Në këto profesione ka më së shumti alkoolistë

Disa lloje të punës shoqërohen me konsum më të shpeshtë të pijeve alkoolike, sugjeron studimi i ri.

Studimi mund të ndihmojë në informimin e shëndetit publik dhe zbatimin e programeve të parandalimit dhe trajtimit të alkoolizmit, thanë studiuesit.

Punëtorët e aftë në industritë e prodhimit dhe ndërtimit kanë tendencë të konsumojnë më shumë alkool, sipas hulumtimeve që studiuan njerëzit e moshës 40 deri 69-vjeç. Ndërkohë, ata që janë të punësuar në profesione të tjera, siç është arsimi, kanë më pak të ngjarë të pinë tepër.

Sipas studimit, pronarët e lokaleve kanë tri herë më shumë gjasa të jenë nën ndikimin e fortë të alkoolit sesa njerëzit që kryejnë punë të tjera.

Klerikët, fizikanët, gjeologët, meteorologët dhe mjekët – janë më pak të ndjeshëm ndaj alkoolizmit, kanë treguar hulumtimet.

Krahasimet e profesioneve me frekuencën e konsumit të alkoolit u bënë nga një ekip studiuesish nga Universiteti i Liverpoolit.

“Konsumi i madh i alkoolit rrit rrezikun e dëmtimeve fizike dhe mendore. Hulumtimi ynë u siguron politikë-bërësve dhe punëdhënësve një pasqyrë se cilët sektorë mund të kenë nivelet më të larta të konsumit të alkoolit”, tha Andrew Thompson, një nga autorët e studimit nga Universiteti i Liverpool.

Autorët analizuan të dhëna për 100.817 njerëz nga Britania e Madhe. Pjesëmarrësit në hulumtim raportuan marrjen dhe profesionin e tyre javor ose mujor të alkoolit, dhe 17.907 prej tyre morën karakteristikën e kategorisë së personave që pinë shpesh alkool (të dehur).

Gratë në pozicione drejtuese kanë më shumë të ngjarë të “tërheqin kupën”. Gratë klasifikohen si njerëz që pinë alkool shumë shpesh nëse pinë më shumë se 35 njësi brenda një jave – e cila është afërsisht sasia e pijeve nga tri shishe e gjysmë verë ose më shumë se 17 birra me forcë të ulët.

Burrat klasifikohen si të dehur nëse konsumojnë më shumë se 50 njësi – që janë pesë shishe verë ose 25 birra birrë me forcë të ulët.

Lidhja midis profesioneve dhe dehjes ndryshonte te burrat dhe gratë, sipas një studimi të botuar në BMC Public Health.

Për burrat, punët që lidhen më shumë me alkoolizmin janë profesione tregtare, ndërsa pozicionet drejtuese për gratë ishin të lidhura me një sasi më të lartë të alkoolit që ato pinë.

Profesionet e shoqëruara me shkallën më të ulët të dehjes mashkullore ishin kleri, shëndeti dhe urbanizmi, krahasuar me sekretarët e shkollave, shkencëtarët biologjikë, biokimistët dhe fizioterapistët për gratë.

“Dallimet e vërejtura midis burrave dhe grave në lidhje midis profesionit dhe dehjes mund të tregojnë se si mjedisi i punës, së bashku me gjininë dhe faktorë të tjerë komplekse, ndikon në prirjen për alkoolizëm. Në këtë mënyrë, punëdhënësit mund të ndërhyjnë me masa të caktuara, dhe të punojnë për të mirën e të punësuarve, si dhe të komunitetit më të gjerë ekonomik, i cili do të rezultojë në një rritje indirekte të produktivitetit”, tha Thompson.

Studiuesit shtojnë se kërkohen kërkime shtesë mbi arsyet specifike të lidhjes midis një profesioni të caktuar dhe dehjes së shpeshtë.

Ngjarja paraprake

Armeni, turma në rrugë pas deklaratës së ushtrisë për dorëheqjen e kryeministrit

Ngjarja e ardhëshme

OBSH-ja, thirrje autoriteteve t'u kushtojnë vëmendje vuajtësve me pasoja afatgjata të COVID-it

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian