Nuk ka më mungesa, prindërit do i çojnë fëmijët në çerdhe, ministrja Trençevska kërkon që SASHK të paguaj pagën e grevistëve

Presioni në institucionet arsimore po rritet pasi SASHK dhe Qeveria nuk arritën marrëveshje dhe greva vazhdon edhe sot.

Në fillim të javës së dytë të ndërprerjes së mësimit dhe protestës nëpër çerdhe, sot bëhet e ditur se një numër i madh i prindërve nga disa çerdhe të Shkupit do t’i çojnë fëmijët në çerdhe.

Se a do të pranohen, siç e kërkon ligji dhe në kushte greve, mbetet për t’u parë.

Prindërit u organizuan për t’i çuar fëmijët e tyre në qendrat edukative gjatë fundjavës sepse nuk mund të duronin më mungesa nga puna. Përderisa pjesërisht edhe përkundër mbështetjes, revolta e prindërve po rritet, ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Jovana Trenchevska mbrëmë në Facebook ka shkruar se në grevë SASHK-u duhet t’ua kompensojë pagat e mësimdhënësve.

“Ligji për Marrëdhëniet e Punës, i cili rregullon të drejtën e grevës dhe kompensimin e pagave gjatë grevës, si dhe Marrëveshjet Kolektive që SASHK ka nënshkruar në arsim dhe mbrojtjen e fëmijëve, parasheh që gjatë grevës punëdhënësi të paguajë kontribute për punëtorët që grevës. paga e bazës më të ulët për pagesën e kontributeve dhe pagë neto mund të paguajë organizatori i grevës. A do t’ua kompensojë SONK-u pagat e mësimdhënësve, profesorëve, edukatorëve dhe kujdestarëve, pse ligji u jep një mundësi të tillë? Apo kryesia e SASHK-ut do të marrë pagë por jo për anëtarësim? Anëtarësimi paguhet nga secili anëtar, çdo muaj ka zbritje për SASHK-un nga paga. Është solidarizuar dhe e drejtë tash që janë në grevë, pagën t’ia kthejë organizatori i grevës, SASHK, ka shkruar Trenchevska në Facebook.

Më herët dhe gjatë dy ditëve të fundjavës prindërit u organizuan dhe vendosën t’i çojnë fëmijët në çerdhe.

Presion ka edhe për ata që kanë nxënës në shkollat ​​fillore dhe të mesme.

“Dëm kolateral janë ata mësues/profesorë që e bëjnë punën e tyre me përkushtim dhe dashuri. Për ta jo 18 për qind, për ta nevojitet dyfish. E dini që këta mësues pa para i përgatisin fëmijët për konkurse, mbajnë orë shtesë, i stimulojnë të përfshihen në projekte… Nga ana tjetër, të tjerët që nuk duan profesion, as fëmijë. Pse të paguhen njësoj?

Këto paga paguhen nga buxheti dhe nuk janë një herë, por vitin e ardhshëm dhe vitin e ardhshëm. Nga vijnë paratë? Do të hyjmë përsëri në borxhe, pyesin prindërit. Ata nuk janë dakord që mësimet të vazhdohen pas datës 10 qershor.

Story i mëparshëm

Braktisja e vendit nga të rinjtë, grup-mosha 20-24 vjeç shënoi ikjen më të fortë

Story i radhës

Edhe nxënësit kundërshtojnë sindikatën e arsimit: Stop grevës

Të fundit nga