Njollat ​​në lëkurë: parandalimi dhe mjetet shëruese

Të gjithë mund të shohin njolla të errëta në lëkurë. Ndonjëherë ato shkaktojnë shqetësim, më shpesh janë njolla të shëmtuara dhe dëshironi t’i eliminoni. Në shumicën e rasteve ato janë plotësisht normale, dhe ekziston një mënyrë për t’i hequr ose së paku për t’i zbutur ato.

Njollat në trup

Njollat që shfaqen në trup nuk janë domosdoshmërish të errëta – gjithashtu mund të jenë të lehta. Në këtë rast flasim për vitiligo ose, ikozë që duhet të trajtohet me këshillën e mjekut. Sidoqoftë, njollat e errëta në lëkurë janë larg nga më të zakonshmet. Ato mund të shfaqen në pjesë të ndryshme të trupit dhe shfaqen si njolla të errëta në duar ose këmbë ose si njolla të errëta në shpinë.

Faktorët që kontribuojnë në shfaqjen e njollave kafe në lëkurë janë të ndryshëm dhe specifikisht:

Mosha

Me kalimin e viteve, qelizat epiteliale gjithashtu plaken. Për shkak të ekspozimit të zgjatur në diell, melanina prodhohet në sasi më të mëdha në vende të caktuara. Këto janë zona që zbulohen gjatë verës, fytyra, duart, dekolteja. Ndonjëherë njolla të errëta shfaqen edhe në këmbë.

Ndryshimet hormonale

Një arsye tjetër për shfaqjen e njollave në fytyrë mund të jenë ndryshimet hormonale. Ky shkak është i zakonshëm tek gratë shtatzëna ose ato që marrin pilula kontraceptive. Njollat e errëta në shtatzëni që shfaqen në fytyrë, duke formuar një maskë, quhen gjithashtu chloasma gravidarum dhe zakonisht regresohen në mënyrë spontane.

Akne dhe lezione të lëkurës

Së fundmi, ka njolla që lidhen me puçrra ose lezione të tjera ose plagë që lënë shenjë më të errët në lëkurë. Njollat e lëkurës zakonisht vijnë në madhësi dhe ngjyra të ndryshme. Ata mund të jenë të gjera disa milimetra deri në një ose dy centimetra. Variojnë nga kafe e çelët në kafe e errët.

Njollat në lëkurë, parandalimi

Në shumicën dërrmuese të rasteve, njollat e errëta që shfaqen në lëkurë shkaktohen nga ekspozimi i pasaktë në diell. Prandaj, forma më e mirë e parandalimit qëndron në përdorimin e vazhdueshëm të kremit kundër diellit, në shkallë të ndryshme në varësi të fototipit tuaj.

Ata me një lloj lëkure të lehtë do të duhet të përdorin mbrojtje më të lartë nga dielli, dhe ata me një lloj lëkure të errët do të jenë në gjendje të përdorin produkte pak më të buta. Por asnjëherë nuk duhet të neglizhoni vendosjen e një kremi mbrojtës dhe jo vetëm kur shkoni në plazh por, në përgjithësi, kur jeni të ekspozuar ndaj rrezeve të diellit për një kohë të gjatë.

Ushqyerja gjithashtu mund të ndihmojë. Ngrënia e shumë frutave dhe perimeve, të cilat përmbajnë vitaminë C, forcon lëkurën dhe ndihmon në rregullimin e prodhimit të melaninës. Për më tepër, gjithmonë duhet ta mbani lëkurën tuaj të hidratuar duke pirë shumë ujë.

Ngjarja paraprake

ekteshi: Janë shpallur tri thirrje publike për subvencione për kompanitë mikro dhe të vogla, gratë sipërmarrëse dhe zejtarët, mjetet do të ndahen sipas rplanifikimit të zhvillimit rajonal

Ngjarja e ardhëshme

Dëshmitari i drejtësisë që i arrestoi Çapjat: E kisha shok Gentian Beqirin, më paguan ta vrisja

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian