Ndëshkimi pozitiv dhe negativ

Ndëshkimi pozitiv dhe negativ. A e dini se nga përbëhen këto dy procedura mësimore? A e dini se si ndryshojnë ato? Për çfarë përdoren? Në këtë artikull, ne do të përshkruajmë se çfarë përfshin secila nga procedurat e ndëshkimit dhe çfarë kërkohet që ato të jenë efektive.

Ndëshkimi pozitiv dhe negativ

Ndëshkimi është një teknikë e modifikimit të sjelljes e bazuar në teoritë e sjelljes. Më saktësisht, ai bazohet në kushtëzimin operant dhe idenë se pasojat e një sjelljeje të caktuar ndikojnë në ekzekutimin e saj dhe frekuencën e paraqitjes së saj. Ndëshkimi konsiston në administrimin e qëllimshëm të një pasoje të padëshiruar, në varësi të reagimit të individit. Që ndëshkimi të jetë efektiv, ai duhet të jetë i menjëhershëm, intensiv, i papritur (jo gradual) dhe i pashmangshëm.

Ndëshkimi pozitiv

Siç e përmendëm edhe më herët, ndëshkimi pozitiv nënkupton shfaqjen e një stimuli aversiv ose të padëshiruar për fëmijën. Në këtë rast, pozitive tregon “dukjen e”. Ndëshkimi pozitiv mund të përdoret me lloje të shumta stimujsh, veprimesh ose objektesh.

Përtej dënimit pozitiv dhe negativ

Siç mund ta shihni, dënimi pozitiv dhe negativ janë procedura me të njëjtin funksion. Megjithatë, ato ndryshojnë në atë që secili nënkupton ose paraqitjen e një stimuli aversiv ose tërheqjen e një stimuli të këndshëm, përkatësisht. Përtej këtyre teknikave, ka të tjera që konsiderohen më të dobishme dhe të dobishme për mësimin dhe zhvillimin e fëmijës. Në fakt, ndëshkimi po bëhet gjithnjë e më i vjetëruar për shkak të mbrojtjes në rritje për prindërim më të respektueshëm dhe fleksibël. Joni duhet të jetë intensiv që ai të ndryshojë sjelljen.

Ndëshkimi pozitiv duhet të administrohet pa ndikimin e humorit. Nuk duhet të jetë pasojë e zemërimit.

Ndëshkimi pozitiv nuk mund të lidhet me një përforcues. Për shembull, ndëshkimi pozitiv do të jetë i paefektshëm nëse një adoleshent i bën miqtë e tyre t’i admirojnë për qortimet e mësuesit të tyre.

Ashtu si me të gjitha procedurat e eliminimit të sjelljes, çdo qasje minimale ndaj sjelljes alternative të dëshiruar duhet të përforcohet. Individi duhet të ketë mundësinë të marrë përforcim për sjelljet alternative.

Teknika e ndëshkimit pozitiv duhet të përdoret për të mirën e të dënuarit, jo të ndëshkuesit.

Ndëshkimi pozitiv duhet të zëvendësohet gradualisht nga procedura më pak aversive, siç janë përforcimi.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Të pathënat për heroin e filmit “Njësiti gueril”/ Historia e operativit që debatoi me Mehmet Shehun me pistoletë në dorë

Story i radhës

Bashkimi – Rahoveci, ndeshja hapëse e javës së katërt

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish