Pamje të rënda/ Ushtarët australianë pinë birrë nga këmba protezike e luftëtarit Taliban të vdekur

Ushtarët e lartë të forcave speciale australiane pinë birrë nga këmba protezike e një ushtari taliban të vdekur në një bar të paautorizuar në Afganistan” ky është përshkrimi që media Guardian Australia i bën një fotoje të siguruar prej tyre.

Një numër fotografish të marra nga Guardian tregojnë një ushtar të lartë, i cili është akoma duke shërbyer, zbavitet me këmbën në një lokal jozyrtar të njohur si Armët e Zonjës së Fat, që u vendos brenda bazës së forcave speciale Australiane në Tarin Koët, kryeqyteti i Uruzgan krahinë, në vitin 2009.

Një
tjetër duket se tregon dy ushtarë që kryejnë një kërcim me këmbë.

Fotografia
e ‘këmbës si gotë’ është e para që publikohet që konfirmon raportet e mëparshme
të praktikës së përdorimit të këmbës si enë për pirje.

Disa
ushtarë thonë se praktika ishte toleruar gjerësisht nga oficerët e niveleve të
larta dhe madje përfshiu disa prej tyre. Kjo ishte pavarësisht se gjymtyrët
potencialisht ishin një trofe lufte – një send që ushtarët australianë ishin të
ndaluar ta hiqnin nga fusha e betejës, e lëre më ta mbanin.

Situata
ka zemëruar ushtarët e rangut të dosjeve të cilët thonë se ata janë kritikuar
padrejtësisht në raportin e Brereton për përqafimin e një kulture dhe
praktikash të tilla, pavarësisht se oficerët ishin të vetëdijshëm për to për
vite me radhë. Raporti i Brereton zbuloi se një “kulturë luftëtari” kishte
kontribuar në një mjedis në të cilin pretendohej se ishin kryer krime lufte.

Këmba
besohet se i përkiste një luftëtari të dyshuar Taliban të vrarë gjatë një sulmi
të skuadriljes SASR 2 ndaj dy përbërjeve dhe një kompleksi tuneli në Kakarak në
Uruzgan në Prill 2009.


pas thuhet se u mor nga fusha e betejës dhe u mbajt në ambientet e lokalit
Zonjës së Fat, ku vizitorët ndonjëherë e përdorin atë për të pirë.


vonë ajo u montua në një pllakë druri nën titullin Das Boot, së bashku me një
Kryq të Hekurt – një dekoratë ushtarake e përdorur në Gjermaninë Naziste. Këmba
udhëtoi me skuadriljen në çdo kohë, i tha Guardian një ish-trupor.

“Kudo
ku u vendosën, Krahët e Zonjës së Shëndoshë, atëherë aty u mbajt këmba dhe u
përdor herë pas here për të pirë”, tha ai.

Ushtari
tha se komandantët e vjetër do të vizitonin herë pas here lokalin, veçanërisht
në Ditën e Anzakut, dhe do të kishin parë këmbën dhe potencialisht praktikën e
pirjes në të.

Thashethemet se ekzistojnë fotografi të oficerëve të rangut të lartë duke pirë nga këmba kanë kohë që qarkullojnë në komunitetin e forcave speciale Australiane. Dhe media të tjera kanë raportuar për ekzistencën e këmbës dhe aktin e prijes së birrave prej saj, edhe pse një fotografi e aktit, deri më tani, nuk është publikuar, shkruan Guardian Australia, transmeton Top Channel.

Seksionet
e raportit Brereton nuk përmendin këmbën ose nëse ndonjë ushtar ishte nën hetim
për marrjen e ‘trofeve’ të luftës, por raporti i referohet Armëve të ‘Zonjës së
Shëndoshë’ si një shembull se si u lidh lidershipi etik.

Sipas
nenit 268.81 të kodit penal të Komonuelthit, marrja e pasurisë pa pëlqimin e
pronarit mund të klasifikohet si krimi i luftës apo plaçkitje, i cili mbart një
dënim me burg 20 vjet, tha ish-avokati ushtarak Glenn Kolomeitz.

Raporti
i Drejtësisë Brereton rekomandoi që 19 ushtarë të hetohen nga policia në lidhje
me vrasjen e pretenduar të 39 të burgosurve dhe civilëve dhe pretendimin e
trajtimit mizor të dy të tjerëve.

Ai
gjithashtu gjeti “informacion të besueshëm” se 25 personel që shërbenin ose
ish-FSHZH ishin të përfshirë në krime të rënda ose të paktën kishin qenë
pajisje e tyre.

Raporti
thekson se ishte më pak e mundshme që Shtabi i Grupit të Punëve të Operacioneve
Speciale dhe oficerët komandues të SOTG do të kishin qenë në dijeni të krimeve
të luftës për shkak të faktit se ata nuk ishin në terren.

Pas
botimit të raportit, shefi i mbrojtjes, gjenerali Angus Campbell, njoftoi se ai
do të pranonte rekomandimet që përfshinin heqjen e “citimit të grupit meritor”
për ushtarët që shërbyen në Grupin e Detyrave të Operacioneve Speciale midis
2007 dhe 2013.

Ky
rekomandim ka shkaktuar zemërim , me të afërmit e anëtarëve të Grupit të
Task-ut që vdiqën në fushën e betejës duke u ankuar se ishte një ndëshkim
gjithperfshires dhe preku shumë që ishin të pafajshëm për keqbërje.

Të hënën, thuhet se pas ndërhyrjes nga kryeministri, Scott Morrison dhe ministrja e mbrojtjes, senatorja Linda Reynolds, heqja e citimit u kthye mbrapsht. /Gazeta Sinjali/

Ngjarja paraprake

"Në Jemen në 6 vitet e fundit janë vrarë 233 mijë njerëz"

Ngjarja e ardhëshme

E veshur veç me robdishan, Xhensila duket mahnitëse në këtë paraqitje

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian