Partneriteti mund t’ju ndihmojë të rriteni si individ

Është e zakonshme të duash të bëhesh një version më i mirë i vetes. Ashtu si dëshirat për të ngrënë, për të pirë dhe për të shmangur dëmtimin, qeniet njerëzore përjetojnë gjithashtu një nevojë themelore për të mësuar, rritur dhe përmirësuar  atë që psikologët e quajnë vetëpërmisim.

Merrni parasysh aktivitetet tuaja të preferuara. Gjëra të tilla si leximi i një libri, kalimi i kohës në natyrë, vullnetarizmi me një organizatë të re, marrja e një klase, udhëtimi, prova në një restorant të ri, ushtrimet fizike etj. Këto përvoja shtojnë njohuri, aftësi, perspektiva dhe identitete të reja. Është interesante sepse marrëdhëniet romantike mund të jenë gjithashtu një burim kyç i rritjes tuaqj si individ. Si një shkencëtar i marrëdhënieve për më shumë se 20 vjet, unë kam studiuar efektet që mund të kenë të gjitha llojet e marrëdhënieve romantike tek vetja. Çiftet moderne të sotme kanë pritshmëri të mëdha për rolin e partnerit në vetë-zhvillimin e dikujt.

Duke u rritur në marrëdhënien tuaj

Të biesh në dashuri dhe të kalosh kohë me një partner romantik është e këndshme, por përfitimet e dashurisë shkojnë edhe më thellë. Njerëzit priren të vlerësojnë partnerët që i ndihmojnë ata të bëhen një version më i mirë i vetes. Kur “unë” bëhet “ne”, partnerët përziejnë vetëkonceptet e tyre dhe përfshijnë tjetrin në vetvete. Ky bashkim inkurajon partnerët që të marrin në një farë mase karakteristikat, veçoritë, interesat dhe aftësitë e njëri-tjetrit. Partnerët romantikë në mënyrë të pashmangshme kanë përvoja të ndryshme jetësore, baza njohurish, perspektiva dhe aftësi. Çdo fushë është një mundësi për rritje. Marrëdhënia juaj ju ndihmon të bëheni një person më i mirë.

Pasojat e marrëdhënies 

Shkenca e bën të qartë se çiftet me më shumë vetë-zgjerim janë marrëdhënie më të mira. Në mënyrë të veçantë, njerëzit që raportojnë më shumë vetë-zgjerim në marrëdhënien e tyre gjithashtu raportojnë më shumë dashuri pasionante, kënaqësi dhe përkushtim. Ajo shoqërohet gjithashtu me më shumë dashuri fizike, dëshirë më të madhe seksuale dhe më pak konflikte. Vetë-zgjerimi i pamjaftueshëm i marrëdhënies gjithashtu inkurajon njerëzit që të kenë më shumë një sy endacak dhe t’i kushtojnë më shumë vëmendje partnerëve alternativë, rrit ndjeshmërinë për të tradhtuar partnerin, ul dëshirën seksuale dhe vjen me një gjasë më të madhe për ndarje.

Çfarë e bën një marrëdhënie të mrekullueshme?

 Ndërsa ka shumë faktorë për t’u marrë parasysh, një fushë meriton më shumë vëmendje: sa ju ndihmon të rriteni. Një marrëdhënie që nxit vetë-zgjerimin do t’ju bëjë të dëshironi të jeni një person më i mirë, do t’ju ndihmojë të rritni njohuritë tuaja, të ndërtoni aftësitë dhe të zgjeroni perspektivat tuaja.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

​Superliga e Kosovës sot nën hijen e derbit Drita-Gjilani

Story i radhës

OBSH: Ushtria ruse deri më tani ka bombarduar 18 spitale

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish