Më në fund, ne po shohim gra me ngjyrë në ilustrimet mjekësore

Hapni një libër mjekësor ose një broshurë shëndetësore dhe më shpesh sesa jo, do të gjeni imazhe të figurave të holla, pa flokë, të aftë, të rinj dhe të bardhë. Por tani, një fushatë ka nisur për të pasqyruar me saktësi diversitetin e grave dhe trupave të tyre, në një përpjekje për të ndihmuar të gjitha gratë të kenë akses në kujdesin shëndetësor për të cilin kanë nevojë.

Projekti i fundit u drejtua nga aplikacioni i komunitetit të grave Peanut dhe u informua nga mjekë dhe ilustrues mjekësorë. Fushata nënvizon se si gratë historikisht janë keqpërfaqësuar në kujdesin shëndetësor, duke e portretizuar të gjithë anatominë femërore si të një madhësie të vetme, kur realiteti është se nuk ka “normale” kur bëhet fjalë për llojet e trupit.

Kur gratë nuk përshtaten me një imazh të njëanshëm – veçanërisht nënat, gratë me ngjyrë dhe gratë e tjera të pakicës, dhe ato që tradicionalisht kanë rënë jashtë trupave të portretizuar zakonisht – përfaqësimi i tyre eliminohet, që do të thotë se ato nuk marrin kujdesin shëndetësor që u nevojitet.

Aktualisht tekstet mjekësore tregojnë vetëm 17% të imazheve si POC dhe nga ato imazhe, shumica (75%) janë gra me nuanca të lehta lëkure. Paragjykimi i pavetëdijshëm në arsim mund të çojë në pabarazi në praktikën mjekësore, e cila shpesh ka pasoja fatale. Gratë me ngjyrë përballen me pengesa më të mëdha për aksesin e kujdesit të duhur shëndetësor. Për shembull, gratë me ngjyrë në Mbretërinë e Bashkuar kanë katër herë më shumë gjasa të vdesin gjatë lindjes. Heqja e trupave të ndryshëm në literaturën mjekësore lejon një portë për paragjykimet për të hyrë në trajtimin mjekësor.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Pse Turqia po vendos pengesa për anëtarësimin e Finlandës dhe Suedisë në NATO?

Story i radhës

Ferrari 100 km prova në Monza

Të fundit nga