Një studim konfirmon sa më shumë që përdorni Facebook aq më keq ndiheni

Një studim i gjerë mbi lumturinë dhe përdorimin e Facebook ka zbuluar se me kalimin e kohës, përdorimi i platformës së mediave sociale po ndikon negativisht në mirëqenien e përdoruesve.

Ndërsa studimet e mëparshme kanë gjetur lidhje mes të dyve, ato kanë pasur shembuj të kufizuar ose jopërfaqësues, ose përndryshe janë përqendruar në një gamë më të gjerë të mediave sociale.

Të dhënat e siguruara nga Facebook në vitin 2016 deklaruan se përdoruesi mesatar kalon 50 minuta në ditë në Facebook.

Të tjerët studiojnë në këtë fushë të dëmtimit të mediave sociale, janë përqendruar në disa nga teknikat e vendosura nga Facebook, jo ndryshe nga institucionet e lojërave të fatit, për rritjen e vizitorëve.

5,208 subjekte u rekrutuan në tre valë për studimin e ri, të zgjedhur si një shembull përfaqësues i popullsisë amerikane, dhe aktiviteti i secilës valë në Facebook u monitorua për një periudhë prej dy vjetësh.

Ajo u krye nga studiuesit Holly B. Shakya e Universitetit të Kalifornisë dhe Nicholas A. Christakis i Universitetit të Yale.

Studimi konfirmoi se ndërveprimet në Facebook mund të kenë një efekt negativ në mirëqenien, dhe se sasia e përdorimit të mediave sociale gjithashtu luajti një rol në uljen e mirëqenies.

Mesatarisht, veprimet në mediat sociale të tilla si klikimi i një lidhje, azhurnimi i statusit të dikujt, ose klikimi i “pëlqimit”, shoqëroheshin me një rënie prej pesë deri në tetë për qind të shëndetit mendor të vetë-raportuar.

Rezultatet e studimit ndryshojnë gjithashtu nga hetimet e mëparshme, duke sugjeruar që sasia e kohës së kaluar në Facebook kontribuon në zvogëlimin e masave të mirëqenies, ku studimet e mëparshme përqendroheshin në cilësi.

Dyshja sugjeroi që rreziku i përdorimit të zgjatur të mediave sociale është kur përdoruesit besojnë se janë të përfshirë në ndërveprim njerëzor, kur në fakt ata nuk marrin asnjë nga përfitimet e ndërveprimit ballë për ballë.

Ata gjithashtu arritën në përfundimin se negativët e ndërveprimeve në internet ishin të krahasueshme ose më të mëdha se përfitimet e ndërveprimeve offline, duke sugjeruar një ‘shkëmbim’ midis dy botëve.

Ngjarja paraprake

Kosovë, shqiptohen 482 gjoba për mos respektim të masave ndaj COVID-19

Ngjarja e ardhëshme

Të Gjelbrit evropianë: Negociatat me Maqedoninë e Veriut duhet të fillojnë sa më parë

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian