Më trego kush janë miqtë e tu, unë do të të tregoj se kush je ti!

A i admironi njerëzit me të cilët kaloni më shumë kohë? Mbani në mend se mjedisi ku ju qëndroni dhe me kë qëndroni ju ndikon në formimin tuaj. Le të shohim se si.

Mendoni për pesë njerëzit më të afërt me ju me të cilët kaloni pjesën më të madhe të kohës. Si jetojnë ata? Si mendojnë ata? A janë ata të guximshëm kur marrin vendime? A ndjekin ëndrrat e tyre? A i kuptojnë ata emocionet tuaja? A janë lidhjet mes jush të shëndetshme? A janë në gjendje t’i lejojnë vetes të bëjnë gabime dhe të mësojnë prej tyre? Tani, pyesni veten nëse i admironi ata.

Ndikimi i njerëzve që ju rrethojnë

Në shikim të parë, kjo ide mund të tingëllojë mjaft e largët. Ndoshta po mendoni “Unë nuk jam aspak si vëllai im” ose “Unë dhe partneri im jemi vërtet të ndryshëm”. Megjithatë, ne nuk po themi se ju jeni një kopje e saktë e tyre. Sigurisht që jo. Thënë kjo, ka të ngjarë që nëse shikoni më nga afër tiparet e tyre të personalitetit, zakonet e shëndetshme ose jo të shëndetshme, mënyrat e të shprehurit apo edhe t’iu drejtoheni të tjerëve, do të përfundoni duke gjetur një gamë të gjerë ngjashmërish mes jush që mund të mos i keni vënë re më përpara.

Jim Rohn pohoi se, si qenie njerëzore, ne priremi t’u ngjajmë njerëzve përreth nesh. Ai tha se nëse shkruani një listë të shijeve, interesave, hobive, zakoneve, njohurive dhe aftësive tuaja, do të vini re se jeni një reflektim i njerëzve me të cilët kaloni më shumë kohë.

Grupet e anëtarësimit

Ky fenomen përsëritet. Njerëzit përzihen kur fillojnë një marrëdhënie ose grupe të rinjsh priren të vishen me një stil shumë të ngjashëm veshjesh. Në fakt, grupet e përkatësisë janë themelore për formimin e identitetit personal. Ne të gjithë duhet të ndjejmë se i përkasim një komuniteti ose grupi. Na bën të ndihemi rehat dhe të pranuar. Prandaj, ne priremi të identifikohemi dhe të ndjehemi të përkujdesur nga grupet (formale ose joformale) të cilave u përkasim bazuar në ndjenjat e solidaritetit me ata që janë të ngjashëm. Në të njëjtën kohë, ne shpesh mendojmë se duhet të jemi në një mënyrë të caktuar që t’i përkasim një grupi. Pra, ne adoptojmë aspekte ose cilësi të anëtarëve të atij grupi me qëllimin përfundimtar të integrimit të vetvetes.

Me kë shoqëroheni?

Duke marrë parasysh sa më sipër, do të ishte e këshillueshme që të jeni më të kujdesshëm kur zgjidhni njerëzit me të cilët dëshironi të shoqëroheni. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të distancoheni plotësisht nga të gjithë ata që nuk i dëshironi pranë vetes, por sidoqoftë, duhet të jeni të vetëdijshëm për marrëdhëniet që ndërtoni dhe mbani me kalimin e kohës. Mos harroni se ushqeheni me to dhe mësoni shumë nga ato.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

“Shpërthen” koronavirusi në Shqipëri, regjistrohen shifra alarmante!

Story i radhës

Superkupa e Italisë do të zhvillohet në Arabinë Saudite

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish