​Nuk duhet t’i detyroni fëmijët tuaj të përqafojnë dikë kur ata nuk dëshirojnë

Edhe pse prindërit mund të kenë qëllime të mira, por presioni ndaj një fëmije për të treguar dashuri kur ai nuk dëshiron mund të dërgojë mesazhin e gabuar.

Në të vërtetë, shumë prindër sot theksojnë për fëmijët e tyre rëndësinë e koncepteve si autonomia trupore (e drejta e një personi për të vendosur se çfarë ndodh me trupin e tij pa ndikim të jashtëm) dhe pëlqimi (ose dhënia e lejes që diçka të ndodhë – në këtë rast, për prekjen fizike. ). Por kur e shtyni fëmijën tuaj të puthë një gjysh që ata nuk duan ta puthin, në mënyrë efektive po i thoni që të injorojë shqetësimin e tij me këtë person ose situatën.

“Fëmijët nuk duhet të detyrohen kurrë të lënë një person tjetër të prekë trupin e tyre kundër vullnetit të tyre,” tregon psikologia klinike Laura Markham, duke shtuar se “Tashmë ekziston një çekuilibër i madh i fuqisë midis të rriturve dhe fëmijëve, kështu që fëmijët shpesh frikësohen të mos i plotësojnë kërkesat e një të rrituri, gjë që mund të çojë në më shumë cenueshmëri ndaj abuzimit. Fëmijët duhet të dinë se askush nuk duhet të prekë trupin e tyre pa pëlqimin e tyre.”

“Ne shpesh ndihemi të parehatshëm duke i zhgënjyer njerëzit në familjen tonë. Ne madje mund të ndihemi të turpëruar që fëmijët tanë nuk janë shumë miqësorë me njerëzit që ne e dimë se i duan ata, “tha Pressman. “Kjo mund të na nxjerrë nga truri ynë i të menduarit dhe të na çojë në një tru të turpshëm, një tru që thjesht dëshiron të ndihet më mirë dhe t’i bëjë të gjithë të ndihen më mirë – edhe në kurriz të mësimeve që ne shpresojmë t’u mësojmë fëmijëve tanë.”

Merrni frymë thellë dhe mbani mend: Detyra juaj është t’i drejtoni fëmijët tuaj dhe t’i mësoni ata të besojnë te vetja. Detyra juaj nuk është të menaxhoni emocionet e të rriturve të tjerë.

Mund të provoni të thoni diçka si: “Nuk je ende gati për një përqafim? E kuptoj. Ndoshta do të jeni gati më vonë,” ose Të gjeni diçka me të cilën fëmija juaj ndihet rehat.

Përpara ngjarjes, plotësoni fëmijën tuaj se çfarë të presë dhe tregojini se ka mënyra të tjera për të përshëndetur – si përshëndetje, buzëqeshje ose përplasje me grusht – nëse ai nuk dëshiron të përqafojë ose puthë.

“Kur shohim një të afërm, qoftë edhe një të cilin nuk e kemi parë për një kohë të gjatë, duhet ta përshëndesim, edhe nëse nuk e mbajmë mend,” vazhdoi ajo. “Shumë prej tyre do të duan t’ju përqafojnë. Ju mund t’i përqafoni ata, ose mund të thoni: ‘Nuk jam gati për një përqafim, por jam i lumtur që të shoh. Mund të të jap një puthje?’ Si do të ndjehej për ju?

Tregojini fëmijës tuaj se kur refuzon një përqafim ose një puthje, i afërmi mund të duket paksa i trishtuar në fillim. Sigurohuni që ata e dinë se nuk do të thotë se kanë bërë ndonjë gjë të gabuar.

“Kur ne kujdesemi për njerëzit, ne nuk duam t’i shqetësojmë ata ose t’i bëjmë ata të mërziten me ne.Lërini fëmijën tuaj të dijë se ndonjëherë njerëzit mund të ndihen pak të zhgënjyer kur ju thua ‘jo’ atyre, por ata do të jenë në rregull. Nuk është detyra e fëmijës suaj që të sforcoj veten në mënyrë që të tjerët të mos jenë të rehatshëm.”

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Kupa e Botës në Katar vendosi rekord të ri për më së shumti gola të shënuar

Story i radhës

Kur do të rikthehen në aksion ligat kryesore në Evropë?

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish