Në kërkim të tipit ideal: po sikur ta kërkonim gjithmonë a do të ishte një gabim?

Në jetë, në përgjithësi, por në marrëdhëniet emocionale në veçanti, shumë kanë përjetuar prirjen për të rrëshqitur me vetëdije në situata të pasuksesshme apo edhe për të zgjedhur vazhdimisht të njëjtin lloj personi, duke e ditur fare mirë se nuk do të shkojë ashtu siç shpresohet. Ky fenomen tregon pakënaqësi, zhgënjim dhe trishtim, për të mos mundur të godasësh në shenjë dhe duke bërë përsëri një gabim në zgjedhjen e personit me të cilin do të dalësh.

Përveç princit simpatik, përveç mbretëreshës së zemrave: personi ideal është pothuajse i pamundur për t’u takuar, por, ndërkohë që presim të vijë, mund të humbasim mundësitë më të mira për të gjetur llojin që na përshtatet.

Ndërkohë, me shpresën e kotë për të realizuar ëndrrën tonë herët a vonë, përfundojmë gjithmonë në kërkim të të njëjtëve njerëz dhe duke marrë të njëjtin rezultat, aspak të kënaqshëm. Një fenomen edhe më i theksuar në takimet online, ku futen pikërisht ato kritere kërkimi që në fund të gjejmë gjithmonë në të njëjtën pikënisje dhe të përballemi me zhgënjim.

Dhe kjo nuk është një përshtypje, të paktën nëse shohim numrat e një kërkimi të kryer nga Inner Circle, një aplikacion takimesh në internet, sepse gjurmimi në tokë është pikërisht tendenca që shfaqet në botën e takimeve online.

Shumë rrugë, por gjithmonë në kërkim të të njëjtit lloj:përkëdhelja është sjellja që njerëzit përvetësojnë në kërkimin e të njëjtit lloj partneri çdo herë, por në të njëjtën kohë duke ushqyer pritshmërinë për të pasur rezultate të ndryshme. Beqarët zgjedhin dikë që i përshtatet “tipit ideal”, më pas dalin, por në fund mbeten të zhgënjyer. Thyerja e këtij rrethi vicioz, megjithatë, duket si një kimerë, sepse kur përdoruesit kthehen në aplikacionet e takimeve, ata “rrëshqasin” në një profil dhe në fund ndjekin të njëjtat kritere dhe grindjet fillojnë nga e para.

Shpresat janë, por…: Vërtet, do të na shtynin të besojmë se beqarët e dinë se çfarë duan, por studimet tregojnë se nuk është kështu. Katër nga pesë beqarë zbulojnë se takimi me tipin e tyre të duhur, fatkeqësisht nuk është aq i suksesshëm: disa pranojnë se e shohin kandidatin ideal disa herë, por nuk u bën përshtypje, ndërsa të tjerët nuk janë aq të sigurt se do të arrijnë në vend. Vetëm një në pesë të anketuar pranon se është me fat në dashuri, sepse ka shkuar në disa takime dhe është larguar i kënaqur.

 

Një rreth vicioz: por pse kjo kokëfortësi? Beqarët janë mbërthyer në këtë rreth vicioz për disa arsye: shumica e të anketuarve (60%) besojnë se kanë standarde të larta, kështu që takimi me dikë jashtë këtyre zakoneve do të ishte disi i kënaqur. 18% besojnë se kjo është zgjedhja më e sigurt dhe 14% pranojnë se tani janë të lidhur me këtë zakon.

 

Çfarë ka më shumë rëndësi? Nëse personi që kërkojmë është ideali ynë, sigurisht që duhet të jetë i bukur nga jashtë, por mbi të gjitha nga brenda. Ja, pra, se si podiumi i karakteristikave të tipit të duhur pushtohet nga inteligjenca, të cilën pothuajse gjysma (43%) e të intervistuarve pranojnë se e kërkojnë. As ironia dhe humori nuk janë për t’u nënvlerësuar, të vlerësuar nga 16% e përdoruesve, të cilët nuk do ta kishin problem të shoqëroheshin me njerëz që bëjnë humor. Në renditjen e karakteristikave më të kërkuara, edhe ata që merren me financa apo e bëjnë palestrën një stil jetese janë të pozicionuar mirë: 15% e të anketuarve janë në kërkim të “Ujkut të Wall Street”-it të vërtetë dhe 13% fokusohen në një tip atletik dhe sportiv.

 

Aspekti fizik ka rëndësi: ndër karakteristikat fizike, lartësia është sigurisht ndër më të njohurat. Studimi zbulon se tipat idealë janë djemtë më të gjatë se 1 metër e 83 cm për 43% të beqarëve dhe ngjyra e flokëve kafe merr pothuajse 30% të votave. Nga të anketuarit, më shumë se një në dhjetë pranojnë se kanë zgjedhur dikë bazuar në ngjyrën e syve. Duke kaluar nëpër kërkesat më pak të kërkuara, sigurisht që gjejmë ngjyrën e kuqe të flokëve (vetëm 6%) dhe shtatin e shkurtër (1.2%): shkurt, gjatësia gjysmë bukurie?

Ata që janë të kënaqur, gëzojnë: nuk është një banalitet dhe as për t’u perceptuar si dështim, por përkundrazi është fakt që kur kujtojmë takimet më të suksesshme është sepse kemi dalë me dikë që na ka befasuar, të cilët ndoshta as nuk do ta kishim menduar të dilnim. E vërteta është se për të gjetur personin e duhur për ne është i nevojshëm një ndryshim: në vend që të ndjekim një ideal që nuk ekziston dhe të fiksojmë një karakteristikë fizike, është shumë më mirë të dilni nga kutia dhe të përpiqeni të takoni dikë që mundet të na habisë dhe magjepsë. Kush e di, ndoshta nuk është aq larg, madje mund të habitemi.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Neymar e bën gati valixhen për t’u larguar

Story i radhës

​Vdes ish-zëvendëskancelari austriak Erhard Busek

Të fundit nga