Në marrëdhënie me një manipulues? Ja treguesit që nuk duhen nënvlerësuar

Ky artikull u dedikohet grave, veçanërisht atyre që mbartin dobësi dhe që duhet të mësojnë të mos ngatërrojnë dashurinë – e cila përfshin nderim, respekt, besim, tolerancë, çiltërsi dhe intimitet – me forma të caktuara zotërimi, xhelozie dhe kontrolloi që nuk kanë të bëjnë fare me dashurinë. Por i dedikohet gjithashtu të gjithë burrave, miqve, vëllezërve dhe baballarëve – në mënyrë që ata t’i mësojnë të dashurit e tyre të shpëtojnë nga marrëdhëniet me partnerë abuzues dhe të rrezikshëm.

Mënyra e të vepruarit të manipuluesit emocional

Rrethanat mund të ndryshojnë, por jo qëllimet dhe përvojat emocionale që shkaktojnë te viktimat e tyre. Tani le të shohim së bashku disa tregues kyç që mund t’ju bëjnë të reflektoni për marrëdhënien tuaj dhe mbi të gjitha le të analizojmë se cilat janë shenjat e rrezikut.

Të bën të ndihesh fajtor.

Ata i shtrembërojnë fjalët tuaja në mënyrë që t’ju bëjnë të ndiheni të gabuar. Ata mohojnë të kenë thënë ose bërë gjëra që ju i mbani mend mirë në mënyrë që të mbrohen dhe të vënë në dyshim pretendimet tuaja, deri në atë pikë sa t’ju bëjnë të dyshoni për veten tuaj.

Është agresor “pasiv”.

Ata nuk i trajtojnë problemet drejtpërdrejt, por duke ecur përreth dhe duke bërë thashetheme për njerëzit. Ata përdorin mënyra delikate për t’ju bërë të kuptoni se nuk e pranojnë atë që bëni.

Kufizon rritjen tuaj

Ata pretendojnë se duan t’ju mbështesin ose ndihmojnë, por më pas bojkotojnë veprimet dhe iniciativat tuaja në një mënyrë delikate dhe në dukje naive. Ata fajësojnë gjithmonë të tjerët për sjelljen e tyre: nëse sillen keq, është gjithmonë diçka që të tjerët kanë bërë.

Problemet e tij janë gjithmonë më të rëndësishme se nevojat tuaja

Ata përqendrojnë vëmendjen në problemet e tyre duke pakësuar tuajat: nëse keni dhimbje koke ata kanë një tumor! Nëse keni pasur një ditë të pamundur, e tyrja ka qenë katastrofike. Ata kurrë nuk dëgjojnë vërtet, nuk iu kushtojnë vëmendje dhe gjithmonë pretendojnë të jenë në qendër të lojës. Nëse e vini në dukje këtë, ata ju akuzojnë se jeni egoist.

Shantazhi emocional

Ata ndikojnë në gjendjen shpirtërore të të tjerëve përmes një lloj “shantazhi emocional”, ku të gjithë rreth tyre përfundojnë duke u shqetësuar për të mos i zemëruar apo trishtuar dhe për të korrigjuar atë që i shqetëson.

Prezantohet si “princi simpatik”

Ai deklarohet i dashuruar qysh në takimin e parë: “ti je gruaja që kam kërkuar gjithmonë” të thotë, “do të bëja gjithçka për të qenë me dikë si ti”, “Nuk mund të rri pa ty” etj. Jeni në lidhje dhe nuk ndiheni rehat me këto deklarata, të cilat ju duken të tepërta dhe të pavend? KENI TË DREJTË! Dëgjoni atë zë të vogël brenda jush që ju thotë të jeni vigjilentë dhe flisni me një mik ose dikë që keni besim sepse mund të keni të bëni me një burrë sipërfaqësor, abuziv ose një person të brishtë dhe emocionalisht të paqëndrueshëm.

Ai dëshiron të kontrollojë telefonin tuaj celular

Mund t’ju kërkojë fjalëkalimin tuaj të facebook-ut ose ju kërkon të kontrollojë telefonin tuaj celular ose e-mailin “për t’u ndjerë rehat” ose “për të ndarë gjithçka”. Është e kotë të kujtojmë se ky është një akt që jo vetëm tregon mosbesim total ndaj jush, por mbi të gjitha tregon një personalitet kontrollues dhe dyshues: mos u dorëzoni dhe mendoni seriozisht nëse do të vazhdoni marrëdhënien me një partner që do të përpiqet të shkojë më tej me kufizime dhe kërkesa për kontroll mbi privatësinë tuaj.

Pesha e padurueshme e telefonatave dhe mesazheve të monitorimit

Shkëmbimi i mesazheve dhe telefonatave mund të jetë një mënyrë e këndshme për t’u ndjerë afër dhe për të ndarë gjërat e vogla të jetës së përditshme. Megjithatë, nëse ai bëhet menjëherë “shumë” i pranishëm me mesazhe dhe telefonata dhe acarohet kur ju nuk përgjigjeni, duke nënkuptuar se ndoshta keni pasur “gjëra të tjera për të bërë”…tregoni kujdes.

Karuseli emocional

Kujdes nga partneri që përpiqet t’ju manipulojë duke alternuar zemërimin dhe butësinë, momentet e romancës dhe ëmbëlsisë së madhe (kur bëni atë që ai dëshiron) me sjellje të ashpra, gjykuese dhe zhvlerësuese (kur i mohoni atë që ai dëshiron) është një mënyrë për ta bërë veten të nënshtruar ndaj vullnetit të tij dhe së shpejti partneri manipulues dhe i dhunshëm do të kuptojë se jeni në mëshirën e tij.

Ai ka nevojë t’ju zhvlerësojë që të ndihet mirë

Kujdes nga sjelljet zhvlerësuese, gjykuese dhe agresive që shfaqen kur partneri nuk është në gjendje të pranojë përballjen me ju ose me të tjerët. Mos pranoni të ofendoheni ose nënçmoheni prej tij.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Gjashtë gra ukrainase kapin armët dhe zotohen në mbrojtje të Ukrainës

Story i radhës

Di Maria i ofrohet Atleticos

Të fundit nga