 2.5 milionë CHF në vit.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Madridi në luftë për Vedat Muriqin, Mallorca kërkon shumën e majme

Story i radhës

KFOR-i flet për incidentin në Zubin Potok

Të fundit nga