Nëse keni dy ose më shumë qen, shanset janë që ata janë bërë miq me njëri-tjetrin, por çfarë nëse ata nuk shkojnë mirë?

Shumë njerëz kanë shtëpi me shumë qen këto ditë dhe ndërsa shumë prej këtyre bëhen miq, ka raste dhe situata kur mund të shfaqen probleme, duke shkaktuar stres dhe madje edhe agresion midis qenve.

Arsyet e zakonshme të konflikteve të qenve

Nëse qentë tuaj nuk shoqërohen, së pari duhet të përcaktoni se çfarë i nxit ata. “Stresi mund të jetë një problem”, thotë veterinerja Dr. Katherine Houpt.

Këtu janë disa shkaqe të zakonshme të fërkimit midis qenve:

“Burimet e pakta dhe koha e ushqimit mund të shkaktojnë agresion”, thotë Dr.Houpt. “Ushqeni qentë veç e veç dhe gjithmonë merrni taset. Për më tepër, ata kurrë nuk duhet të marrin shpërblime nëse nuk janë larg. Lodrat gjithashtu mund të jenë shkak i agresionit”.

Adoptimi i një qeni mund të shqetësojë rendin dhe do t’ju duhet ca kohë që gjërat të dekompresohen ndërsa i riu vendoset brenda. Lidhja mes qenve nuk ndodh brenda natës dhe muajt e parë do të jenë sfiduese.

Kushtimi i vëmendjes së një qeni mbi një tjetër është një shkak i zakonshëm i “xhelozisë”.

Hapësirat e kufizuara dhe korridoret e ngushta mund të jenë problem, thotë Dr.Houpt. Hapësirat e vogla mund të shkaktojnë eksitim, gjë që çon në agresion.

Dhimbja ose sëmundja mund të bëjnë që një qen të bëhet i mbytur ose të tërhiqet ose të tregojë shenja të tjera frike ose agresioni.

Qentë femra janë më shpesh të përfshirë në luftime sesa meshkujt, sipas një raporti shkencor të botuar në gazetën e shoqatës mjekësore veterinare amerikane.

Largimi i tensionit midis qenve tuaj

Nëse vëreni se qentë tuaj nuk janë miqësorë me njëri-tjetrin, për ndonjë arsye, mos lejoni që ata vetë të zgjidhin problemet. Problemi mund të përshkallëzohet jashtë kontrollit dhe të shkaktojë probleme edhe më të këqija.

Provoni zgjidhjet e mëposhtme posa të vini re ndonjë shenjë stresi midis qenve tuaj:

Sigurohuni që ata po ushtrojnë mjaftueshëm

Kjo mund të jetë mënyra më e rëndësishme për të mbajtur paqen gjatë gjithë ditës. Një qen i lodhur është një qen i mirë.

Krijoni trajnime

Praktikoni trajnime me qentë tuaj për t’u siguruar që ata të kuptojnë dhe do t’ju përgjigjen çdo sugjerimi që ju jepni atyre. Sigurohuni të përdorni vetëm teknika pozitive të trajnimit të butë dhe të jepni shumë lavdërime dhe shpërblime. Trajnimi gjithashtu i jep qenit tuaj një stimulim shtesë mendor dhe mund të ndihmojë në zbutjen e mërzisë.

Vizitoni veterinerin

Nëse njëri prej qenve tuaj befas fillon të egërsohet pa ndonjë arsye të dukshme, kjo mund të nënkuptojë që ai nuk po ndihet mirë ose po përjeton dhimbje dhe dëshiron të jetë vetëm. Dërgojeni atë te veteriner për një kontroll.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Rajoni i Ballkanit, zonë gjeopolitike tërheqëse me interes për disa fuqi botërore!

Story i radhës

​“Skandal”, mediat në itali reagojnë ashpër për penalltinë e mohuar të Torinos ndaj Interit

Të fundit nga